Jonge kinderen die veel tv kijken: slecht voor ontwikkeling

Jonge kinderen die veel tv kijken: slecht voor ontwikkeling Er is een correlatie tussen kinderen die op jonge leeftijd dagelijks uren aan de buis gekluisterd zijn en hun latere gezondheid en schoolprestaties, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Linda Pagani. Het onderzoek laat een verband zien tussen de tijd die een peuter voor de televisie doorbrengt en zijn schoolprestaties als hij tien jaar oud is. Bovendien is er een link tussen televisie kijken en overgewicht en leefstijl. Amerikaans onderzoek van Frederick J. Zimmerman en Janice F. Bell wijst daarentegen uit dat niet de hoeveelheid televisie die kinderen kijken, maar het aantal reclames dat ze zien hun gewicht beïnvloedt. Kortom, haal peuters voor de beeldbuis weg en laat ze spelen. En als je ze wel naar de televisie laat kijken, doe het dan gedoseerd en zorg ervoor dat ze niet worden blootgesteld aan commercials.

Jonge kinderen die veel tv kijken


Televisie kijken is slecht voor jonge kinderen

Motorische intelligentie

Televisie kijken is slecht voor (kleine) kinderen, aangezien het jonge kijkers in de ontwikkeling van hun motorische intelligentie belemmert. Dat beweren neuroloog Peter van Domburg en arts-filosoof Hugo Verbrugh naar aanleiding van een boek van de arts Frits Wilmar. Niet de televisieprogramma’s zelf worden op de korrel genomen, maar de televisie als medium.

Het boek van Frits Wilmar kwam in 1964 uit en is in 2008 opnieuw uitgegeven met annotaties in de vorm van aanvullende uitleg, toelichtingen en commentaren bij de tekst van Wilmar door neuroloog Peter van Domburg en arts-filosoof Hugo Verbrugh. Het gehele boek met aanvullingen is op internet verschenen.[1]

Ontwikkeling van de zintuigen en het zenuwstelsel

Televisie remt de ontwikkeling van de zintuigen en het zenuwstelsel van het kind. Alles wijst erop dat veel televisie kijken mede oorzaak is van allerlei moderne problemen bij kinderen en jongeren zoals een grotere aanwezigheid van aan autisme verwante stoornissen. Ook de aan ADHD ten grondslag liggende concentratieproblemen nemen toe als veel televisie gekeken wordt.

Er is een verband tussen schoolproblemen en overmatig tv-kijken / Bron: Klimkin, PixabayEr is een verband tussen schoolproblemen en overmatig tv-kijken / Bron: Klimkin, Pixabay

School- en gezondheidsproblemen

Canadees onderzoekt haakt aan bij deze bevindingen. Er is een verband tussen overmatig televisie kijken op de leeftijd van 2½ en 4½ jaar en de kans dat het kind later in het leven bepaalde school- en gezondheidsproblemen ontwikkelt, aldus de bevindingen van het onderzoek van Linda Pagani, hoogleraar psycho-educatie aan de Universiteit van Montreal en onderzoeker aan het universitair medisch centrum Sainte-Justine in Montreal, Canada.[2]

De gevolgen en effecten van te veel tv kijken op te jonge leeftijd

Onderzoek

Het onderzoek van Linda Pagani en haar collega's is een veelomvattend onderzoek; het richtte zich niet slechts op één mogelijk effect van tv kijken maar op een veelheid van potentiële effecten. Bovendien ging het niet slechts om een momentopname, maar zijn er op meerdere momenten metingen verricht. De huidige analyse omvatte 1314 twee- en vierjarigen over wie zij acht jaar lang gegevens hebben verzameld. Hun kijkgedrag werd gepeild toen zij 29 en 53 maanden oud waren. Op hun 10e werden hun schoolresultaten, hun functioneren en hun gewicht gemeten en beoordeeld in relatie tot hun lengte, de zogenaamde Body Mass Index (BMI).

