mijn kijk op

Klonen wel of niet ethisch verantwoord?

Ook al zou een mens gekloond kunnen worden dan nog is de kloon nooit identiek aan de originele persoon. De kloon zou een eigen persoonlijkheid hebben met de daarbij behorende gedachten en gevoelens ondanks het feit dat zijn DNA profiel hetzelfde is als de originele persoon. De persoonlijkheid van de kloon zou gevormd worden door de omgeving en het milieu waarin hij zou opgroeien. Kortom ieder mens is uniek.

Natuurlijke klonen

Bij natuurlijke klonen zoals eeneiige tweelingen zie je dat elke tweeling helft toch een eigen persoonlijkheid heeft ondanks dat ze uiterlijk sprekend op elkaar lijken. Bij eeneiige tweelingen heeft men overigens ontdekt dat in sommige gevallen de DNA profielen niet altijd identiek zijn maar iets van elkaar afwijken. Dit gegeven kan dus bijvoorbeeld verklaren waarom de ene een moedervlek boven zijn lip heeft en de ander niet. Dan komt bij mij de vraag op: "mag je eeneiige tweelingen dan nog wel natuurlijke klonen noemen"?

Kunstmatig klonen

Ik vergelijk het kunstmatig klonen altijd met het maken van een kopie. Het is een feit dat een kopie vaak van minder kwaliteit is dan het origineel. Als je vervolgens een kopie van een kopie maakt dan gaat de kwaliteit nog sterker achteruit. Zo is het dus ook met klonen. De kloon zou overigens nooit een biologische vader hebben maar alleen een biologische moeder.

Dolly

Het gekloonde schaap Dolly bleek achteraf niet zo'n perfecte kloon te zijn. Het dier had gebreken, is ziek geworden en gestorven. Andere gekloonde dieren bleken achteraf ook allerlei gebreken te vertonen zoals: hersenafwijkingen, een defect immuunsysteem, kanker, misvormde ledematen, onvruchtbaarheid en leveraandoeningen.

Eeuwig leven

Er zijn voorstanders van klonen die denken dat ze het eeuwige leven hebben door erfelijk materiaal te bewaren om na de dood een kloon van zichzelf te laten maken. De Raëliaanse beweging is daar een goed voorbeeld van. Er bestaan ook wanhopige ouders die denken dat ze op deze manier hun gestorven kind weer tot leven kunnen brengen. Ik persoonlijk denk dat dit niet zo is want volgens mij heeft de kloon weliswaar het zelfde DNA als dat van de gestorven persoon maar met een unieke ziel. Als je eenmaal gestorven bent kun je niet "opstaan" uit de dood. Voorstanders van klonen gebruiken ook vaak "het uitsluiten van erfelijke ziekten" als argument om hun mening kracht bij te zetten.

Gentechnische gewassen

Ook over het genetisch manipuleren van gewassen zijn de meningen verdeeld. Voorstanders zeggen dat het een manier is om de honger de wereld uit te helpen. Tegenstanders zeggen dat de natuurlijke bestaande gewassen op deze manier verloren gaan en ze zijn van mening dat er afdoend bewijs bestaat dat genetisch gemanipuleerde gewassen schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens.

Wetenschappelijk misbruik

Wetenschap kan heel nuttig zijn maar wanneer is er nu sprake van wetenschappelijk misbruik? Dat is en blijft voorlopig voor velen de hamvraag. Voor mezelf heb ik deze vraag allang beantwoord. Naar mijn mening gaat de wetenschap met klonen een stap te ver en zeker omdat de volgende stap de totaal genetisch gemodificeerde mens zal zijn. Kortom de maakbare mens, de mens op bestelling. Ik moet er niet aan denken dat we in de toekomst een baby geheel naar eigen design kunnen laten creëren en bestellen. Egoïsme en eigenbelang zullen dan hoogtij vieren. Ik denk dat de mensheid vroeg of laat toch op de koffie komt met haar wetenschappelijke geknoei en daar dan ook de nare gevolgen van gaat ondervinden.
© 2012 - 2020 Catharina1970, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Klonen; de wet, ethiek & techniekKlonen; de wet, ethiek & techniekWe keken laatst naar een leraar en dachten: ‘Hoe zou het zijn, als onze leraar gekloond zou zijn?’ Dan zou de kloon zijn…
Joods medische ethiek: klonen menselijke embryo'sJoods medische ethiek: klonen menselijke embryo'sKlonen van menselijke embryo's ondervindt veel weerstand. Het begon allemaal met het klonen van het schaap 'Dolly' dat e…
Wat is ethiek en moraal?Het begrip ethiek definiëren is geen makkelijke opgave. Ethiek heeft namelijk door de eeuwen heen veel verschillende bet…
Klonen van mensenKlonen van mensenMensen klonen: Klonen is het maken van een exacte kopie van een mens of dier. In de plantenwereld kennen we het klonen a…

