Het klonen van dieren, goed of fout?

Klonen, het genetisch kopiëren van (bijna) identieke organisme. De definitie van een kloon is een genetisch identieke nakomeling van één enkele ouder. Met deze definitie is klonen niet mogelijk zonder dat de mens ingrijpt; hoewel wel gezegd moet worden dat veel plantensoorten zich ongeslachtelijk kunnen vermeerderen, al wordt dit meestal geen klonen genoemd.

Heldhaftige hond wordt gekloond

WASHINGTON - Een Duitse herder die na de aanslagen op het World Trade Center in New York zocht naar overlevenden onder het puin, wordt gekloond. Dat meldde de Amerikaanse krant New York Daily News dinsdag.

Dit is de kop en inleiding waarmee het DA op 3 Juli 2008 een artikel opent waarin wordt vermeld dat een van de speurhonden van de aanslagen op het World Trade Centre gekloond zal worden door het bedrijf BioArts. In een internationale wedstrijd werd de 15-jarige herder, Trakr, gekozen tot 'meest kloonwaardige hond'. Als hoofdprijs wint zijn baasje (James Symington uit Los Angeles) nu een kloon van zijn eigen hond. Takr behoorde tot het eerste zoekteam wat na de aanslagen op 9-11-2001 op zoek gingen naar overlevenden in het puin op Ground Zero. Takr heeft een van de laatste overlevenden op 9 meter diepte onder het puin weten te vinden. Zijn baasje reageerde opgewonden op het nieuws dat er een kloon zal worden gemaakt van zijn geliefde hond:
  • ,,Trakr betekent alles voor me''
  • ,,Dat er een deel van hem verder gaat leven is onbeschrijfelijk. Het is het mooiste cadeau dat ik ooit gekregen heb.''

Klonen

Het klonen wordt bij de plantenteelt eigenlijk al jaren toegepast, denk bijvoorbeel aan het stekken, enten of oculeren van bloemen- en plantensoorten. De meeste tuinders gebruiken deze technieken om nieuwe bloemen en planten te laten groeien uit één enkele moederplant. Hiervoor is dus geen 2-zijdige voortplanting nodig.

Het klonen van andere organismen is nog lang niet zover, maar deze techniek wordt steeds verder doorontwikkeld.
Iedereen kent het bekende kloon-schaap Dolly (dat door middel van kerntransplantatie in 1994 is geboren). Al bleek al snel dat voor Dolly geen gezond leven was weggelegd. Ze kreeg problemen met o.a haar afweersysteem en ook andere kwalen bleven niet uit, op 14 februari 2003 heeft een Amerikaanse dierenarts Dolly in laten slapen nadat ze een zware longontsteking had opgelopen. Ook andere klonen van bijvoorbeeld ratten, koeien, varkens en apen vertoonden verschillende problemen met hun gezondheid waardoor de meesten niet lang leefden.

Het klonen van mensen is nog niet mogelijk, en ook nog niet toegestaan in de meeste Landen. Dit omdat het nog niet duidelijk is wat voor gevolgen het heeft voor de mens zelf. Ook is het klonen nog niet ver genoeg ontwikkeld om het op mensen toe te kunnen passen. Maar dit is eigenlijk alleen nog maar een kwestie van tijd.

Het klonen kan onderverdeeld worden in 2 toepassingen:
  1. Reproductief klonen: Dit houdt in dat het klonen gebruikt wordt om nakomelingen te produceren, bijvoorbeeld als ouders geen kinderen kunnen krijgen. Doormiddel van klonen is dit dan in de meeste gevallen wel mogelijk. Deze manier van klonen is over het algemeen verboden, in Nederland is dit vastgelegd in de wet van de Embryo:
  2. "Het is verboden handelingen met geslachtscellen of embryo's te verrichten met het oogmerk van de geboorte van genetisch identieke menselijke individuen" (artikel 24, lid f).
  3. Therapeutisch klonen: Bij deze manier van klonen wordt de techniek toegepast om stamcellen te produceren die kunnen bijdragen aan het behandelen en genezen van ziekten waarvoor nu nog geen medicijn is.

In verschillende landen is deze laatste techniek wel toegestaan, in Engeland en Zwitserland is dit al het geval. Spanje is bezig met een wet waarin het mogelijk moet worden deze manier van klonen toe te staan. In Nederland is dit nog niet het geval.

Medische doorbraken met Klonen

  • 2004 februari - Zuid-Koreaanse wetenschappers halen stamcellen uit gekloonde menselijk embryo’s
  • 2005 mei - Britse wetenschappers klonen menselijke embryo's
  • 2005 mei - Zuid-Koreaanse wetenschappers klonen “op maat gemaakte” stamcellen (ook het DNA is nu identiek waardoor er geen afstotingsverschijnselen meer plaats vinden)
  • 2007 november - Wetenschappers zijn er in geslaagd stamcellen te verkrijgen uit huidcellen

Klonen goed of fout?

Of het goed of fout is om te klonen kan op verschillende manieren bekeken worden, wordt er gekloond vanuit het oogpunt om ziektes te kunnen genezen en/of te voorkomen dan zullen de meeste mensen hier over het algemeen geen problemen mee hebben. Maar ik denk dat het wat anders wordt als echt mensen gekloond zullen gaan worden. Dit neemt namelijk nogal wat risico's met zich mee. Allereerst weten we nog lang niet zeker of bij een kloon ook alles overgenomen wordt, het DNA zal van een kloon hetzelfde zijn als dat van zijn donor. Maar wat betreft bijvoorbeeld het gedrag of karakter van de kloon, is deze ook hetzelfde als dat van de donor. Dat is iets wat nog niet als vanzelfsprekend beschouwd kan worden. Daarom is het ook moeilijk om te zeggen of klonen wel of niet goed is voor de samenleving. Het is maar goed dat er momenteel eerst veel onderzoek gedaan wordt naar de gevolgen die klonen zou kunnen hebben, voordat het ook daadwerkelijk op de mens uitgeprobeerd zal gaan worden. Misschien maken we het in deze generatie nog mee dat een mens gekloond gaat worden, al denk ik dat het nog lang zal gaan duren voor het ook daadwerkelijk een feit zal zijn.
© 2008 - 2024 Wvandemosselaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klonen van mensenKlonen van mensenMensen klonen: Klonen is het maken van een exacte kopie van een mens of dier. In de plantenwereld kennen we het klonen a…
mijn kijk opKlonen wel of niet ethisch verantwoord?Ook al zou een mens gekloond kunnen worden dan nog is de kloon nooit identiek aan de originele persoon. De kloon zou een…
Klonen en het schaap DollyKlonen en het schaap DollyOp 5 januari 1996 werd het schaap Dolly geboren. Ze zou het beroemdste schaap ter wereld worden. De reden voor haar roem…

Moderne DroomtheorieënModerne DroomtheorieënDe vraag 'Waarom dromen we' heeft nog niemand kunnen beantwoorden. Doordat de wetenschap er bijna voortdurend onderzoek…
Online marktonderzoekOnline marktonderzoekMet de komst van het Internet is de populariteit en het gebruik van online marketing en online marktonderzoeken fors toe…
Wvandemosselaar (82 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.