Forensische Antropologie

Forensische Antropologie Forensische antropologie is een wetenschappelijk specialisme waarbij men op basis van de botten van een skelet informatie weet te vergaren over een overleden persoon. Dit is vooral van belang voor politieonderzoek, maar ook archeologen hebben er baat bij. Dankzij t.v.-series als 'Bones' en 'CSI' heeft deze tak van wetenschap meer bekendheid gekregen.Toch zullen de meeste mensen niet precies weten hoe de forensisch antropoloog werkt. Hieronder volgt een beschrijving. Artikelindeling (interne links)

De forensisch antropoloog

Botten worden soms bij toeval gevonden, bijvoorbeeld op een bouwplaats, maar kunnen ook doelbewust worden opgegraven in het kader van een politieonderzoek of een archeologisch project. Normaal gesproken worden dergelijke beenderen aangeboden aan een forensisch antropoloog voor nader onderzoek.

In Nederland en België zijn forensisch antropologen meestal verbonden aan een universiteit, waar vandaan ze fungeren als consultant voor lijkschouwers, gerechtshoven en archeologen. Inmiddels beschikt Nederland echter ook over één van de beste forensische identificatieteams ter wereld, die helpt bij het identificeren van slachtoffers van grote rampen of mensen die zijn begraven in massagraven. Ook daar zijn forensische antropologen aan verbonden.

Het werk

Als eerste bepaalt de antropoloog of de botten inderdaad menselijk zijn of toch dierlijk. Vaak is dat snel duidelijk, maar niet altijd. Sommige dieren hebben botten die sterk lijken op bepaalde botten uit het menselijk lichaam.

Weet men het zeker dan zal de forensisch antropoloog door onderzoek, meting en vergelijking proberen om leeftijd, geslacht, lengte en ras van de menselijke resten te bepalen. Vaak lukt het ook om een doodsoorzaak of medische geschiedenis vast te stellen.

In het geval van een politieonderzoek kunnen deze gegevens helpen bij het identificeren van het slachtoffer en kan men hopelijk bepalen of er al dan niet een misdrijf is gepleegd en zo ja hoe. Bij archeologisch onderzoek kan men meer te weten komen over de mensen die in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats leefden. In beide gevallen worden echter grofweg dezelfde, hieronder beschreven onderzoeken gedaan.

Leeftijd bij overlijden bepalen

Het eerste dat de forensisch antropoloog onderzoekt is de leeftijd die de eigenaar van de botten ongeveer had bij overlijden. Dat kan door enerzijds groeikenmerken en anderzijds slijtage van de beenderen te bekijken.

Groeikenmerken

Zolang kinderen of jongeren nog in de groei zijn, is dat terug te zien aan hun botten. De staat van een (melk)gebit kan bijvoorbeeld veel zeggen over de leeftijd van een kinderskelet.

De belangrijkste aanwijzingen worden echter geleverd door kraakbeen. Jonge kinderen hebben nog veel kraakbeen in hun lichaam. Vanaf de tienerjaren worden de botten echter dichter en groter en groeien ze naar elkaar toe, waardoor het kraakbeen verdwijnt. Dit proces heet ossificatie. Het doet zich op 800 punten in het lichaam voor en gaat nog vrij lang door; het sleutelbeen is vaak pas rond het 28ste jaar volgroeid. Dankzij deze punten van ossificatie kan men de leeftijd van een jong skelet behoorlijk goed benaderen.

Slijtage

Bij een ouder skelet zijn het juist sporen van slijtage en achteruitgang die een leeftijd weggeven. Daarbij kan men kijken naar botsplintertjes die bij de randen van wervels verschijnen, de staat van het gebit en eventueel artritis bij de gewrichten.
Oudere vrouwen hebben vaak last van osteoporose dat kapotte wervels veroorzaakt. Hoe meer bovengenoemde zaken zich voordoen, hoe ouder de persoon in kwestie was.

Het geslacht van een skelet bepalen

Het verschil tussen mannen en vrouwen is het beste terug te vinden bij de schedel en de heupen.
  • Vrouwenheupen zijn gebouwd om baby's in te dragen en zijn dus breder dan die van mannen. Ook de holte in het bekken is bij vrouwen beduidend ruimer. Je hoeft helemaal geen specialist te zijn om het verschil te zien.
  • De schedel daarentegen is juist bij mannen op drie plekken geprononceerder dan bij vrouwen. Dit zijn de rand boven de ogen, een bot onder de oren en de zogeheten occiput (het bot onder aan de achterkant van de schedel). Bij de laatste twee plaatsen komt dat omdat daar spieren hechten.

Als er geen schedel of heupbeenderen zijn gevonden, wordt het bepalen van het geslacht een stuk lastiger, maar niet onmogelijk. Het hangt dan af van de spierontwikkeling. Daar waar sterke spieren waren gehecht zijn botten vaak meer ontwikkeld. Mannenbeenderen zijn daaraan te herkennen, al moge het duidelijk zijn dat er een schemerzone is waar zowel sterke vrouwen als minder sterke mannen in vallen.

