3D televisie: Televisie van de 21e eeuw

3D, het wordt steeds populairder. Kijk maar naar de film Avatar, en steeds meer bioscopen hebben of krijgen een gloednieuw 3D scherm. Maar er is nu ook weer wat nieuws op het gebied van 3D, 3D televisie. Dus u kunt gewoon thuis vanuit de luie stoel 3D televisie kijken.

3D kijken

3D kijken klinkt allemaal erg simpel maar is alles behalve dat. Wij mensen kunnen natuurlijk wel gewoon 3D kijken als we gewoon rond lopen. Stel dat er een auto voor de garage staat kunnen wij door middel van diepte zien dat de auto voor en niet in de garage staat. Op dit punt lopen wij dus ook erg ver voor op de technologie.

De wereld waar wij in leven heeft veel monoculaire aanwijzingen zodat wij hints krijgen over diepte. Maar om 3D te kunnen zien gebruikt de mens stereoscopie. Dis is het combineren van platte beelden van beide ogen tot een 3D beeld. Dit fenomeen kunt u gemakkelijk zien door een klein trucje uit te halen. hou uw vinger dicht bij uw neus te houden en dan vervolgens één oog dicht te doen, zodra u het andere oog dicht doet verspringt de vinger. De hersens vergelijken deze beelden en voegt ze dan samen waardoor er diepte ontstaat. Dit heet stereopsis.

De 3D brillen

Als men op televisie 3D wil zien zou dit fenomeen dus gesimuleerd moeten worden. het 3D idee is natuurlijk al wel aanwezig in het gewone 2D scherm. Als u iemand ziet staan en er staan vervolgens een tweede persoon achter hem, dan weten we natuurlijk dat de tweede persoon verder weg staat. Het probleem alleen van 2D is dat we iets missen zodat we het in 3D kunnen zien, en dit wat we missen is stereopsis. In 2D krijgen de ogen namelijk allebei het zelfde beeld te zien. Dus om die platte beelden nu in 3D te kunnen zien moeten we voor elk oog een apart beeld maken. De bekendste manier waarop dit gebeurd is door middel van een 3D bril. De 3D bril werkt als volgt: de brillenglazen hebben twee verschillende kleuren waardoor het beeld gevormd wordt tot 2 lagen die iets van elkaar verschillen. De bril zorgt er vervolgens voor dat een bepaalt beeld geprojecteerd wordt naar 1 oog en het andere beeld wordt naar het andere oog geprojecteerd, hierdoor zien de ogen wel het zelfde beeld alleen in een iets ander perspectief. Vervolgens combineren de hersens die beelden tot 1 beeld met diepte.

Als een bepaald beeld bijvoorbeeld bestaat uit de kleuren rood en blauw, en u hebt een bril op met 1 glas rood en de andere is blauw dan ziet u door het rode glas alleen de kleur rood en door het blauwe glas alleen blauw. Hierdoor zien beide ogen een ander beeld. Als vervolgens de kleuren ook iets van elkaar verspringen ontstaat er vervolgens een 3D effect.

3D televisie

Maar om nu thuis ook met zo'n bril te gaan zitten is natuurlijk geen optie. Dus men heeft hier een oplossing voor bedacht. Dankzij het autostereoscopische scherm geeft een televisie ook zonder de bril al een 3D effect (auto is zelf, stereoscopisch betekent dubbel beeld). Dit doet men door middel van twee beelden tegelijkertijd op het beeldscherm te vertonen, en de kijker vanaf de juiste positie te laten kijken.door een filter die de pixels van het ene beeld alleen maar naar het linker oog te laten stralen en de pixels van het andere beeld naar het rechter oog te laten stralen ontstaat er een 3D effect. Deze techniek is goedkoop maar heeft twee grote nadelen, doordat de kijker op een bepaalde plek moet zitten voor de televisie houd dit direct ook in dat als u met meer mensen aan het kijken bent de andere niet goed voor het beeld zitten en daardoor dus het 3D effect minder ervaren. Het tweede nadeel is dat het beeld altijd relatief donker is.

