De anatomie van de knie

Een van de meest door blessures getergde gewrichten in het menselijk lichaam is het kniegewricht. Bij veel sporten voor de knie zwaar belast en met name bij contactsporten treden nogal eens knieblessures op. Er zijn ook verschillende blessures die je aan je kniegewricht kunt krijgen: botblessures, bandblessures, meniscusblessure en spierblessures. Om inzicht te krijgen in je eigen knie, een overzicht over de anatomie van de knie.

De bouw van het kniegewricht

De latijnse naam voor het kniegewricht is articulatio genus. Het gewricht bestaat uit drie botstukken, te weten: het femur (het bovenbeenbot), de tibia (scheenbeen) en de patella (knieschijf). Tussen de botten zit kraakbeen. De knie is een scharniergewricht, de femur kan ten opzichte van de tibia 140 graden draaien. Deze beweging worden flexie (buiging) en extensie (stekking) genoemd. Tevens is de knie een rolgewricht: de tibia kan bij een gebogen knie nog 8 graden draaien. Dit draaien word endorotatie (naar binnen draaien) en exorotatie (naar buiten draaien) genoemd.

Feitelijk bestaat het kniegewricht uit twee gewrichten, namelijk het gewricht tussen femur en tibia en het gewricht tussen de patella en femur. Echter deze twee gewrichten vallen binnen één gewrichtskapsel, vandaar dat we oven één gewricht spreken: het kniegewricht.

De kniebanden

Het kapsel van het kniegewricht wordt versterkt door een aantal banden, ook wel ligamenten genoemd. Deze ligamenten bestaan uit bindweefsel. Twee banden liggen buiten het kniegewricht, dit worden de buitenbanden genoemd. Een buitenband loopt van het bovenbeen naar het kuitbeen (fibula), dit is het ligament collaterale fibulare. De andere buitenband loopt van het bovenbeen naar het scheenbeen. Dit is het ligament collaterale tibiale. De term mediale band wil zeggen dat het een band betreft aan de binnenkant van je knie. De term lateraal wil zeggen aan de buitenkant van je knie. Zo ligt de lig. collaterale fibulare lateraal en het lig. collaterale tibiale mediaal.

In het kniegewricht komen ook twee kruisbanden voor. De naam zegt het al, ze lopen kruislinks over het gewricht. De kruisbanden liggen centraal in het gewricht en verdelen het gewicht tussen onder- en bovenbeen. De naam van de voorste kruisband is het ligament cruciatum anterius. De naam van de achterste kruisband is het ligament cruciatum posterius.

De meniscus

Tussen het gewrichtskraakbeen van het bovenbeen en die van het scheenbeen bevinden zich een stukje kraakbeen: De Meniscus. De naam Meniscus komt uit het Grieks en betekend: Halve maan. Menisci zijn dan ook vernoemd naar de vorm die ze hebben, die van een halve maan. Je hebt twee menisci in een kniegewricht. De mediale en de laterale. De menisci zitten in je knie om de vorm van je bovenbeen, die wat bol is, beter te laten passen op het vlakkere scheenbeen. Tevens zijn de menisci een soort schokdempers van je knie. Als je neerkomt van een sprong, zullen de menisci wat naar buiten bewegen om de schok op te vangen.

Spieren in je knie

Er zijn twee hoofdspieren in het kniegewricht te vinden. De musculus quadriceps femoris is de grootste en sterkste spier in het lichaam. Hij bestaat uit vier gedeelten: De musculus rectus femoris, de m. vasus lateralis, de m. vastus medialis en de m. vastus intermedius Deze spieren zorgen voor de strekking in het kniegewricht. Ze zijn bevestigd aan de bovenkant van de knieschijf.

De tweede spier is de hamstring. Ook deze spier bestaat uit meerder gedeelten. Deze keer uit drie spieren, m. Biceps femoris, de m. Semitendinosus, en de m. Semimembranosus . Deze spieren zorgen voor de buigende beweging van het kniegewricht.

Lees verder

© 2009 - 2024 Ilsebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scheur in de meniscus: operatie of niet?Scheur in de meniscus: operatie of niet?De meniscus is een halvemaan-vormig stukje kraakbeen waarvan elke knie er twee heeft. Deze dienen als stootkussentjes om…
De knie - kruisbandenKnieklachten zijn veel voorkomende klachten in de dagelijkse huisartsenpraktijk. Letsel aan één of meerdere banden (waar…
Knie en aandoeningenKnie en aandoeningenDe knieën zijn een belangrijk gewricht. Ze zorgen voor het buigen en strekken van het been. Dit maakt de mens mobiel. Er…
Voetbalknie: Pijnlijke blessure, waarbij de meniscus scheurtWat is nou eigenlijk een voetbalknie? Een voetbalknie loopt je helaas niet alleen op bij voetballen: Bij elke sport, waa…

De werking van het oorHet oor is één van de vijf zintuigen. Het zorgt ervoor dat we de wereld om ons heen kunnen horen, maar het oor zorgt er…
Impulsgeleiding en de werking van het zenuwstelselAlles wat we waarnemen, zoals voelen, ruiken, zien en horen krijgen via ons zenuwstelsel binnen. Maar hoe werken onze ze…
Ilsebo (36 artikelen)
Laatste update: 25-02-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.