De lengte van een skelet schatten

Bij een compleet skelet kan men op twee manieren de lengte schatten. Om te beginnen kan men het geraamte reconstrueren en dan de lengte opmeten. Men kan echter ook de lengte van de relevante botten bij elkaar optellen. Bij volwassenen komt daar dan nog zo'n 10 tot 11 centimeter bij voor het ontbrekende bindweefsel. Bij kinderen is dat iets meer, afhankelijk van de leeftijd.

Bij een onvolledig skelet kan men bepaalde botten gebruiken om een schatting te maken van de lengte. Met name het dijbeen kan een goede indicatie geven, want afhankelijk van ras en geslacht zijn de meeste mensen ongeveer 2 ¾ keer zo lang als hun dijbeen.

Raskenmerken bepalen

Men kan het ras van de overledene bepalen met behulp van de schedel, omdat vooral daar sterke onderlinge verschillen zijn. Hoewel er natuurlijk ook de nodige tussenvormen mogelijk zijn. In het algemeen gelden echter de volgende kenmerken:
  • Aziaten: lange schedels, brede en opvallend platte gezichten, vooruitstekende jukbeenderen.
  • Afro-Caribische mensen: lange en smalle schedels, brede neusopening, vooruitstekende kaak, grote tanden, vlakke jukbeenderen.
  • Kaukasische en Europese mensen: hoge en brede schedels, vlakke jukbeenderen, de kaak valt zelfs iets achter de verticale lijn die vanaf het voorhoofd naar beneden kan worden getrokken.

Sporen van ziekte en letsel op beenderen

Bepaalde chronische ziekten kunnen de botten blijvend aantasten. Tevens kunnen ze tijdelijk beschadigd worden door geboorteaandoeningen, sommige infectieziekten en verschillende soorten kanker.
Beroepsziekten zijn soms ook terug te zien aan een geraamte. Dat is vooral het geval bij zware beroepen, waarbij veelvuldig druk wordt uitgeoefend op bepaalde gewrichten. Dat kan bijvoorbeeld artritis veroorzaken

Belangrijker nog voor het forensisch onderzoek is eventuele letselschade, zoals gebroken botten. Dat laat altijd zichtbare sporen na en is vaak een grote hulp bij het identificeren van een lichaam.

De doodsoorzaak vaststellen

Geweld laat haast altijd sporen na op het skelet. Kogels gaan ook door botten heen en snij- of hakwapens laten markeringen achter in het bot. Algemeen bekend is de schade die stompe voorwerpen veroorzaken in schedels. Bij dit laatste zal de forensisch antropoloog moeten bepalen of de klap daadwerkelijk dodelijk was of niet.

Gewone breuken in het skelet kunnen ook op geweld wijzen, maar kunnen evengoed na de dood zijn ontstaan. In dat geval moet de forensisch antropoloog proberen uit te zoeken om welk van de twee mogelijkheden het gaat. Dat is niet gemakkelijk maar er zijn mogelijkheden, want droge botten breken anders dan levende.

Natuurlijk hoeft geweld niet de doodsoorzaak te zijn. Eventueel kunnen de hierboven genoemde sporen van ziekte en/of letsel een alternatieve oorzaak aanwijzen. Als die er echter ook niet zijn wordt het moeilijk. In het geval van een politieonderzoek is het dan natuurlijk de vraag waarom de betreffende botten begraven waren. Maar dat is aan de recherche om uit te zoeken, niet aan de forensisch antropoloog.

Dr. Temperence Brennan, beter bekend als 'Bones' uit de gelijknamige serie is een creatie van schrijfster Kathy Reichs. Zij is zelf ook forensisch antropologe, zodat haar boeken dus gebaseerd zijn op haar eigen praktijkervaring. Deze boeken zijn zeker aan te raden voor mensen die meer willen weten over het werk van een forensisch antropoloog.

Forensische antropologie studeren

Forensisch antropoloog wordt je niet zomaar. Je moet er een lange universitaire loopbaan voor afleggen, waar ook een promotie bij komt kijken.

Het begint met het afronden van een geschikte basisstudie. Daarvoor zijn meerdere mogelijkheden zoals medicijnen (met als specialisatie bijvoorbeeld anatomie of fysiologie), biomedische wetenschappen, biologie, archeologie of misschien antropologie of scheikunde. Daarna heb je een vervolgstudie nodig, bijvoorbeeld een masteropleiding in de archeologie, antropologie of de biologie van de mens. Hierna kun je dan promoveren met een doctoraalscriptie in de forensische antropologie. Daarna pas kun je aan het werk als forensisch antropoloog.

Nergens ter wereld, zelfs niet in de Verenigde Staten, bestaat er zoiets als een afgeronde studie forensische antropologie. Overal moet hetzelfde hierboven beschreven studiepad worden afgelegd. Het werk is vooral geschikt voor mensen die zowel interesse hebben voor biologie, antropologie als archeologie.

Ben je geïnteresseerd in een carrière als forensisch antropoloog en woon je in Nederland of België? Lees dan ook de reacties onder dit artikel, want daar kun je nog meer informatie vinden.

