Klonen van mensen

Wat is klonen?
Om een dier te klonen, haalt men de kern van een volwassen cel weg bij het volwassen dier, en brengt men deze kern in een eicel waarvan de kern is weggehaald. Het samensmelten gebeurt met behulp van elektriciteit. Deze nieuwe cel brengt men in de baarmoeder in en na een tijdje zal de nieuwe kloon geboren worden. De geboren kloon heeft slechts één ouder: alleen de moeder of alleen de vader, afhankelijk van wie de kerncel afkomstig is.Dolly het schaap
Het eerste gekloonde dier was Dolly het schaap. Dolly's kerncel werd uit de uier van haar moeder gehaald. Dolly is dus ontstaan uit een uiercel, vandaar de naam Dolly naar de zangeres Dolly Parton. Dolly werd in 1996 geboren en werd zes jaar oud.Na Dolly kwamen er meerdere gekloonde dieren zoals muizen, ratten en vee. In 2003 werd het eerste paard in Italië gekloond. In 2004 kwam de eerste commercieel gekloonde kat ter wereld, het kostte het bazinnetje 50.000 dollar. In 2005 werd de eerste gekloonde hond geboren, een Afghaanse windhond. De donor was een mannetjeshond.
Mensen klonen
Al jaren is men bezig om ook primaten, en daarmee ook mensen te klonen. Hier is wel een duidelijk wet over: het gekloonde materiaal van de mens mag niet uitgroeien tot een baby. Het mag niet meer dan een klompje cellen worden, daarna moet het worden vernietigd. Niet in ieder land word het klonen van de mens toegestaan. Het klonen van apen is tot nu toe nog steeds niet gelukt.De problemen
Het klonen van dieren geeft al veel problemen, laat staan dat het klonen van mensen gaat lukken. Bij het klonen van dieren is bekend geworden dat de lengte van de telomeren een stuk korter zijn bij de gekloonde dieren. Dit Zijn de uiteinden van de chromosomen waar de genen op liggen. In het geval van Dolly werd ze geboren als zesjarige lammetje: de donorcel was immers ook zes jaar oud. Dolly stierf dan ook toen ze zes jaar was: bij elkaar opgeteld dus twaalf, en dat is de gemiddelde leeftijd voor een schaap.De meeste dieren waren ook ziek, hadden afwijkingen of waren zwaarder. Blijkbaar neemt de nieuwe cel ook de afwijkingen en ziekten mee, waardoor het gekloonde dier in dezelfde gezondheid en dezelfde leeftijd verkeert als het donordier.
Bij de mens klonen komen er nog meer problemen naar boven: er missen twee eiwitten die voor een goede celdeling verantwoordelijk zijn. Zonder deze eiwitten, worden de chromosomen door elkaar getrokken en ontstaat er een ongelijk aantal chromosomen, en dus allerlei afwijkingen. Zou men deze klonen uit laten groeien tot volwaardige mensen, dan zouden deze zwaar gehandicapt zijn en een kort leven hebben. En dat is geen menswaardig bestaan.