De ouders rapporteerden hoeveel uur per week hun kroost bij 29 maanden en opnieuw bij 53 maanden naar de televisie keken. De onderzoekers verzamelden gegevens over de schoolprestaties, de psychosociale gezondheid en gewoonten en de body mass index (BMI) van de kinderen bij hun ouders en leerkrachten.

Gezondheid, leefstijl en schoolprestaties

Veel tijd doorbrengen voor de tv voor het bereiken van de kleuterschoolleeftijd, lijkt te worden geassocieerd met negatieve gevolgen voor de gezondheid, leefstijl en schoolprestaties op latere leeftijd. Er is daarmee een verband tussen het kijkgedrag van jonge kinderen en hun gedrag en functioneren ruim zeven jaar later.

Het onderzoek laat zien dat er een verband is tussen de tijd die het kind voor de televisie doorbrengt bij 29 en 53 maanden en zijn schoolprestaties als hij tien jaar oud is. De kans dat zij gepest werden was ook groter bij te veel tv kijken op jonge leeftijd. Bovendien was er een link tussen televisie kijken en overgewicht. De kinderen die op jonge leeftijd veel tv keken, bewogen weinig, dronken meer frisdrank en aten meer junkfood en minder groente en fruit. Het onderzoek signaleerde negatieve effecten op zeer veel terreinen waarbij bewuste oefening en training is vereist. De tijd dat het kind voor de tv doorbracht was niet significant geassocieerd met leesvaardigheid.

Dat kinderen die op jonge leeftijd werden blootgesteld aan te veel tv meer werden gepest, verklaart Linda Pagani door te wijzen op het feit dat het aanleren van sociale vaardigheden oefening en inspanning vergt. Kinderen die te veel achter de tv zitten zijn vaak sociaal geïsoleerd, zo laten diverse onderzoeken zien. Gebrek aan sociale vaardigheden, zegt ze, kunnen ervoor zorgen dat het kind eerder het doelwit is van pesterijen door klasgenoten.

Het verband tussen televisie kijken en de ongewenste effecten bleef bestaan, zelfs nadat de onderzoekers de onderzoeksresultaten hadden gecorrigeerd door er een aantal variabelen bij te betrekken die hiermee mogelijk in verband staan, zoals familieomstandigheden, het onderwijsniveau van de ouders en het tv-kijkgedrag op het moment dat de kinderen 10 jaar waren. Alle mogelijke concurrerende variabelen zijn in de analyse betrokken, desalniettemin bleven de aanvankelijke bevindingen gehandhaafd.

Overgewicht / Bron: Istock.com/VladimirFLoydOvergewicht / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd

De televisie is niet geschikt als moderne oppas

De gevolgen van te veel tv-kijken

Ouders en opvoeders moeten beseffen dat de vroege jeugd een zeer belangrijke periode voor de ontwikkeling van de hersenen en de vorming van het gedrag is. Er is een samenhang tussen te veel tv-kijken en ontwikkelingsstoornissen, minder goed functioneren op school, sneller gepest worden en andere problemen. Bovendien blijkt dat veelvuldige blootstelling aan tv-reclames over ongezond voedsel bij kinderen leidt tot overgewicht. De televisie als moderne oppas voor kleine kinderen is dus toch niet zo geschikt. Het kweekt sociaal onvaardige dikke kinderen die het minder goed doen op school. Bovendien is uit onderzoek bekend dat het ontwikkelen van overgewicht op zichzelf kan leiden tot sociaal-emotionele en gedragsproblemen.