Lees verder

© 2010 - 2025 Varenna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Forensisch psycholoogForensische psychologie, veel mensen hebben er wel eens van gehoord, gelezen of gezien via bekende tv-series. Maar wat i…
recensieVirus van Kathy Reichs - recensieWie fan is van de bekende serie Bones, met als hoofdrolspeler de forensische antropologe Temperance Brennan, zal zeker w…
Het menselijk skeletHet skelet geeft jou lichaam stevigheid en de mogelijkheid om rechtop te staan. Ze ondersteunen de bewegingen van het li…
Sociale en culturele antropologieSociale en culturele antropologieSociale en culturele antropologie: wat houdt deze tak van de sociale wetenschappen in? Waar houdt een antropoloog zich n…

Het tijdperk van de klok's Ochtends gaat stipt om 7 uur de wekker, je zorgt ervoor dat je netjes op tijd op het werk bent, wacht tot het lunchuu…
Een goed geconserveerd staatshoofdWie Moskou bezoekt, zou zeker de moeite moeten nemen het gebalsemde lichaam van Lenin een bezoekje te brengen. Het stoff…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Schlappohr, Pixabay
  • Richard Platt - 'Crime scene. Handboek voor forensisch onderzoek'. Houten 2004
  • D.P. Lyle - 'Forensisch onderzoek voor dummies'. Amsterdam 2008
Reacties

Nico, 24-02-2020
Hoi Vanessa,

Ik ben erkend senior archeoloog in Nederland met circa 20 jaar praktijkervaring. Daarnaast ben ik ook erkend specialist botmateriaal met een specialisatie in menselijk botmateriaal. Jaren geleden al eens een cursus obductie gedaan, maar dit sluit slechts beperkt aan. Ik zou me graag verder specialiseren en mijn huidige werkgever geeft ook de mogelijkheid hiervoor. Dichtstbijzijnde universiteiten zijn Maastricht, Hasselt en Leuven. Ik zie mezelf overigens nog niet de zomercursus van Leiden doen, om verschillende redenen. Mocht je wat tips hierover hebben dan hoor ik het graag.

Mvg Reactie infoteur, 26-02-2020
Beste Nico,
Het klinkt alsof je al dicht in de buurt zit. Je kunt daarom echt beter iemand in het veld zoeken (je zou het via Linkedin kunnen proberen) om je precieze ervaring mee door te spreken en te kijken welke aanvullingen nu nog het beste passen. Als je jezelf zomaar inschrijft bij een vak of cursus loop je de kans dat het toch weer niet afdoende aansluit. Zoek grondig uit wat je nog nodig hebt, is het beste advies dat ik je kan geven.

Veel succes!
Varenna

Vanessa, 12-05-2018
Hallo,

Ik ga biomedische wetenschappen studeren voor bachelor. En mijn vraag is dan als ik een forensisch antropoloog wil worden, is het krijgen van een master in sociale/culturele antropologie een goede tweede stap om dan te promoveren met een doctoraalscriptie in de forensische antropologie en om dan uiteindelijk forensisch antropoloog te worden.

Of is een master krijgen in bv. Fysische of biologische antropologie beter? Want tot nu toe heb ik alleen maar master in sociale/culturele gevonden hier in België.

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 14-05-2018
Hoi Vanessa,

Dat is een lastige vraag, helaas. Ik durf je daar geen antwoord op te geven. Ik ben geneigd te denken dat culturele antropologie niet ideaal is en een master in archeologie bijvoorbeeld een betere keus zou zijn. Maar ik weet dat niet zeker en denk dat je hierover beter contact kunt zoeken met een bestaande forensisch antropoloog in België.
In ieder geval succes gewenst met je studie!

Vriendelijke groeten,
Varenna

E., 02-08-2017
Ik wil later enorm graag forensisch antropoloog worden, maar ik vind (behalve op deze site) nergens informatie over hoe ik dit kan worden. Het is echt mijn droomjob, maar het lijkt alsof het een onbestaand beroep is in Belgie.
Is er een kans dat ik het toch zou kunnen doen (en hoe?) en zijn er wel werkgelegenheden in dit veld?

Alvast Bedankt
E Reactie infoteur, 03-08-2017
Beste E.
Om je laatste vraag maar als eerste te beantwoorden: nee, er is niet veel werkgelegenheid in dit vakgebied. Er is maar heel weinig werkgelegenheid en daarom bestaan er ook geen specifieke opleidingen voor. Dat ligt overigens niet aan België, maar is overal ter wereld zo, zelfs in de VS. Daarom is het ook alleen weggelegd voor de echte doorzetters en dien je het pad dat je moet afleggen om uiteindelijk doctor in de forensische antropologie te worden zelf uit te stippelen, binnen dan wel buiten België. Dat gaat met behulp van de aanwijzingen in het artikel. Het kan wel, ook voor jou, maar je zult er dingen voor over moeten hebben die voor de meeste andere beroepen niet worden gevraagd.
Succes!
Varenna

K. D., 15-07-2017
Hallo
Ik zit nu in LaWi en zou later graag forensisch antropoloog worden d.m.v. deze studieloopbaan: biomedische wetenschappen, antropologie en daarna dus de doctoraalscriptie die in het artikel hierboven geschreven staat. Ik vroeg mij af hoe lang deze studies duren.
Alvast bedankt!
K.D. Reactie infoteur, 17-07-2017
Beste K.

