Hoe ga je om met moeilijke situaties in een interview

Interviews zijn vaak de basis van een wetenschappelijk onderzoek. Je hebt deelnemers nodig om een bepaalde onderzoeksvraag te onderzoeken en deze moeten jouw vragen beantwoorden. Het is daarom belangrijk dat je goed met de geïnterviewden omgaat, maar zij maken het je soms wel erg moeilijk. Hieronder staan een aantal situaties geschetst, waarbij ook staat aangegeven hoe je hier als interviewer mee om kunt gaan.

De geïnterviewde neemt het onderzoek niet serieus

De geïnterviewde vind het erg gezellig dat je er bent, maar de reden kan hem niet zoveel schelen. Hij maakt veel grapjes en doet nogal makkelijk bij het antwoorden. Hij geeft antwoord zonder na te denken of geeft antwoorden waarvan je aan kan voelen dat die niet gemeend zijn. Een hele vervelende situatie, want dit kan je resultaten vertekenen en maken je onderzoek onbetrouwbaar

Probeer de geïnterviewde duidelijk te maken dat het heel belangrijk is dat hij de vragen eerlijk beantwoordt. Geef aan dat dit in het belang van het onderzoek is. Maak dit voor het interview ook al duidelijk. Zorg dat de sfeer ook serieus is, zodat er niet te veel uitgenodigd wordt tot lolmakerij, maar houd het natuurlijk ook wel gezellig. Stel zonodig de vraag nog een keer en / of vraag na de beantwoording of de geïnterviewde zeker is van zijn antwoord.

De geïnterviewde doet nogal gehaast

De geïnterviewde kijkt tijdens het interview constant op zijn horloge en geeft op elke vraag een snel antwoord of onderbreekt je met zijn antwoord. Hij vraagt of hij de lijst zelf niet in mag vullen en zorgt dat je je een beetje ongemakkelijk en opgejaagd voelt. Dit is heel duidelijk, de geïnterviewde heeft nog iets anders te doen en heeft dus haast. Misschien is er wel onverwachts visite gekomen.

Een vervelende situatie die eigenlijk maar op een manier op te lossen is. Blijkbaar heeft de geïnterviewde iets anders te doen, en daar kan je niets aan veranderen. Je zult de afspraak dus moeten verzetten. Ook al past het niet echt in je planning, dat is heel vervelend, maar je zult je moeten aanpassen.

De geïnterviewde verteld bij elke vraag een lang verhaal

Bij elke vraag die je stelt heeft de geïnterviewde wel een verhaal of een anekdote. Ze wil alles maar al te graag aan je kwijt, maar je interview gaat zo wel heel lang duren. Daar had je niet op gerekend. Er komt echter geen einde aan de verhalen. Een situatie die vooral bij oudere mensen voorkomt, omdat jij vaak een van de weinige mensen bent waar ze mee kunnen praten.

Het is beleefd om naar de geïnterviewde te luisteren en dat moet je ook vooral in het begin gewoon doen. Houd hier bij het plannen van je interview dus rekening mee. Je hoeft hier echter niet het hele interview mee door te gaan. Vertel aan het begin van je interview of onderdeel dat er zo kort mogelijk antwoord gegeven moet worden. Dat mag je ook tijdens het interview nog een keer benadrukken. Zeg wel dat dit in het belang van het onderzoek is, om niet onbeleefd over te komen. Als ze door blijft gaan mag je best vragen of ze bij de vragen wil blijven omdat je later die dag nog andere afspraken hebt.

De geïnterviewde vertoont ongewenste intimiteiten

Je voelt je ongemakkelijk bij de geïnterviewde. Hij maakt dubbelzinnige opmerkingen, raakt je aan of komt te dicht bij je. Ongewenste intimiteiten, daar zit je niet op te wachten. Het komt bijna nooit voor en het mag gewoon niet. Wees er toch op voorbereid en accepteer dit nooit!

Er zijn in deze situatie twee mogelijkheden. In de eerste instantie kan je zeggen dat je hier niet van gediend bent en dat je het interview op een normale manier wilt voortzetten. Luistert hij iet of is hij de eerste keer al te ver gegaan dan ga je gewoon weg. Dan maar een deelnemer minder. Ongewenste intimiteiten hoef je nooit te accepteren.