Aanbevelingen

De huidige aanbevelingen van de American Academy of Pediatrics (AAP) ontmoedigen televisie kijken voor kinderen jonger dan 2. Voor oudere kinderen wordt aanbevolen niet meer dan één of twee uur per dag achter een beeldscherm (televisie en computer) door te brengen. Gelet op voornoemde onderzoeksresultaten is er voor overheden en niet te vergeten ouders een belangrijke rol weggelegd om te voorkomen dat peuters te veel televisie kijken. De richtlijnen van de AAP kunnen daarbij als leidraad dienen. Voorts zou reclame voor junkfood, snoep en chips gericht op kinderen verboden moeten worden, zodat de verderfelijke invloed van dergelijke reclames op de ontvankelijke kindergeest aan banden wordt gelegd en het toenemende overgewicht, hetgeen obesitas volksziekte nummer één van de toekomst maakt, wordt voorkomen. Reclame voor ongezonde versnaperingen zou alleen nog na 20.00 uur uitgezonden mogen worden.

Dvd-kijken in plaats van tv-kijken voorkomt overgewicht bij kinderen

Relatie tussen lichaamsgewicht en reclames

Amerikaans onderzoek van Frederick J. Zimmerman en Janice F. Bell wijst uit dat niet de hoeveelheid televisie die kinderen kijken, maar het aantal reclames dat ze zien hun gewicht beïnvloedt.[3] De onderzoekers hebben de relatie tussen lichaamsgewicht en verschillende soorten kinderprogramma's grondig onderzocht.

De wetenschappers hebben het kijkgedrag van 3563 kinderen in de leeftijd van nul tot twaalf geanalyseerd. Ouders moesten rapporteren hoe lang het kind naar de tv keek, naar welke programma's er gekeken werd en of er een dvd werd gekeken of niet.

Wat bleek? Kinderen die naar programma's kijken met veel reclames bleken significant dikker te zijn dan kinderen die naar schooltelevisie of dvd's keken. Vooral voor kinderen onder de zeven jaar was het verschil opvallend. De associatie tussen televisiekijken en obesitas bij kinderen is direct gerelateerd aan de blootstelling van kinderen aan reclameboodschappen over ongezond voedsel.

Zoete cornflakes, snacks, fastfood en frisdrank

Een Amerikaans kind die op zaterdagochtend naar de commerciële televisie kijkt, krijgt tijdens de tekenfilms gemiddeld om de vijf minuten een spotje voor eten voorgeschoteld. Ongeveer 95% van de reclameboodschappen gaan over ongezonde etenswaren. Amerikaanse kinderen zouden in totaal 4000 commercials voor eten per jaar te zien krijgen. Het gaat daarbij om voedsel dat kinderen bij voorkeur het minst zouden moeten eten, zoals zoete cornflakes, snacks, fastfood en frisdrank.

Ouders en verzorgers kunnen dus iets aan het overgewicht van hun kroost doen door ze niet bloot te stellen aan de reclameboodschappen over ongezonde lekkernijen op de televisie, maar in plaats daarvan kinderen te laten kijken naar een dvd.

Ongezond eetgedrag social media-influencers heeft nadelig effect op kinderen

Kinderen eten vaker junkfood als influencers op sociale media dat voorbeeld geven, zo blijkt uit onderzoek.[4] Kinderen die gefotoshopte Instagrampagina's van populaire vloggers en Youtubers te zien kregen die ongezond voedsel aten, aten 32 procent meer calorieën dan hun tegenhangers die hun favorieten op sociale media zagen genieten van gezonde snacks. Het voorbeeld van influencers heeft dus een groot effect op het eetgedrag van kinderen en daarmee op hun gezondheid.[5]

Noten:
  1. http://kairos-kr.nl/2008%2002%2023%20Totale%20tekst%20voor%20op%20site.pdf
  2. Pagani L, et al "Prospective associations between early childhood television exposure and academic, psychosocial, and physical well-being by middle childhood" Arch Pediatr Adolesc Med 2010; 164: 425-31.
  3. Childhood Obesity: It's Not the Amount of TV, It's the Number of Junk Food Commercials; https://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100209095753.htm%29
  4. Coates AE, Hardman CA, Halford JCG, Christiansen P, Boyland EJ. Social Media Influencer Marketing and Children's Food Intake: A Randomized Trial. Pediatrics. 2019 Apr;143(4):e20182554. doi: 10.1542/peds.2018-2554. Epub 2019 Mar 4. PMID: 30833297.
  5. Zie ook: Pointer. Weten influencers dat ze jonge kinderen beïnvloeden om ongezonder te eten? https://pointer.kro-ncrv.nl/weten-influencers-dat-ze-jonge-kinderen-beinvloeden-om-ongezonder-te-eten (ingezien op 12-12-2021)