Een bachelorstudie duurt in principe 3 jaar. Een master duurt 1 of 2 jaar, afhankelijk van de master die je precies kiest (er is nog heel wat keus in masters antropologie bijvoorbeeld). Over het promotietraject dat je daarna nog moet volgen valt helemaal niet veel te zeggen wat betreft tijdsduur, want dat hangt af van hoe je dat precies vormgeeft. Misschien kun je het doen in de dienst van een universiteit of andere organisatie, misschien moet het op eigen gelegenheid naast een baan. Dat is gewoon iets dat je nu nog niet echt kunt plannen, maar tegen die tijd moet uitzoeken voor jezelf. Maar meestal is promoveren iets waar gemakkelijk een jaar of vier overheen gaat.
Hopelijk heb je er zo toch een beeld bij.

Vriendelijke groeten en succes,
Varenna

E., 27-03-2017
Hallo,
Ik heb dit artikel gelezen en ben nu nog geïnteresseerder om forensisch antropoloog te worden. Maar kan je met een diploma stw van middelbare school antropologie gaan studeren?
Mvg
-E Reactie infoteur, 28-03-2017
Beste E.,

Als Nederlandse weet ik niet wat de doorstroommogelijkheden zijn in het Belgische onderwijs. Of jouw diploma afdoende is kun je echter altijd navragen bij universiteiten waar ze antropologie geven. Vraag anders eerst een informatiebrochure van de betreffende studie aan, want vermoedelijk staan daar de toelatingseisen al in.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Xander, 01-11-2016
Dit klinkt gewoon zo leuk. Reactie infoteur, 02-11-2016
Ga ervoor, zou ik zeggen!

Isabella, 24-09-2016
Hallo,

Met veel interesse heb ik dit stuk gelezen, echter ligt forensische antropologie mij niet helemaal. Ik ben eerder geïnteresseerd in de fysische antropologie, omdat dit meer kijkt naar de menselijke evolutie en toch nog vrij veel archeologische aspecten heeft. Zou een bachelor studie Moleculaire Levenswetenschappen goed genoeg zijn om in aanmerking te komen voor fysische antropologie? Of is het efficiënter om Biomedische Wetenschappen of geneeskunde te gaan studeren?

MvG,
Isabella Reactie infoteur, 26-09-2016
Beste Isabella,
Helaas beschik ik niet over de noodzakelijke kennis om jou advies te kunnen geven. Wat je het beste kunt doen is een daadwerkelijke fysische antropoloog opsporen (bijvoorbeeld eentje die is verbonden aan een universiteit) en hem of haar je vraag stellen. Veel succes daarmee!
Vriendelijke groeten,
Varenna

Sien, 21-06-2016
Ik zou graag forensisch antropologe worden, maar zelfs na lang zoeken heb ik geen universiteit gevonden waar je de doctoraatsstudie kan doen. Weet u er misschien 1? Liefst in Europa, mag ook in Amerika.
Alvast bedankt Reactie infoteur, 22-06-2016
Beste Sien,

Zoals in het artikel hierboven vermeld staat bij het kopje 'Opleiding tot forensisch antropoloog', bestaat zo'n doctoraalstudie ook helemaal niet, zelfs niet in de VS. Om forensisch antropoloog te kunnen worden moet je het studiepad volgen zoals dat in het artikel beschreven staat. Een andere mogelijkheid is er niet. Dat kan in eigen land overigens net zo goed als in het buitenland.

Veel succes!
Varenna

B., 08-02-2016
Ik ben 15 en wil heel graag forensisch antropologe worden, maar ik zit nu op het vmbo. Dat is best laag, maar wat moet in doen om uiteindelijk toch te worden? Reactie infoteur, 12-02-2016
Beste B.

Dan moet je jezelf voorbereiden op het feit dat je een extra lange weg moet afleggen, maar onmogelijk is het niet. In eerste instantie zul je moeten toewerken naar een diploma waarmee je naar de universiteit kunt om daar de studie van je keuze te gaan doen (zie daarvoor de tips in het artikel). Dat kan via het VWO, maar ook via middelbaar en hoger beroepsonderwijs. In feite zijn er dus veel verschillende mogelijkheden denkbaar. Wat je dit in jouw geval het beste kunt kiezen, kun je daarom beter even goed doorspreken met een studieadviseur of schooldecaan want dat is erg persoonlijk. In ieder geval succes gewenst!

Vriendelijke groeten,
Varenna

A., 15-11-2015
Hoi, ik wil heel graag forensisch psychologe/antropologe worden alleen weet niet goed wat voor universitaire studies daar voor in Nederland zijn. En ook hoorde ik dat je kansen / mogelijkheden in Nederland klein zijn omdat er niet veel werk in is te vinden? Reactie infoteur, 16-11-2015
Beste A.

In het bovenstaande artikel staat omschreven welk studiepad je moet volgen om forensisch antropoloog te worden. Lees voor verdere informatie ook de andere reacties onder dit artikel.

