Rijkdom en welvaart: waarom is België een rijk land?

Rijkdom en welvaart: waarom is België een rijk land? België is een van de meest welvarende landen van Europa. De levenskwaliteit is er hoog en de medische zorg en de sociale voorzieningen behoren tot de wereldtop. Voorts is het dankzij de zeehaven van Antwerpen een belangrijke draaischijf van de internationale handel. Haar hoofdstad Brussel is als hoofdstad van de Europese Unie bovendien een belangrijk administratief centrum. De Belgische economie drijft vooral op een uitgebreide waaier aan exportproducten, die veel inkomsten opleveren. Denk bijvoorbeeld aan chocolade en bier. Maar er zijn nog veel meer troeven die van België een rijk land maken. Wat maakt de rijkdom uit van België?

Is België een rijk land?

De rijkdom van een land kan op meerdere manieren afgemeten worden. Een van de meest gebruikte criteria om de rijkdom van een land te bepalen is de grootte van het Bruto Binnenlands Product (BNP) per inwoner: dat is het aantal goederen en diensten dat het land produceert. Daarnaast zijn ook de levenskwaliteit, de gezondheidszorg, sociale voorzieningen en infrastructuur criteria die de welvaart van een land mee bepalen. Op al deze vlakken scoort België hoog en daarom kan het beschouwd worden als een rijk land.

Een van de grootste exporteurs ter wereld

Op economisch vlak is het voor de welvaart van een land cruciaal om veel te kunnen exporteren naar andere landen. Hoe meer goederen je kan uitvoeren, hoe meer inkomsten er binnenkomen. Ook hier scoort België heel hoog: het staat steevast in de top-tien in lijstjes met de grootste exporteurs ter wereld, naast bijvoorbeeld China, Duitsland en de Verenigde Staten van Amerika.

Belgische exportproducten

België haalt een groot economisch voordeel uit de kwaliteit van de producten die het uitvoert. Waar sommige landen vooral bekend staan om de export van een beperkt aantal verschillende producten (bijvoorbeeld gas en olie in het geval van Noorwegen), gaat het in het geval van België om een heel ruim aanbod van exportproducten.

Belgisch bier

Het bierland bij uitstek is ongetwijfeld België. Het land herbergt een traditie van honderden soorten bieren, waaronder pilsen, fruitbieren en streekbieren. Met AB Inbev beschikt België over de grootste bierbrouwer ter wereld: deze multinational bezit onder meer de bekende bieren Stella Artois, Jupiler, Hoegaarden en ook verschillende niet-Belgische bieren Beck's en Budweiser.

Diamanten

Liefhebbers van diamanten weten dat het epicentrum van de globale diamanthandel in het Belgische Antwerpen ligt. Antwerpen is de plaats bij uitstek voor kopers en verkopers van diamanten en trekt dan ook veel kapitaal aan.

Chocolade en pralines

Voor de lekkerbekken overal ter wereld kan een toeristisch bezoekje aan België niet afgesloten worden zonder het kopen van de heerlijke Belgische pralines van bijvoorbeeld Godiva of Leonidas. Het product dat voor een buitenlander het meest synoniem staat voor België is ongetwijfeld chocolade.

Tapijten

België is de grootste exporteur van tapijten ter wereld. De productie van tapijten is een eeuwenoude traditie die zich vooral situeert in het westelijk deel van het land, met name de streek rond de West-Vlaamse stad Kortrijk.

Bouw en constructie

Ook in het bouwen van infrastructuur is België een belangrijke speler: het grootste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa in Dubai, werd door Belgen gebouwd. Verder is ook de bekende blauwe hardsteen Pierre Bleue een vaak geëxporteerd product dat gebruikt wordt in de constructie, net als de staaldraad van Bekaert.

Chemie en farmaceutica

Solvay en Tessenderlo Chemie zijn twee belangrijke bedrijven als het aankomt op chemie. Voorts is België ook op het vlak van farmaceutica erg succesrijk, denk bijvoorbeeld aan het wereldbekende bedrijf Janssen Farmaceutica.

Grondstoffen

Voorts kent dit land ook een lange traditie van ontginning van grondstoffen, die teruggaat tot de tijd dat het aan grondstoffen rijke Congo een Belgische kolonie was. Bekende mijnondernemingen zijn bijvoorbeeld Umicore en Nyrstar, de grootste zinkproducent ter wereld.

Belangrijke Belgische steden

Antwerpen: grote zeehaven

Om al deze exportproducten uit te voeren, beschikt dit kleine landje aan de Noordzee over een van de grootste havens van de wereld: Antwerpen. Antwerpen is ook een cruciale haven voor het importeren van olie om de West-Europese economie te doen draaien.

Brussel: Europese hoofdstad

Op het vlak van de diensten is de Belgische hoofdstad Brussel bekend als epicentrum van de Europese Unie, wat een hoog aantal Europese ambtenaren en journalisten aantrekt. Verder is Brussel ook de hoofdzetel van de NAVO en beschikt het over de drukke internationale luchthaven van Zaventem. Door haar centrale ligging in West-Europa is Brussel bovendien ook de hoofdzetel van tal van grote internationale ondernemingen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aperitiefbieren uit België en Groot-BrittanniëAperitiefbieren uit België en Groot-BrittanniëSommige bieren zijn geschikt om als aperitiefbier te nuttigen. Om de essentie van een aperitiefje niet voorbij te lopen,…
Bier en NederlandNederland behoort tot één van de landen waar veel bier gedronken wordt. Van jong tot oud genieten de Nederlanders van ee…
Hoe word je rijk?Meer geld krijgen, dat wil iedereen wel. Maar hoe kun je dit voor elkaar krijgen? Het is nog lang niet zo makkelijk, maa…

Discussie rond winnen van schaliegasSchaliegas wordt gewonnen uit schalie. Schalie is een gesteente dat bestaat uit klei-mineralen en wordt daarom ook wel k…
Recycleren als mijnbouwRecycleren als mijnbouwVeel grondstoffen blijven duurder worden omdat ze zeldzamer worden. Het recycleren van waardevolle grondstoffen kan een…
Bronnen en referenties
  • http://business.belgium.be/nl/investeren_in_belgie/over_belgie/belgische_producten/ (bron geraadpleegd op 30/09/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 20-07-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.