Rijkdom en welvaart: waarom is Nederland een rijk land?
Waarom is Nederland zo een gezellig en leuk land om in te wonen? Waarschijnlijk omdat het in vergelijking met andere landen zo rijk en welvarend is. Dankzij inkomsten uit aardolie en gas kan het land uitgebreide sociale voorzieningen, degelijk onderwijs en een hoge levensstandaard voorzien. Niet voor niets staat Nederland dan ook steeds bovenaan in lijstjes van de meest ontwikkelde en rijkste landen ter wereld. Ook op het vlak van voeding, elektronica en topsport scheert Nederland hoge toppen. Wat maakt nog zoal de rijkdom en welvaart van Nederland uit?
Hoe wordt de rijkdom van een land gemeten?
Als er lijstjes opgemaakt worden die de rijkdom en welvaart van een land meten, dan staat Nederland altijd wel in de toptien. Van alle landen ter wereld behoort tot Nederland tot de wereldtop als het aankomt op levenskwaliteit en
welvaart. De criteria waaraan rijkdom afgemeten worden zijn in de eerste plaats het Bruto Nationaal Product (BNP) en de levensstandaard. Het BNP staat voor het totaal aan goederen en diensten dat een land jaarlijks produceert: in de ranglijst van het BNP per land per hoofd staat Nederland anno 2020 op een verdienstelijke 12de plaats.
Nederlandse welvaart
Maar het is niet alleen het BNP per land dat van tel is om uit te maken hoe welvarend een land is. Het gaat er ook om wat er wordt gedaan met de winsten van de
geproduceerde rijkdom. Moet een land veel goederen importeren om aan de behoeften van de bevolking te kunnen voldoen, en op welke mate wordt de rijkdom herverdeeld in sociale voorzieningen? Naast deze vragen zijn ook de kwaliteit van de gezondheidszorg, de infrastructuur en het onderwijs van groot belang om de rijkdom van een land te kunnen bepalen. Daarom is de lijst van de meest ontwikkelde landen van de Verenigde Naties misschien een interessantere norm: in die lijst staat Nederland op de vierde plaats.
Wat maakt van Nederland een rijk land?
Ontginning van gas en olie
Gas is een van de meest lucratieve producten geworden van de Nederlandse overheid. Sinds het vinden van gas in Groningen in de jaren vijftig heeft Nederland veel inkomsten kunnen vergaren met gaswinning. Ook aardolie is een cruciale factor geworden in de Nederlandse economie: zowel op het Nederlandse vasteland als in het Nederlandse deel van de Noordzee zijn aardoliereserves gevonden. De Brits-Nederlandse multinational Royal Dutch Shell is een bekende vaandeldrager van de Nederlandse gas- en petroleumproductie.
Geografische ligging
Nederland kan genieten van een uitstekende ligging op geografisch vlak. Doordat het land gelegen is aan de rivieren Schelde, Maas en Rijn kan het een belangrijke rol vervullen als knooppunt van de West-Europese economie. Hierbij is de zeehaven van Rotterdam uitermate belangrijk: het is een van de allergrootste havens van de wereld. Door haar ligging aan de Noordzee en aan rivieren kan het land ook genieten van een vruchtbare landbouw (oa. graan) en visserij (oa. haring, mosselen).
Elektronische producten
Een van de wereldleiders op het vlak van elektronica is het in Eindhoven gebaseerde Philips. Philips scheerapparaten, televisies en andere huishoudelijke toestellen kennen wereldwijd een ijzersterke reputatie als het aankomt op kwaliteit. De multinational was de eerste die in de jaren tachtig de CD (compact disc) ontwikkelde.
Voeding: bier en kaas
Waar je ook komt in de wereld, de Hollandse kaas kent zowat iedereen. De verschillende kaassoorten van Nederland zijn op alle continenten terug te vinden in supermarkten, denk bijvoorbeeld aan Edammer en Gouda. Voorts is ook de Nederlandse melk een belangrijk exportproduct. De voedingsdistributie is een sector waarin onder meer de Nederlandse multinational Unilever uitblinkt. Daarnaast is het vermaarde Heineken een van de meest gedronken bieren ter wereld.
Tulpen uit Amsterdam
Bloemen zijn een belangrijk exportproduct van de Nederlandse economie, met Aalsmeer als epicentrum. De tulp is niet alleen een van de symbolen van de Nederlandse bloemenindustrie, maar ook een gekend voorbeeld van een historische economische bubbel. De tulpenbubbel is voor elke economist trouwens een mustknow.
Sport: het Oranjegevoel
Sport neemt een belangrijke plaats in in het "Oranjegevoel". Op de Olympische Spelen doet Nederland het doorgaans uitstekend en ook in het internationale voetbal neemt het land een prominente plaats in. Sinds Johan Cruijff het totaalvoetbal introduceerde, zijn Nederlandse voetballers en trainers hun talenten overal ter wereld gaan uitspelen in belangrijke topclubs. Dit bracht een welvaartstoename met zich mee voor topsporters, trainers, dokters, kinesitherapeuten, en andere begeleiders, onder meer dankzij een doorgedreven commercialisering van de sport door sponsors en media.
Lees verder