De vraag naar forensisch antropologen in Nederland, maar ook elders, is inderdaad niet groot. Dat wordt echter al een beetje geregeld op het moment dat er wordt besloten of je als forensisch antropoloog kunt gaan promoveren of niet. Je zult dus niet snel met een promotie op zak geraken om dan geen baan te vinden. Je zult dan eerder worden geadviseerd om een andere promotietraject te volgen.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Mia, 05-10-2015
Goedemiddag,
Ik heb denk ik wel een hele vreemde vraag als ik zo alle vragen lees!. maar ik weet niet waar ik er mee naar toe moet.
Wij hebben namelijk met onze nieuwe activiteit Zeeuws 'wadlopen' een aantal botten gevonden op een droogvallende zandbank in de Oosterschelde, welke nabij het verdronken land van Zuid-Beveland gelegen ligt. Ik zou graag willen weten of ik deze ook kan laten onderzoeken op 'menselijkheid', zo ja… waar zou ik daarmee terecht kunnen?
Kunt u mij verder helpen?

Met vriendelijke Groet, Mia Reactie infoteur, 05-10-2015
Beste Mia,

Dat klinkt best spannend! Al kunnen mensen in principe op tal van plaatsen botten vinden, dus zo vreemd is je vraag niet. In de meeste gevallen betreft het tamelijk recente dierlijke resten.

Ik denk dat de nu volgende link wel iets voor je is: http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003690.html

Daarmee kun je zelf proberen de botten te determineren. Kom je er niet uit, kun je misschien contact zoeken met een lokale vereniging voor natuurhistorie of archeologie. Die weten waarschijnlijk meer.

Heb je echter zeer redelijke grond om te denken dat het om een menselijk skelet gaat en/of betreft het een grotere hoeveelheid botten, dien je de vindplaats uiteraard bij de politie te melden.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Naomi, 06-05-2015
Hallo,

Ik zit in het 2de jaar van vwo en wil heel graag forensisch antropoloog worden. Mijn vragen zijn of je hiervoor ook naar het buitenland moet, ik wil heel graag in Engeland studeren, en wat ik moet studeren om het te worden.
Alvast bedankt!

Vriendelijke groeten,

Naomi Reactie infoteur, 06-05-2015
Beste Naomi,

In het laatste hoofdstukje van bovenstaand artikel staat beschreven welk studiepad je moet volgen om forensisch antropoloog te worden. Voor jou dus nog alle kans om je opleiding hier maximaal op in te richten. Je hoeft er overigens niet voor naar het buitenland, maar dat kan natuurlijk wel. In Engeland zijn uitstekende opleidingen te vinden die goed aansluiten op deze richting.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Sophia, 27-04-2015
Hallo,

ik zit nog op de middelbareschool maar, ik wil forensisch antropoloog worden. Ik zit op het vmbo over 1 jaar ga ik naar mbo niveau 2 dat is niet hoog. Welke opleidingen moet ik doen om er te komen, want ik wil het heel graag worden en ben er zeer geïnteresseerd in

Groeten, Sophia Reactie infoteur, 27-04-2015
Beste Sophia,

In alle eerlijkheid heb je nog een lange weg voor je als je werkelijk forensisch antropoloog wilt worden, maar als je zo gemotiveerd blijft kan het altijd lukken. Totdat je eraan toe bent om naar de universiteit te gaan en vanaf daar verder een pad te volgen zoals dat in het artikel staat beschreven, zou ik je adviseren om het in de medische richting te houding. Maar misschien is het voor jou beter om de zaken eens te bespreken met een professionele studieadviseur die de mogelijkheden beter kan overzien dan jij of ik. In ieder geval succes gewenst!

Varenna

Oscar, 19-04-2015
Hallo,

Wat als je een bachelor en master in Antropologie hebt, maak je dan ook kans? Zo ja, bij welke instantie of bij welke universiteit kan ik dan promoveren tot Forensisch Antropoloog.

Vriendelijke groet,
Oscar Reactie infoteur, 19-04-2015
Beste Oscar,

In Nederland kun je in principe bij meerdere universiteiten promoveren tot forensisch antropoloog, maar de universiteit van Tilburg heeft de meeste naam op dit gebied. Het beste kun je bij een van de forensische antropologen daar nadere informatie aanvragen. Zij kunnen ook kijken in hoeverre jouw vooropleiding geschikt is.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Susan, 23-03-2015
Hallo,

Ik doe op dit moment de studie Forensic science in Leeuwarden en ik vroeg mij af of dit eventueel ook een goede basis is voor forensische antropologie?

Bedankt,
Susan Reactie infoteur, 23-03-2015
Beste Susan,

Deze studie is een HBO studie. Wil je daarmee verder gaan om forensisch antropoloog te worden, zul je toch een geschikt studiepad moeten volgen, bijvoorbeeld via een schakelprogramma, om door te kunnen stromen naar een masteropleiding. Dat kun je naar mijn idee maar het beste samen met een professionele studieadviseur uitzoeken. Ik neem aan dat er zeker wel mogelijkheden zijn voor jou, maar als schrijver van artikelen heb ik daar absoluut geen goed overzicht van.

In ieder geval succes gewenst met het uitzoeken hiervan!

Vriendelijke groeten,
Varenna

Dianne, 03-09-2014
Beste,

Ik zit nu in het laatste jaar van de opleiding forensisch onderzoek (HBO) in amsterdam. Is dit een goede basis voor forensisch antropologie? En zo ja, welke opleiding is dan een goede vervolgstap?