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom spelen kinderen?Kinderen en spelen, een combinatie die niet zonder elkaar kan. Niet alleen kinderen, maar ook jonge dieren spelen. Waaro…
Wat is PDD-NOS?Wat is PDD-NOS?PDD NOS is de afkorting van Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified, PDD NOS behoort tot de pervasieve…
De ontwikkelingsstadia van PiagetDe ontwikkelingsstadia van PiagetDe Zwitserse psycholoog Jean Piaget (1896-1980) deed veel onderzoek naar de denkontwikkeling van kinderen in de leeftijd…
De ontwikkeling van kinderenDe ontwikkeling van kinderenDe ontwikkeling van een kind kan iets heel fascinerends zijn. Veel ouders vinden het belangrijk om te weten hoe hun kind…

De inhalator voor pufjes werkt niet goed genoegDe inhalator voor pufjes werkt niet goed genoegEen inhalator is een apparaat waarmee mensen bepaalde medicijnen kunnen innemen oof wel pufjes genoemd. Er zijn heel vee…
Wat zijn SpiegelneuronenWat zijn SpiegelneuronenWaarom worden voelen we ons ongemakkelijk als we iemand zien huilen. Waarom willen we een kind helpen dat onhandig zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mojzagrebinfo, Pixabay
  • Coates AE, Hardman CA, Halford JCG, Christiansen P, Boyland EJ. Social Media Influencer Marketing and Children's Food Intake: A Randomized Trial. Pediatrics. 2019 Apr;143(4):e20182554. doi: 10.1542/peds.2018-2554. Epub 2019 Mar 4. PMID: 30833297.
  • Pagani L, et al "Prospective associations between early childhood television exposure and academic, psychosocial, and physical well-being by middle childhood" Arch Pediatr Adolesc Med 2010; 164: 425-31.
  • http://martinsulman.web-log.nl/mijn_weblog/2008/08/televisie-is-sl.html
  • http://kairos-kr.nl/2008%2002%2023%20Totale%20tekst%20voor%20op%20site.pdf
  • http://www.emedicinehealth.com/script/main/art.asp?articlekey=115964
  • http://www.medpagetoday.com/Pediatrics/GeneralPediatrics/19857
  • http://www.televizier.nl/site/Teveel_tv_slecht_voor_kinderen/list_messages/8410
  • http://www.scientias.nl/tv-kijkend-kind-vaker-gepest/8300
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100209095753.htm
  • http://nos.nl/artikel/135523-dvdkijken-voorkomt-overgewicht-bij-kinderen.html
  • Mens-en-gezondheid.nl. Kinderen eten vaker junkfood als influencers op sociale media dat voorbeeld geven. https://mens-en-gezondheid.nl/home/voeding/kinderen-eten-vaker-junkfood-als-influencers-op-sociale-media-dat-voorbeeld-geven/ (ingezien op 12-12-2021)
  • Pointer. Weten influencers dat ze jonge kinderen beïnvloeden om ongezonder te eten? https://pointer.kro-ncrv.nl/weten-influencers-dat-ze-jonge-kinderen-beinvloeden-om-ongezonder-te-eten (ingezien op 12-12-2021)
  • The Sun. Kids more likely to eat junk food if social media influencers set that example, study finds. https://www.thesun.ie/fabulous/3824639/kids-social-media-influencers-junk-food/ (ingezien op 12-12-2021)
  • Afbeelding bron 1: Klimkin, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/VladimirFLoyd
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 18-11-2023
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.