De anatomie van de voet

De voet, een gewricht dat bij mensen veel te doorstaan heeft. Met zijn tweeën moeten ze een heel mensengewicht dragen. Ze lopen wat af op een dag en moeten zo veel kunnen doorstaan. De voet is daarom ook een ingewikkeld deel van het lichaam, het bevat maar liefst 26 botten, 33 gewrichten, 107 pezen en 19 spieren. De moeite waard dus om de voet eens van dichter bij te bekijken.

De botten in de voet

We kunnen de botten in de voet in drie categorieen indelen
  • 1. Het skelet van de voetwortel
  • 2. Het skelet van de middenvoet
  • 3. Het skelet van de tenen

Het skelet van de voetwortel

De tarsus, de voetwortel, bestaat uit 7 voetwortelbeentjes.
  • De talus, het sprongbeen
  • Het os naviculare, het scheepvormig been
  • Het os cuneiformia mediale
  • Het os cuneiformia intermedium
  • Het os cuneiformia laterale
  • De calcaneus, het hielbeen
  • Het os coboideum

Het skelet van de middenvoet De middenvoet, ookwel Metatarsus genoemd, bestaat uit 5 middenvoetsbeentjes. De latijnse naam voor middenvoetsbeentjes is Ossa metatarsalia.
Ze lopen in een boog over je voet. De namen van de middenvoetsbeentjes zijn simpel.
Ze zijn genummerd vanaf de grote teen tot naar de kleine teen van I tot en met V.

Os metatarsalia I, dus die van de grote teen, is het stevigd, de tweede is het langst, daarna neemt de lengte tot en met os metatarsalia V weer geleidelijk af.

Het skelet van de teen

Een teen bestaat uit teenkootjes, Phalanges genoemd. De grote teen heeft twee Phalanges, alle overige tenen hebben er drie. Het eerste kootje heet phalanx proximalis, het tweede phalanx media en diegene die het topje van de teen vormen heet phalanx distalis.

De gewrichten in de voet

Gewrichten zijn verbindingen tussen beenderen of beenstukken. Gewrichten zijn verschillend in beweeglijkheid. Ze kunnen zeer beweeglijk zijn tot niet beweeglijk. Je kunt je voorstellen dat in een voet met 26 botten, je ook veel gewrichten hebt.

Zo heb je het meest bekende gewricht, het enkelgewricht, de articulatio talocruralis. Dit gewricht wordt gevormd door drie botten, namelijk de talus (sprongbeen), de tibia (scheenbeen) en de fibula (kuitbeen). Het enkelgewricht wordt ook wel het bovenste spronggewricht genoemd.

Tussen de voetwortel en de middelvoet zitten vele gewrichtjes. De meeste hiervan zijn niet-beweeglijke gewrichten. Een gewricht brengt echter wel beweging voort. Namelijk het onderste spronggewricht. Dit gewricht wordt gevormd door de talus, de calcaneus en het os naviculare.

De gewrichten van de teen worden verdeeld in twee typen:
  • 1. articulationes metatarsophalangeae, de MP-gewrichten
  • 2. articulationes interphalangeae, de IP-gewrichten

Door de grote hoeveelheid aan botten en gewrichten zijn gewrichtsbanden in de voet erg belangrijk voor de stabiliteit. Meeste letsels aan de voeten zijn dan ook bandenletsels, vaak afkomstig van een sportblessure. Gewrichtsbanden worden ook wel ligamenten genoemd. In het plaatje hieronder (klik op het plaatje voor een vergroting) zie je een overzicht van de ligamenten in de voet.

Lees verder

© 2009 - 2024 Ilsebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gebroken voet (fractuur): Symptomen en behandelingEen gebroken voet (fractuur): Symptomen en behandelingEen gebroken voet betekent dat één of meerdere van de voetwortelbeentjes en/of de middenvoetsbeentjes een breuk vertoond…
Hamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen is een afwijking aan je tenen. Een hamerteen is een teen die afwijkend staat en verschillende oorzaken kan he…
Hamerteen, klauwteen en correctieHamerteen, klauwteen en correctieEen hamerteen en een klauwteen zijn twee afwijkingen aan de teen waardoor deze er gekromd uitziet. Niet alleen is dit mi…
Ziekte van Köhler 1 en 2Ziekte van Köhler 1 en 2De ziekte van Köhler komt in twee typen voor. Beiden is een zeldzame aandoening waarbij er botversterf aan de voetwortel…

Kunnen donkere mensen de Olympische Spelen zwemmen winnen?Zijn donkere mensen goed in zwemmen? Nee zeggen velen. Donkere mensen zouden namelijk een ander drijfvermogen hebben. Oo…
Het hart, een complex orgaan uitgelegdHet hart, een complex orgaan uitgelegdHet hart, is een van de belangrijkste organen van het lichaam en het zorgt ervoor dat alle delen van zuurstof en voeding…
Ilsebo (36 artikelen)
Laatste update: 25-02-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.