Bedankt
Dianne Reactie infoteur, 04-09-2014
Beste Dianne,

Zelf heb ik nog steeds niet zo'n goed antwoord op je vraag, omdat deze opleiding nog vrij nieuw is (zie ook andere reacties bij het artikel). Als jij nu in het laatste jaar zit kun je zelf waarschijnlijk het beste bepalen of je denkt dat de opleiding geschikt is voor een forensisch antropoloog. Misschien hangt het ook af van eventuele keuzevakken die je hebt gedaan. Misschien ook moet je het een beetje voor je opleiding opnemen tegenover anderen (het lot van een pionier).

Over het vervolg van je studie kan ook jij maar beter een expert raadplegen, zoals een echte forensische antropoloog (zie ook andere reacties). Met zo iemand kun je de inhoud van je studie tot nu toe goed doorspreken en uitzoeken wat er nu het beste op aansluit.

Succes gewenst,
Varenna

Lien Timmerman, 22-07-2014
Hallo,

Ik ben 20 jaar en ben nu geslaagd in mijn 2e bachelor geneeskunde (Ugent), maar zou graag forensische antropologie studeren. Hoe en waar zou ik dat kunnen?

Bedankt!
Lien T. Reactie infoteur, 23-07-2014
Beste Lien,

Lees het hoofdstukje 'Forensische antropologie studeren' in het artikel nog maar eens door, evenals alle andere reacties onder dit artikel. Volgens mij krijg je dan echt wel antwoord op je vraag…

Met al twee bachelors geneeskunde op zak is een master in de archeologie wellicht iets voor jou?

Vriendelijke groeten,
Varenna

Amber Gennar, 21-04-2014
Ik ben 15 jaar en zou later graag forensisch antropologe worden. Maar het probleem is dat ik in een KSO richting (Kunst Secundair Onderwijs) zit. Hoewel ik wel heel leergierig ben, sprak ASO (Algemeens Secundair Onderwijs) me gewoon niet aan. Nu heb ik schrik dat ik te weinig opleiding ga hebben om verder te gaan studeren. Ik weet wel al het menselijke skelet in het Latijn uit mijn hoofd, op eigen studie. Is er dan nog kans dat ik mezelf genoeg kan bijleren? Of is het verloren omdat ik in KSO zit? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 22-04-2014
Beste Amber,

Als Nederlandse weet ik niet hoe het Belgische onderwijs in elkaar zit, maar ik kan me niet voorstellen dat het voor iemand van 15 al te laat is. Misschien is het wel nodig dat je extra vakken doet of dat je via een omweg alsnog een ander diploma haalt.

Daarom lijkt het me verstandig dat je nu alvast uitzoekt welke studie(s) je na de middelbare school zou willen doen en wat de toelatingseisen voor die studies zijn. Vervolgens kun je dan nagaan wat jij nog moet doen de komende jaren om aan die eisen te voldoen.

Kom je daar zelf niet helemaal uit, kun je misschien hulp zoeken bij een erkende studie- of beroepskeuzeadviseur. Misschien is er wel iemand (een decaan bijvoorbeeld) aan jouw school verbonden die je kan helpen dit nader uit te zoeken.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Katrien, 22-06-2013
Hallo,
ik ben Katrien en ik ben 16. ik zou later graag forensisch antropoloog worden, maar ik vraag me nu af of je in het middelbaar eigenlijk ook een bepaalde richting best kunt volgen om dat te kunnen worden? of is dat niet zo van belang?

met vriendelijke groeten Reactie infoteur, 23-06-2013
Beste Katrien,

Het is altijd een goed idee om nu al weloverwogen keuzes te maken. Het meest van belang lijkt mij daarbij dat je een richting kiest die het best aansluit op de studie die jij wilt gaan volgen.
Nu is dat misschien een beetje lastig als je een studiepad wilt volgen waar zowel een medische studie als archeolgie in voorkomt. Bij exacte studies kun je doorgaans echter met minder keuzeprofielen terecht dan bij archeologie, waar je ook welkom bent met exacte profielen. Waarschijnlijk is het dus verstandig een exact profiel te kiezen, zodat je straks bij alle kandidaatstudies terecht kunt.

Met vriendelijke groeten,
Varenna

Cynthiavz (infoteur), 26-02-2013 #28
Hoi,
ik vraag me af of je Latijn moet volgen voor Forensische Antropologe, want ik heb dat niet gedaan, maar wel wetenschappen en economie- moderne talen, en een masteropleiding antropologie, is dat goed genoeg?
P.S.: Thnx Reactie infoteur, 27-02-2013
Beste Cynthia,

Volgens mij hoef je jezelf geen zorgen te maken over Latijn. Op de meeste universiteiten kun je wel bijspijkercursussen (zoals bijvoorbeeld voor medisch Latijn) krijgen, mocht je het nodig hebben.

Persoonlijk kan ik niet beoordelen of jouw opleiding afdoende is voor een vervolg in de Forensische Antropolgie, want ik ken de inhoud van al die verschillende opleidingen niet. Aangezien je al een master hebt gedaan kan ik je echter aanraden om contact te zoeken met een expert, bijvoorbeeld een van de forensische antropologen aan de universiteit van Tilburg, om jouw specifieke kennis mee door te spreken. Alleen dan kun je een goed beeld krijgen van hoe jij er voorstaat.

