Sterrenbeelden: de dierenriem verandert

Sterrenbeelden: de dierenriem verandert Astronomie is een wetenschap en heeft als zodanig niets te maken met astrologie. Astrologie is gebaseerd op weinig meer dan fantasie met de sterren als uitgangspunt. De stand van de sterren tijdens je geboorte zouden je toekomst kunnen voorspellen. En de uitkomst hiervan staat iedere dag in de krant te lezen. Wanneer dit geschreven staat in een serieus medium als een krant, zou het een spoor van waarheid moeten bevatten, toch?

De dierenriem of zodiak

De aarde legt zijn baan rond de zon af in een jaar. Wanneer je een denkbeeldige lijn trekt van de aarde door de zon dan wijst deze lijn gedurende een deel van het jaar naar een bepaald sterrenbeeld. De Babyloniërs ontdekten dit al meer dan 3000 jaar geleden.

Ptolaeus

De grondlegger van de dierenriem is de Griekse Ptolaeus. Hij ontdekte dat deze denkbeeldige lijn van de aarde naar de zon 13 verschillende sterrenbeelden aanwees. Volgens de meest gebruikte verklaring hadden de Grieken al een kalender met 12 maanden en zodoende was het makkelijker om de dierenriem te verdelen in 12 gelijke delen. Het sterrenbeeld Ophiuchus besloten ze voor het gemak weg te laten. Het sterrenbeeld dat werd weggelaten lijkt willekeurig te zijn gekozen. Ook de gelijke delen kloppen niet. Wanneer je de lijn aarde tot zon doortrekt wijst deze lijn het sterrenbeeld maagd wel 45 dagen aan en het sterrenbeeld schorpioen slechts 7 dagen. Dat er uiteindelijk 12 tekens aan de dierenriem (ook wel zodiak genoemd) werden toegevoegd is juist. De argumenten hiervoor zijn echter onbekend.

In Almagest (boek over de bewegingen van sterren en planeten uit de tweede eeuw door Ptolemaeus) en Terabiblos (vier boeken over astrologie geschreven de tweede eeuw door Ptolemaeus) worden 48 sterrenbeelden genoemd waaronder onder andere de verdwenen Ophiuchus. In Alexandrië waar Ptolemaeus leefde waren 48 sterrenbeelden te zien, maar dat wil niet zeggen dat er ook maar 48 zijn. Sommige sterrenbeelden (die niet door hem zijn beschreven) zijn alleen op het zuidelijk halfrond zichtbaar en in totaal zijn er 88 sterrenbeelden.

Ondanks het feit dat er veel niet klopte aan zijn beweringen, heeft Ptolemaeus een grote invloed op de astrologie gehad.

Ophiuchus (slangendrager)

Het sterrenbeeld Ophiuchus (slangendrager) ligt tussen de schorpioen en de boogschutter. De denkbeeldige lijn van de aarde door de zon ligt gericht op de slangendrager van 30 november tot 18 december. In 2011 pleitten de astronomen van de Minnesota Planetarium Society ervoor om dit verbannen sterrenbeeld toe te voegen aan de reeds bekende dierenriem. Deze zou er dan, rekening houdend met de verschuivingen van de sterren als volgt uit komen te zien:

SterrenbeeldData
Steenbok20 januari tot 16 februari
Waterman16 februari tot 11 maart
Vissen11 maart tot 18 april
Ram 18 april tot 13 mei
Stier13 mei tot 21 juni
Tweeling 21 juni tot 20 juli
Kreeft 20 juli tot 10 augustus
Leeuw10 augustus tot 16 september
Maagd16 september tot 30 oktober
Weegschaal30 oktober tot 23 november
Schorpioen23 november tot 29 november
Slangendrager 29 november tot 17 december
Boogschutter17 december tot 20 januari

Na deze bekendmaking brak er een hele discussie los, maar uiteindelijk werd besloten om de bestaande dierenriem niet te wijzigen. Astronomen moesten zich bezighouden met wetenschap en niet met astrologie.

Veranderen de sterrenbeelden?

Af en toe laait de discussie over de verandering van de sterrenbeelden weer op. De ene keer omdat deze discussie naar aanleiding van de beweringen van de astronomen van Minnesota weer wordt opgerakeld of omdat NASA de geschiedenis van astrologie uitlegt aan kinderen in een artikel op de website (1) en de andere keer omdat onze westerse dierenriem vergeleken wordt met de Vedische astrologie (3). Deze Vedische of Indiase astrologievorm, die al duizenden jaren gebruikt wordt in India, heeft de slangendrager als één van de tekens van de dierenriem.

Astrologie

Voor de astrologie is het niet echt belangrijk, maar de sterrenbeelden veranderen langzaam. Ze verschuiven 1 graad per 72 jaar. Dat wil zeggen dat 21 maart anno 2016 niet meer in het teken vissen ligt, maar achteruit is verschoven en zich nu bevindt in het teken waterman. Driehonderd jaar voor Christus stond 21 maart in het teken ram. Er verandert door de discussie wel of geen slangendrager niets aan de sterrenbeelden waarop de horoscopen zijn gebaseerd. De sterrenbeelden zelf veranderen door hun verschuiving aan het hemelgewelf, het maakt hierbij niet uit of de slangendrager aan de dierenriem wordt toegevoegd of niet.
© 2016 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ophiuchus (Slangendrager): Een dertiende sterrenbeeld?Ophiuchus (Slangendrager): Een dertiende sterrenbeeld?Diverse media melden in 2016 dat de huidige horoscopen niet kloppen en er eigenlijk een dertiende sterrenbeeld toegevoeg…
Sterrenbeelden aan de hemel: indeling en dierenriem (zodiak)Sterrenbeelden aan de hemel: indeling en dierenriem (zodiak)Vele volkeren hebben zich in de geschiedenis beziggehouden met de bestudering van de sterrenhemel, in het bijzonder de v…
Inleiding Vedische astrologie (Jyotish)Inleiding Vedische astrologie (Jyotish)De Vedische astrologie de oudste vorm van astrologie en komt oorspronkelijk uit India. De Vedische astrologie wordt ook…
De verschillende soorten en methodes van astrologieDe verschillende soorten en methodes van astrologieEr zijn verschillende soorten van astrologie die over de hele wereld voorkomen. Allemaal zijn ze erop gericht om uit te…

De ster Gliese 710 is onderweg naar ons zonnestelselDe ster Gliese 710 is onderweg naar ons zonnestelselDe aarde draait elk jaar een rondje rond de zon, de dichtstbijzijnde ster. Het aantal sterren in het melkwegstelsel is e…
Het zonnestelsel: welke hemellichamen omvat het?Het zonnestelsel: welke hemellichamen omvat het?Eén ster, acht planeten. Allen zijn onderdeel van een groter geheel: het zonnestelsel. Een stelsel zo groot dat een mens…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • 1. http://spaceplace.nasa.gov/starfinder2/en/
  • 2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Slangendrager
  • 3. http://www.androidapps.biz/app/com.technosoftwares.lovevedicastrology/nl
  • 4. http://nieuws.nl/algemeen/20160920/sterrenbeeld-klopt-hoogstwaarschijnlijk-meer/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-09-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.