Carbidlampen, verlichting met acetyleengasCarbidlampen, verlichting met acetyleengasTussen ongeveer 1895 en 1945 hebben mensen gebruik gemaakt van carbidlampen die werkten op acetyleengas. Dat gas komt vr…
Pinto: interculturele communicatiePinto, hoogleraar interculturele communicatie, heeft de piramide van Pinto bedacht, de tegenhanger van de piramide van M…

Reageer op het artikel "Klonen wel of niet ethisch verantwoord?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jana Peeters, 29-01-2014 21:25 #2
Beste, matig artikel, er wordt over een onderwerp gesproken met slechts beperkte kennis over het onderwerp.

Ik ben niet akkoord met elk punt dat je aan haalt. Ik studeer zelf Biomedische Wetenschappen en bestudeer hier de voordelen, maar ook de nadelen die men op dit moment ondervindt bij het aspect 'klonen'.
Nu staan we op dit moment nog niet bijster ver in het klonen van vertebraten. We kennen de methode om DNA over te brengen in een ander organisme waardoor deze drager wordt van een al bestaand organisme en waaruit dan een kloon ervan ontstaat. Maar er wordt nog dagdagelijks onderzoek gedaan naar de effecten die klonen hebben op de kloon zelf.

Een kopie is in dit geval een 'slechte weergave' van het origineel zegt u. Maar zo werkt het niet. DNA is geen 'inkt' die opnieuw gedrukt wordt. Het wordt identiek overgebracht. Was dit niet het geval, dan waren we ook niet in staat om uit humaan DNA insuline te halen en te kopiëren in een bacterie. Dan zou dit nieuwe insuline ook defecten moeten ondervinden, niet?

Dan wil ik nog even ingaan op het feit dat u er negatief tegenover staat omdat u denkt dat er 'designer baby's' gaan ontstaan. Ik begrijp dat u het aanhaalt, het is een fenomeen dat waarschijnlijk moeilijk te vermijden zal zijn. Het betekent natuurlijk ook dat een lesbisch koppel in staat zal zijn een kind te krijgen dat toch een aantal vergelijkende kenmerken heeft. (Bijvoorbeeld zekerheid voor een blond kindje als de twee moeders ook blond zijn). Dat geeft dan weer een beter en zekerder gevoel aan deze ouders. Mag dit dan ook niet?

Dan wil ik nog aanhalen dat er al een aantal regelingen bestaan rond de ethiek bij klonen. Klonen is ethisch verantwoord als het gebeurt op somatische cellen, dus niet op de germen (voortplantingscellen). Het mag niet doorgegeven kunnen worden aan het nageslacht. (dus zoals bij Dolly: een uiercel)

Tot slot mogen we de vele voordelen niet vergeten. We zullen in staat zijn om organen te klonen voor mensen die het nodig hebben. Gedaan met de ellenlange wachtlijsten voor een nieuw hart.
Op dit moment staan we nog maar in de beginfase van wat allemaal mogelijk kan zijn. Zoveel medische voordelen.

Erik, 23-05-2012 02:01 #1
Goed artikel. Je gaat in op de verschillende kanten van klonen en de mogelijke technieken die worden gebruikt.

Helaas mis ik het gedeelte waar je in gaat op de vraag die in de titel geformuleerd staat (misschien moet ik het uit de context kunnen opmaken?). Het zou handig zijn als je beschrijft wat je met klonen bedoeld. Bedoel je klonen in het algemeen? Wat is klonen in het algemeen? Bedoel je klonen met de techniek die we op dit moment hebben?

Daarnaast ben ik het oneens met je laatste stelling.

Het is een interessant onderwerp, ik hoop er meer over te horen.

Infoteur: Catharina1970
Gepubliceerd: 26-03-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Reacties: 2
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!