In ieder geval succes gewenst!

Varenna

Henry, 24-07-2012
Hey,
ik was vroeg me af of bio-ingenieurswetenschappen ook een goede basis biedt om eventueel bij te studeren tot forensisch antropoloog. En dan enkel de bachelor of ook een masteropleiding?

Alvast bedankt voor het antwoord!
PS: Ik studeer aan de KU Leuven in België Reactie infoteur, 25-07-2012
Beste Henry,

Het antwoord op je vraag durf ik niet zomaar te geven, want daarvoor weet ik er ook te weinig van. Om zowel een bachelor als een master in deze studie te doen lijkt mij echter niet ideaal voor een forensisch antropoloog. Een combinatie van medische vakken met de nadruk op anatomie en archeologische vakken blijft de beste voorbereiding.

Mocht het zo zijn dat je al ver bent gevorderd in dit studietraject, kun je maar het beste een expert, bijvoorbeeld een bestaande forensisch antropoloog, raadplegen. Wellicht kan die je adviseren over de vakken die je vanaf nu het beste kunt kiezen om de mogelijkheden toch open te houden.

Met vriendelijke groeten,
Varenna

Jill, 19-02-2012
Hallo,
Ik ben Jill en ik ben 17 jaar en ik woon in België, volgend jaar moet ik kiezen wat ik ga studeren. Ik wil heel graag forensisch onderzoeker worden. Onlangs hoorde ik op het nieuws dat de studierichting biomedische laboratoriumtechnologie een goede studierichting is om als sporenonderzoeker bij de politie aan de slag te gaan. Ik heb op verschillende site gezocht welke afstudeerrichting ik moet nemen want er zijn er twee: farmaceutische laboratoriumtechnologie en medische laboratoriumtechnologie. Nu vroeg ik me af dit echt wel de goede studierichting is en welke van de twee afstudeerrichtingen ik dan moet kiezen?

Weet iemand raad? alvast bedankt! Reactie infoteur, 19-02-2012
Beste Jill,

Persoonlijk heb ik niet genoeg kijk op de zaak om een antwoord te kunnen geven op je vraag. Ik zou jou echter ook willen verwijzen naar de volgende website: www.karvadi.be. Dat is een site van een Belgische forensisch onderzoekster die er meer vanaf weet. Zo te zien kun je je vraag ook aan haar stellen.

Succes,
Varenna

Tineke, 31-08-2011
Hallo,

Ik studeer momenteel biomedische wetenschappen aan de VUB in België. Ik zou over een paar jaar echter naar Nederland gaan om de master Forensic science te volgen in Amsterdam. Mijn vraag is nu omdat ik op deze site heb gelezen dat een goede basisopleiding noodzakelijk is, welke procedure ik nu precies moet volgen.
Ik heb al verscheidene maal contact opgenomen met universisteiten maar niemand kan mij duidelijk zeggen wat ik moet doen om forensische antropoloog te worden.

Kan iemand helpen? Reactie infoteur, 31-08-2011
Beste Tineke,

Laat me je om te beginnen aanraden om de andere reacties bij dit artikel ook te lezen. Wellicht wordt je daar ook al iets wijzer van.
In ieder geval is biomedische wetenschappen een goede basisstudie voor forensisch antropoloog, dus daar hoef je jezelf geen zorgen over te maken. Je hebt toch een goede medisch/biologische basis nodig.
Persoonlijk kan ik niet beoordelen of de forensische master in Amsterdam ook een goede vervolgstudie is voor forensisch antropoloog, want daarvoor heb ik te weinig verstand van zaken. Tot dusver heb ik ook geen goed idee gekregen hoe anderen daarover denken. Het is nog een betrekkelijk nieuwe master, dus misschien komt de onzekerheid daardoor.
Andere masters die in principe wel als geschikt worden gezien voor forensisch antroploloog staan in het artikel.
Het enige dat ik verder nog weet is dat er aan de universiteit van Tilburg forensisch antropologen verbonden zijn. Dus misschien kun je daar toch meer informatie krijgen.

Succes en vriendelijke groeten,
Varenna

Fien, 09-02-2011
Ik ben 17 jaar en zou doodgraag later forensische antropologie doen. Alleen weet ik helemaal niet welke opleiding ik hiervoor moet volgen en als er toekomst is in dit vak. Ik weet dat er in Nederland een masteropleiding voor bestaat maar het buitenland is geen optie ( ik woon in België). Nog een ander probleem is dat ik niet weet waarop de nadruk ligt in deze richting (wiskunde, chemie, fysica, biologie…). Ik ging oorspronkelijk geneeskunde studeren maar ik stootte plots op forensische antropologie. Kan iemand me helpen? Reactie infoteur, 09-02-2011
Hoi Fien,

De informatie over de opleiding tot forensisch antropoloog zoals die in het artikel hierboven staat, is ook op België van toepassing. Het is zelfs internationaal zo. Nergens bestaat er een aparte opleiding tot forensisch antropoloog, zelfs niet in de VS. Het is altijd een promotietraject dat pas gevolgd kan worden nadat er andere bachelors en masters zijn gehaald. Lees wat dat betreft ook de andere reacties bij het artikel en de antwoorden die ik daarop heb geschreven. Dan wordt je vanzelf al veel wijzer.

