Kunnen donkere mensen de Olympische Spelen zwemmen winnen?

Zijn donkere mensen goed in zwemmen? Nee zeggen velen. Donkere mensen zouden namelijk een ander drijfvermogen hebben. Ook is de spieropbouw van donkere mensen anders. Kan iemand met een donkere huid de Olympische Spelen zwemmen halen? Nee zeggen velen. Sommige donkere zwemmers hebben het tegendeel echter bewezen.

Huidskleur: slechts een kwestie van pigment

De huidskleur van mensen is in feite slechts een kwestie van pigment. De een heeft er veel van en is donkergekleurd, de ander heeft maar weinig van die stof en is blank. Toch wordt aan het hebben van een bepaalde huidskleur ook vaak heel andere eigenschappen toegekend. Donkere mensen zouden veel beter kunnen dansen en een veel beter ritme hebben, blonde dames met veelal een witte huid zouden dom zijn. Hoewel veel van deze zaken helemaal nergens op berusten, zijn er ook feiten die niet naar het land der fabeltjes verwezen kunnen worden. Zo zijn er bijna geen donkere zwemmers die in de top mee kunnen doen. Dit heeft weliswaar niet met de kleur van hun huid te maken, maar wel met het feit dat zij over minder drijfvermogen beschikken.

Lichaamsopbouw en ademhaling

Mensen bestaan uit botten, vet, spieren, lucht en vloeistoffen. Met z’n allen bepalen die factoren of iemand blijft drijven en in welke mate dat gebeurt. Met veel zware elementen als spieren, hersenen en beenderen is het moeilijker om te blijven drijven, dan als zich in een lichaam meer vet en vooral lucht bevinden. Daarnaast bepaalt ook de hoeveelheid water in een lichaam of een mensenlijf boven water kan blijven of sneller zinkt. Het menselijk lichaam bestaat voor 75 procent uit water en dat is dus heel veel om met het hoofd boven water te kunnen blijven. Hoewel donker gekleurde mensen over het algemeen een andere en meer spieropbouw hebben en dit dus al in hun nadeel werkt, is er nog iets waardoor zij het veel moeilijker tot Olympisch of Wereldkampioen zwemmen zullen brengen, namelijk de ademhaling. Uit onderzoek is gebleken dat gekleurde mensen minder lucht uitademen nadat zij hebben ingeademd dan blanken. ,,Witte mensen’’ kunnen dus meer lucht in hun longen verzamelen. Dit zorgt er naast de andere factoren voor dat gekleurde mensen veel minder drijfvermogen hebben dan blanken. Het is zelfs zo erg dat het voor sommigen daardoor gewoon moeilijk is om boven water te blijven, zelfs als zij net hebben ingeademd.

Lager vetgehalte

Bovendien is gebleken dat donkere mensen een veel lager vetgehalte hebben dan blanken. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het leven in de tropen, waarbij dit nodig is om te overleven, terwijl vet het in barre koude oorden bij blanken zorgt voor reserves en warmte. Omdat vet op water blijft drijven (omdat het soortelijk gewicht lager is dan dat van water) zorgt dit er ook voor dat blanken altijd aan de top van het zwemmen zullen blijven staan. Daar komt nog bij dat zwarte mensen het doordat ze minder vet hebben ook veel sneller koud zijn. Afkoeling in niet al te warm water is daarmee snel een feit. Daarbij komt dat iemand die veel moeite moet doen om boven water te blijven, al zijn energie verspeelt aan die poging en niet aan het zo snel mogelijk zwemmen van de afstand.

Voordeel bij andere sporten

Overigens hebben gekleurde mensen op andere sporten weer veel voordelen. Zo staan atleten uit ondermeer Ethiopië bekend om hun grensverleggende prestaties. Veelal komt dit voort uit aanpassingen aan de omgeving. Mensen uit deze Afrikaanse landen zijn het van oudsher gewend om in de hoogvlaktes te lopen. Daardoor hebben zij een andere bloedopbouw dan blanken, waarbij zij over meer rode bloedcellen beschikken. Deze cellen vervoeren zuurstof door het hele lichaam en voeren koolzuur weer af. West-Afrikanen (waar gekleurde Amerikanen van afstammen) hebben gemiddeld weer meer spiervezels dan witte sporters. Ook is hun hielbeen beter ontwikkeld. Dit is een enkelgewricht

Anthony Nesty

Overigens zijn er wel enkele gekleurde zwemmers die prachtige overwinningen hebben behaald. De Surinaamse Anthony Nesty uit Suriname (oorspronkelijk uit Trinidad & Tobago) won in 1986 in Spanje tijdens de Wereld Kampioenschappen de 100 m vlinderslagfinale. In 1988 won hij vervolgens tijdens de Olympische Spelen goud op diezelfde afstand. Ook Enith Brigitha was een zwemster van formaat. Brigitha is een kind uit een relatie tussen een Nederlandse ouder en een ouder die afkomstig is van Curaçao.

Andere verklaringen

Overigens wordt het feit dat gekleurde mensen minder zwemmen ook wel anders verklaard. In sommige delen van de wereld wordt zwemmen als een soort elitesport gezien, net als tennis en hockey. Weinig training zorgt er bovendien voor dat er geen bovengemiddelde resultaten worden gehaald.

Bovendien heeft de geschiedenis aangetoond dat gekleurde mensen in Afrika in de 14e, 15e en 16e eeuw wel heel goed konden zwemmen. Toen ze later als slaven werden ingezet in Latijns-Amerika om daar parels op te duiken, bleek dat juist zij veel beter konden zwemmen dan blanken.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Triatlon - welke afstanden bestaan er?Triatlon - welke afstanden bestaan er?Triatlon vond pas echt de weg naar het brede publiek eind jaren 70. Het is dus een jonge sport die de laatste decennia h…
Feit of fabel: zwemmen na het eten is gevaarlijkFeit of fabel: zwemmen na het eten is gevaarlijkZwemmen na het eten is ongezond en gevaarlijk. Je kunt er kramp van krijgen in je maag en zelfs verdrinken. Het is een w…
Triathlon, wat is het?Een triathlon, of triatlon is een combinatie van drie duursporten. Zwemmen, fietsen en hardlopen. De hele triathlon best…

Kinematica van de onderkaak (grensbewegingen)Kinematica van de onderkaak (grensbewegingen)Biomechanische en neuromusculaire invloeden spelen een rol bij de bewegingen van de onderkaak, bijvoorbeeld tijdens spre…
De anatomie van de voetDe voet, een gewricht dat bij mensen veel te doorstaan heeft. Met zijn tweeën moeten ze een heel mensengewicht dragen. Z…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-11-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.