Dieren biotechnologie
Dieren worden tegenwoordig niet alleen gebruikt voor de productie van vlees, eieren, melk en kleding. Door de toename van kennis van de genetica zijn dieren tegenwoordig ook grootschalige producenten van verschillende medicijnen. Ook is het gebruik van dierlijke organen voor orgaantransplantatie naar mensen is in ontwikkeling.
Dankzij de biotechnologie zijn er methodes ontwikkeld voor het transplanteren van genen, en daarmee eigenschappen, tussen organismen. Over het algemeen gebeurt dit door genen te injecteren in de embryo's van bijvoorbeeld koeien, schapen of vogels. Op deze manier heeft het opgroeiende embryo de gewenste eigenschappen en kunnen deze ook erfelijk worden doorgegeven.
Biotechnologie en koeien
Het inbrengen van genen, genetic engineering, wordt gebruikt om de compositie van de melk van koeien te veranderen. Zo wordt er melk geproduceerd met meer belangrijke eiwitten of met bijvoorbeeld geen lactose, wat voor sommige mensen een alergene stof is. Maar ook medicijnen worden geproduceerd in de melk; denk aan insuline tegen diabetus en verschillende antilichamen voor vaccinities. Het produceren van medicijnen en antilichamen op deze manier is veel goedkoper dan de traditionele manier. In de toekomst kunnen we koeien verwachten die sneller groeien, meer melk produceren, minder voeding nodig hebben en minder snel ziek worden.
Biotechnologie en andere veedieren
Ook varkens, schapen en geiten worden gebruikt voor de productie van menselijke eiwitten en medicijnen. Het uitscheiden van de eiwitten of medicijnen in de melk van schapen en geiten lijkt geen enkel nadelig effect op de dieren zelf te hebben en er vindt momenteel op deze manier massa-productie plaats van verschillende stoffen. Varkens worden zo gemodificeerd dat ze sneller groeien op minder voeding en minder vet produceren.
Dier mens transplantatie
Het transplanteren van dierlijke organen naar mensen wordt xenotransplantatie genoemd en is in ontwikkeling. Xenotransplantatie is nu niet mogelijk, omdat mensen een afweerreactie zouden hebben op de organen van een ander organisme. Ook is het zo dat de organen niet precies hetzelfde zijn. Varkens worden gebruikt in onderzoek met als doel het bereiken van succesvolle xenotransplantaties, omdat varkens relatief gemakkelijk genetisch te manipuleren zijn en hun organen ongeveer even groot zijn als de onze. Door de genetische aanpassingen wordt geprobeerd de organen te 'vermenselijken' zodat deze succesvol getransplanteerd kunnen worden.
Biotechnologie en vogels
Ook de vogels ontkomen niet aan de biotechnologie, de eieren van vogels zijn net als melk geschikt voor de productie van menselijke eiwitten en medicijnen. Daarnaast worden kippen bijvoorbeeld 'gezonder', dat wil zeggen minder vet, gemaakt zodat het eten van kippenvlees en eieren gezonder voor de mensen is. Tot slot worden ze ook immuun gemaakt voor verschillende ziektes. Het op deze manier immuniseren van dieren gebeurt steeds vaker. Nu hoef je maar 1 dier (erfelijk) immuun te maken in plaats van elk dier afzonderlijk te moeten vaccineren, iets dat onbetaalbaar is.
© 2007 - 2024 Treehouse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het controleren van vulkanenHet controleren van vulkanen is van groot belang. Door steeds metingen te blijven maken bij slapende vulkanen is het voo…