In ieder geval is het zo dat geneeskunde wel geldt als een geschikte basisopleiding, zeker als je een toepasselijke specialisatie kiest. Je kunt dat in principe dus nog steeds gaan doen en uiteindelijk forensisch antropoloog worden. En anders zijn biomedische wetenschappen misschien ook iets voor jou.

Wel denk ik dat je rekening moet houden met het idee dat de spoeling inderdaad dun is. Maar het is een lang traject, dus sowieso alleen geschikt voor volhouders.

Lien, 08-02-2011
Ik ben nu bezig met mijn bachelor biomedische wetenschappen in België. Forensische antropologie lijkt mij heel interessant. Ik vroeg me af of je met een master in de biomedische wetenschappen een goede basis hebt voor forensisch onderzoek of bestaan er andere opleidingen die hiervoor beter geschikt zijn? Ik dacht dat er in Nederland een specifieke opleiding forensisch onderzoek bestond, maar kan je vanuit biomedische wetenschappen ook forensische antropologie doen, want ik zou graag mijn studies afmaken? Reactie infoteur, 08-02-2011
Hoi Lien,

Voor forensische antropologie zijn biomedische wetenschappen in ieder geval prima (zie ook de reactie van Michael onder mijn artikel). Na een master hierin kun je het promotietraject tot forensisch antropoloog volgen.

Hoe dat met forensisch onderzoek in het algemeen zit weet ik niet.
Ook in Nederland zijn er geen forensische masteropleidingen, alleen maar (tot dusver) een bachelor in Amsterdam. Voor een masteropleiding tot forensisch onderzoeker zul je naar Schotland of de VS moeten. Zie daarvoor ook het webadres dat ik bij de reactie van Sharon heb vermeld.

Succes!

Sharon, 20-01-2011
Hallo

Ik ben Sharon, ik ben 17 en woon in België. Ik ben momenteel druk bezig met het uitpluizen van welke studierichting ik volgend jaar wil gaan doen. Forensische antropologie lijkt me heel interessant en ik vraag me ook al een tijdje af hoe je tot dit beroep kan komen.
Ik heb een beetje opzoek werk gedaan en vroeg me af of je er bijvoorbeeld zou kunnen komen door een bachelor in de criminologische wetenschappen te doen met een master in criminologische wetenschappen of eventueel een master in sociale en culture antropologie.
Ik heb al ontdekt dat er geen specifieke opleiding in deze richting is in België dus ik zoek naar alternatieven.
Kunnen jullie mij vertellen of dit een mogelijkheid zou zijn?

Met vriendelijke groeten. Reactie infoteur, 21-01-2011
Hoi Sharon,

Voor zover ik heb begrepen geldt voor België hetzelfde traject als voor Nederland. Dus datgene dat in het artikel staat over de opleiding tot forensisch antropoloog en datgene dat in de reactie staat van Michael gaat ook op voor België.

Of criminologie ook als een goede basis kan tellen weet ik niet. Bachelors en masters in deze richting bestaan in Nederland nog maar heel kort en in België volgens mijn bronnen nog niet. Ik durf daar dan ook niks over te zeggen.
Misschien echter wordt je iets wijzer van de volgende website: www.karvadi.be.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Michael, 08-12-2010
Graag wil ik hier nog aan toevoegen dat ook de studie archeologie (met name in Leiden door het minorenaanbod) een goede basis biedt voor een forensisch antropoloog. Ik zou zelfs zeggen dat archeologie, biomedische wetenschappen, biologie en geneeskunde nog de beste basis bieden voor een master en promotietraject in dit gebied. Reactie infoteur, 09-12-2010
Bedankt voor je reactie. Ik ben blij dit horen, want ik vroeg het me al af. Helaas echter lieten mijn bronnen maar weinig los over de archeologische kant van het vak. Maar ik kan me voorstellen dat het wel degelijk een grote rol speelt.

Chantal van der Straeten, 08-10-2010
Hallo,

ik ben chantal en ik ben 14 jaar ik wil graag forensisch antropoloog worden maar ik weet niet welke opleiding je daar voor nodig hebt kunnen jullie mij daar meer over vertellen?

mvg chantal Reactie infoteur, 08-10-2010
Hoi Chantal,

Goed dat je je vraag stelt. Als auteur van dit artikel heb ik gemerkt dat meer mensen met deze vraag zitten. Vandaar dat ik een tijdje bezig ben geweest om het antwoord te achterhalen, zodat ik dat aan het artikel kan toevoegen. Het punt met forensische antropologie is namelijk dat er geen directe opleiding voor is. Je moet een lange weg gaan en verschillende stappen ondernemen voordat je jezelf forensisch antropoloog kunt noemen. Daarom is het een beetje een verhaal en kan ik het niet zomaar zeggen. Op dit moment is het echter zo dat ik al wel weet waar ik de juiste informatie kan krijgen, maar dat ik deze nog niet in mijn bezit heb. Mijn verwachting is echter dat ik over een week of 3 het artikel heb aangepast. Als het zover is zal ik je wel even een persoonlijk mailtje sturen.

Groeten,
Varenna

Varenna (113 artikelen)
Laatste update: 23-07-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.