Klonen van mensen

Klonen van mensen Mensen klonen: Klonen is het maken van een exacte kopie van een mens of dier. In de plantenwereld kennen we het klonen al langer: planten klonen zichzelf namelijk door het maken van uitlopers. maar de mens kan ook simpel planten klonen door middel van het stekken of enten. Het klonen van dieren en mensen ligt iets ingewikkelder.

Wat is klonen?

Om een dier te klonen, haalt men de kern van een volwassen cel weg bij het volwassen dier, en brengt men deze kern in een eicel waarvan de kern is weggehaald. Het samensmelten gebeurt met behulp van elektriciteit. Deze nieuwe cel brengt men in de baarmoeder in en na een tijdje zal de nieuwe kloon geboren worden. De geboren kloon heeft slechts één ouder: alleen de moeder of alleen de vader, afhankelijk van wie de kerncel afkomstig is.

Dolly het schaap

Het eerste gekloonde dier was Dolly het schaap. Dolly's kerncel werd uit de uier van haar moeder gehaald. Dolly is dus ontstaan uit een uiercel, vandaar de naam Dolly naar de zangeres Dolly Parton. Dolly werd in 1996 geboren en werd zes jaar oud.

Na Dolly kwamen er meerdere gekloonde dieren zoals muizen, ratten en vee. In 2003 werd het eerste paard in Italië gekloond. In 2004 kwam de eerste commercieel gekloonde kat ter wereld, het kostte het bazinnetje 50.000 dollar. In 2005 werd de eerste gekloonde hond geboren, een Afghaanse windhond. De donor was een mannetjeshond.

Mensen klonen

Al jaren is men bezig om ook primaten, en daarmee ook mensen te klonen. Hier is wel een duidelijk wet over: het gekloonde materiaal van de mens mag niet uitgroeien tot een baby. Het mag niet meer dan een klompje cellen worden, daarna moet het worden vernietigd. Niet in ieder land word het klonen van de mens toegestaan. Het klonen van apen is tot nu toe nog steeds niet gelukt.

De problemen

Het klonen van dieren geeft al veel problemen, laat staan dat het klonen van mensen gaat lukken. Bij het klonen van dieren is bekend geworden dat de lengte van de telomeren een stuk korter zijn bij de gekloonde dieren. Dit Zijn de uiteinden van de chromosomen waar de genen op liggen. In het geval van Dolly werd ze geboren als zesjarige lammetje: de donorcel was immers ook zes jaar oud. Dolly stierf dan ook toen ze zes jaar was: bij elkaar opgeteld dus twaalf, en dat is de gemiddelde leeftijd voor een schaap.

De meeste dieren waren ook ziek, hadden afwijkingen of waren zwaarder. Blijkbaar neemt de nieuwe cel ook de afwijkingen en ziekten mee, waardoor het gekloonde dier in dezelfde gezondheid en dezelfde leeftijd verkeert als het donordier.

Bij de mens klonen komen er nog meer problemen naar boven: er missen twee eiwitten die voor een goede celdeling verantwoordelijk zijn. Zonder deze eiwitten, worden de chromosomen door elkaar getrokken en ontstaat er een ongelijk aantal chromosomen, en dus allerlei afwijkingen. Zou men deze klonen uit laten groeien tot volwaardige mensen, dan zouden deze zwaar gehandicapt zijn en een kort leven hebben. En dat is geen menswaardig bestaan.

Eerste gekloonde mens Eve

In 2002 werd beweerd dat de eerste menselijk kloon was geboren, het meisje Eve. Zij zou een kloon zijn van haar 31-jarige moeder. Echter is er nooit bewijs naar buiten gekomen dat dit ook daadwerkelijk waar is.

De toekomst

Men blijft werken aan een manier om de mens het eeuwige leven te geven. Rond 2029 zou men zichzelf moeten kunnen uploaden en rond 2025 verwacht men dat de genen zodanig aangepast kunnen worden dat het lichaam niet ouder wordt. Wanneer de eerste echte menselijk kloon geboren zal worden, is nog de vraag. Zolang het bij primaten nog niet lukt, zal de mens nog een tijdje langer moeten wachten.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het klonen van dieren, goed of fout?Klonen, het genetisch kopiëren van (bijna) identieke organisme. De definitie van een kloon is een genetisch identieke na…
mijn kijk opKlonen wel of niet ethisch verantwoord?Ook al zou een mens gekloond kunnen worden dan nog is de kloon nooit identiek aan de originele persoon. De kloon zou een…
Klonen en het schaap DollyKlonen en het schaap DollyOp 5 januari 1996 werd het schaap Dolly geboren. Ze zou het beroemdste schaap ter wereld worden. De reden voor haar roem…

José Ortega y Gasset en de 'massamens'José Ortega y Gasset en de 'massamens'In ‘La rebelión de las masas’ omschreef José Ortega y Gasset de 'massamens' als iemand die zichzelf niet van de rest ond…
De invloed van licht op onder andere koopgedragDe invloed van licht op onder andere koopgedragIn winkels worden we verleid tot allerlei aankopen. Met geuren, met beelden en met mooie uitstallingen. Maar wat velen n…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 23-09-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.