Dit probleem is op te lossen door multi-view scherm. Multi-view, het woord zegt het eigenlijk al, meerdere beelden. Het multi-view scherm genereert niet maar twee beelden maar een hele boel beelden waardoor de kijker hierdoor dus niet geheel gebonden is aan 1 bepaalde plek, maar hij kan zich in een zogenaamde vrije zone begeven. Dit systeem maakt gebruik van een lenticular. een lenticular is een laag van lenzen die op de pixels geplaatst wordt. De lenzen zijn wat bolvormig waardoor het licht niet recht naar buiten komt maar in een bepaalde richting wordt gebundeld. Dit fenomeen kunt u ook waarnemen op reclame borden waarop de beelden lijken mee te draaien met de persoon. dit houd dus in dat als de kijker zich verplaatst voor het scherm hij nog steeds in 3D kan kijken.

Slotwoord

Helaas is ook deze techniek nog niet helemaal perfect. Het is met deze techniek lastig om met elk oog vanuit de juiste positie te blijven kijken, en daardoor krijgt het snel een vertekend beeld. Dus tot nu toe blijft het 3D kijken beperkt tot de bioscoop. Maar doordat er steeds meer 3D films worden uitgebracht zal het grote publiek ook sneller gaan zwichten voor het nieuwe televisie kijken.
© 2010 - 2024 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vierkante Ogen, kijken naar een scherm slecht voor de ogen?Kan je het je herinneren? Ma of pa: kom eens voor dat scherm vandaag, je krijgt vierkante ogen! Vierkante ogen wil je ni…
Nintendo Switch Lite: goedkopere versie van de SwitchNintendo Switch Lite: goedkopere versie van de SwitchOp 10 juli 2019 werd door het Japanse bedrijf Nintendo een nieuwe versie van de Nintendo Switch aangekondigd. Een spelco…
Hoeveel is een inch in centimeters?Hoeveel is een inch in centimeters?In Nederland worden afmetingen uitgedrukt in meters en centimeters. De omvang van bijvoorbeeld beeldapparatuur wordt omv…
IPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadIPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadEr zijn in 2020 verschillende manieren om je iPad te verbinden met je tv. Deze methodes kunnen een prima uitkomst bieden…

Augmented Reality: Wat is het en wat kun je er mee?Augmented Reality is een verzamelterm voor alle technologie waarbij de realiteit en de virtuele wereld met elkaar gecomb…
Glas, glasblazen en vensterglasGlas bestaat uit een mengsel van zand, kalk en soda. Dit mengsel wordt bij een temperatuur van 1400-1500 graden gesmolte…
Reactie

Orsola, 10-08-2010
… heb ik toch wel eventjes een vraag…
Ons dochtertje heeft maar 1 oogje… kan zij een 3D film ervaren als de gewone film als zij dat 3D-brilletje opzet, of kijgt zij een vertekend beeld weergegeven? Reactie infoteur, 11-08-2010
Onze twee ogen moeten namelijk leren stereo te kijken, terwijl bij 3D-beelden het beeld afzonderlijk snel op je linker- en dan weer op je rechteroog wordt geprojecteerd. Een kunstmatig stereo-effect roept de diepte op.

Je twee ogen verliezen daardoor de fixatie op het ene middelpunt, onze normale manier van kijken of stereopsis. Wie echter vaak 3D kijkt, loopt een grote kans een lui oog te krijgen, een oog dus dat niet meer met het andere wíl fixeren op dat ene punt in de verte.

Opletten
Vroeger dacht men dat alleen jonge kinderen een lui oog konden krijgen, maar recent medisch onderzoek wijst uit dat ook oudere kinderen en volwassenen nog een lui oog kunnen krijgen.

Volgens audioholics.com is het dan ook verstandiger slechts af en toe in 3D te kijken, en de fraaie 3D-tv vooral te gebruiken voor het superieure 2D-beeld. En om jonge kinderen er ver van weg te houden als je toch 3D kijkt.
Vriendelijke groeten,
Ray14125

Ray14125 (60 artikelen)
Laatste update: 02-04-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.