De economie van Colombia

Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land ligt op de evenaar en grenst zowel aan de Atlantische en de pacifische oceaan. Het land staat vooral bekend om haar ruige landschap en de productie van cocaïne. Landbouw voorziet in het levensonderhoud voor ongeveer een vierde van de beroepsbevolking. Productie en handel hebben een enorme vooruitgang geboekt waardoor sinds de jaren 1950 de afhankelijkheid van het land op de landbouw sterk is verminderd. Ook mijnbouw is een belangrijke industrie die steeds belangrijker wordt. Met name de winning van kolen en de productie van aardolie zijn van groot belang.

Colombia heeft een omvangrijke illegale economie die gebaseerd is op de verwerking van het cocablad, de bron van cocaïne. Een groot deel van het aanbod van deze drug in de wereld vindt zijn oorsprong in Colombia.

Landbouw

Vanwege de uiteenlopende klimatologische omstandigheden, bestaat er een grote diversiteit in de soorten gewassen die verbouwd worden. De boerderijen variëren van moderne plantages voor grootschalige commerciële productie, tot kleine percelen waar boeren zelfvoorzienende landbouw bedrijven.
Koffie is al lange tijd het belangrijkste legale, commerciële gewas en exportproduct van Colombia. Het is bekend om zijn milde smaak, wordt verkocht tegen redelijke prijzen, en is goed voor een groot deel van de totale exportinkomsten van Colombia. In de jaarlijkse productie, moet Colombia alleen Brazilië voor laten gaan als 's werelds grootste koffieproducent. Het grootste deel van de koffie wordt verbouwd in de Cordillera Central.

Bananen zijn de tweede belangrijkste exportgewassen. Andere gewassen, die verbouwd worden voor de handel en voor de export zijn onder meer katoen, suikerriet, tabak en cacao. Maar ook bakbananen, aardappelen, cassave, rijst en maïs behoren tot de belangrijkste voedingsmiddelen die in Colombia worden geteeld.

Runderen, de meest talrijke soort van vee, worden voornamelijk gehouden in de Caribische laaglanden en de llanos, vooral voor de binnenlandse markt. De zuivelproductie is gelegen rond Bogotá en andere grote stedelijke gebieden. Varkens en schapen worden ook gehouden. Paarden, ezels en muildieren worden veel gebruikt als lastdieren.

Productie

Colombia's industrieën produceren een verscheidenheid aan consumptiegoederen, zoals bewerkte voedingsmiddelen, dranken, textiel, schoenen, kleding en huishoudelijke artikelen. De meeste bedrijvigheid is gelegen in of nabij de grote steden, hoofdzakelijk Bogotá, Medellín, Cali en Barranquilla. De textielindustrie, die hoofdzakelijk katoenen goederen produceert, is bijzonder goed ontwikkeld en ligt in Medellín en Bogotá. Er is ook een omvangrijke productie van industriële goederen, met inbegrip van metalen, chemische producten, machines, papier en cement. Zware industrie is slecht ontwikkeld, maar groeit gestaag, vooral de ijzer- en staalindustrie.

Mijnbouw

Sinds Spaanse koloniale tijd, toen goud en zilver goed waren voor een groot deel van de rijkdom van Colombia, is de mijnbouw belangrijk geweest. Tegenwoordig behoren edelmetalen nog steeds tot de meest waardevolle producten. Fossiele brandstoffen vormen echter de kopgroep als het gaat om de waarde van goederen. Steenkool is steeds belangrijker geworden sinds het midden van de jaren 1980, toen een van 's werelds grootste en meest productieve kolenmijnen geopend werd op het Guajira schiereiland. Er is een omvangrijke productie van ruwe aardolie van de olievelden in het noorden en in het zuidwesten, in de buurt van de Ecuadoriaanse grens. Aardgas wordt ook geproduceerd.

Colombia is normaliter goed voor meer dan 90 procent van de jaarlijkse productie van edelsteen smaragden in de wereld, waarvan de productie een staatsmonopolie is. Koper, ijzer en nikkel behoren tot de andere mineralen die geproduceerd worden.

Transport

Colombia’s ruige terrein heeft de ontwikkeling van het wegen en spoorwegen netwerk sterk belemmerd. Met uitzondering van de verbindingen tussen de grote steden, zijn weinig wegen verhard. Steden in het binnenland, waaronder Bogotá, Medellín en Cali, zijn verbonden door spoorwegen met Santa Maria aan de Caribische kust en Buenaventura aan de Stille Oceaan.

Vliegtuigen zijn een veel voorkomende manier van vervoer in Colombia. Er zijn 11 internationale luchthavens; vele kleinere luchthavens liggen verspreid over het land. De belangrijkste nationale luchtvaartmaatschappij van Colombia, Avianca, opgericht in 1919, was de eerste luchtvaartmaatschappij in Zuid-Amerika.
Bijna alle binnenvaartverkeer, waaronder zowel passagiers als vracht, vindt plaats op de rivier de Magdalena. Langs de vallei liggen ook een belangrijke spoorweg en een snelweg. Belangrijkste zeehavens zijn Buenaventura, Cartagena, Barranquilla, Santa Marta, en Tumaco.
© 2013 - 2024 Psveindhoven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van vulkaanuitbarsting Ruiz Colombia: modderstromenAls een vulkaan explosief uitbarst, kunnen de gevolgen levensgevaarlijk zijn. Hoe levensgevaarlijk modderstromen kunnen…
WK voetbal 1962Chili was in 1962 het gastland voor de 7e versie van het WK. Aan de voorronden deden 51 landen mee, waarvan er uiteindel…
Colombia - steden, festivals en veiligheidColombia - steden, festivals en veiligheidColombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land ligt aan de Caraïbische Zee en de Grote Oceaan. Ook grenst h…
Cartagena, ColombiaColombia staat niet bekend als een druk bezocht vakantieland of zijn toeristische plekken. Het staat symbool voor negati…
Rijkdom en welvaart: waarom is Nederland een rijk land?Rijkdom en welvaart: waarom is Nederland een rijk land?Waarom is Nederland zo een gezellig en leuk land om in te wonen? Waarschijnlijk omdat het in vergelijking met andere lan…
Bronnen en referenties
  • How stuff works
  • Geography on Colombia
Psveindhoven (63 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.