De geïnterviewde wil een vraag niet beantwoorden

Een hele makkelijke situatie die best eens voor kan komen. Je stelt een vraag en de geïnterviewde wil hier geen antwoord op geven. Vaak gaat het hier om vragen die nogal te maken hebben met de privé-sfeer. Bijvoorbeeld inkomen en gewicht. Dit zijn onderwerpen die bij veel mensen nogal gevoelig liggen.

Allereerst is het het best om deze vragen niet in het begin te stellen. Stel ze aan het einde, als het ijs al lang gebroken is. De sfeer is er dan waarschijnlijk meer naar om dit soort vragen te stellen dan in het begin. Benadruk ook dat de resultaten anoniem blijven en niemand ze in combinatie met hun andere gegevens zullen zien. De resultaten zullen op groepsniveau zijn. Dit kun je vertellen voor je de vragen gaat stellen, maar ook nog eens herhalen als de geïnterviewde de vraag niet wil beantwoorden.

De partner / huisgenoot / ander aanwezige beantwoordt de vragen

Dit komt helaas best vaak voor. Er is een partner of ander gezelschap in huis die het veel te gezellig vind en ook op eigen initiatief deelneemt aan het interview. Met andere woorden, de partner beantwoord alle vragen en de geïnterviewde komt (bijna) niet aan het woord. Dit is lastig omdat je juist zijn antwoorden nodig hebt voor het onderzoek.

Los dit op door te proberen af te spreken wanneer er geen andere mensen bij zijn. Zijn er wel anderen dan kan je benadrukken dat het belangrijk is dat alleen de geïnterviewde antwoorden geeft. Geeft de partner nog steeds antwoord, dan kan je dit nog eens benadrukken. Vraag anders naar de specifieke mening van de geïnterviewde `Wat is uw eigen mening hierover?´. Probeer niet op een onbeleefde manier de partner weg te krijgen.

De geïnterviewde vraagt je om een gunst

Je bent bij de geïnterviewde en dat komt haar erg goed uit. Ze moet namelijk nog even boodschappen doen en heeft een oppas nodig voor haar 3-jarige dichter die helaas ziek is. Het zou dus wel erg handig zijn als jij even op kan passen. Doe je dat even? Dan doet zij daarna mee aan je interview.

Zorg in ieder geval dat je de gunst niet verleend voor je het interview hebt afgenomen. Je kunt best even iets voor de deelnemer doen als je dat wilt en er tijd voor hebt, maar doe dat na het interview. Je bent echter niet verplicht om iets te doen. Als de deelnemer geen tijd heeft maak je een andere afspraak. Je kan ook gewoon zeggen dat je daar zelf geen tijd voor hebt omdat je nog andere afspraken hebt.
© 2007 - 2024 Parisgirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderzoeksmethoden - het interviewOnderzoeksmethoden - het interviewBij het schrijven van een wetenschappelijk onderzoek wordt vaak gebruik gemaakt van interviews. Interviewen is dan ook e…
Het interview: een gesprek vol vragen en antwoordenHet interview: een gesprek vol vragen en antwoordenAls het op interviews aankomt, zijn er verschillende vormen. Zo heb je achtergrondinterviews, nieuwsinterviews, portrett…
Kwalitatief onderzoekBij kwalitatief onderzoek worden onderzoekseenheden in de omgeving als geheel onderzocht. Dat wordt "holistisch onderzoe…
Voorbereiden van een goed interviewHet is gebruikelijk om bij een kwalitatief onderzoek gebruik te maken van een interview-methode. Om een goede interview…

Alternatieve energiebronnenAlternatieve energiebronnenDe fossiele brandstoffen raken steeds sneller op, de prijs van een vat olie blijft maar stijgen. Er zal een punt komen w…
Ien Ang: On the politics of empirical audience researchIn zijn boek THE NATIONWIDE AUDIENCE stelt David Morley voor om methodes te ontwikkelen voor empirisch onderzoek naar de…
Parisgirl (21 artikelen)
Gepubliceerd: 10-12-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.