De inhalator voor pufjes werkt niet goed genoeg

De inhalator voor pufjes werkt niet goed genoeg Een inhalator is een apparaat waarmee mensen bepaalde medicijnen kunnen innemen oof wel pufjes genoemd. Er zijn heel veel verschillende inhalatoren en het gebruik ervan is best ingewikkeld. Wie de inhalator niet goed gebruikt en dus niet de juiste pufjes neemt, krijgt geen of te weinig medicijnen binnen. Een paar jaar geleden werd de Novolizer ontwikkeld. Dit is een nieuwe inhalator die beter is dan alle andere exemplaren.

Inhalatoren voor pufjes: de verscheidenheid is erg groot

Mensen die een medicijn gebruiken voor bijvoorbeeld astma of COPD krijgen daarbij vaak een inhalator, wat een pufje wordt genoemd. Er zijn heel veel verschillende inhalatoren. Bovendien hebben ze allemaal een andere werking. Zo zijn er verstuivers, vernevelapparaten en poederinhalatoren. De manier van inhaleren verschilt per type inhalator. Ook zijn er types met een voorzetkamer. Die zijn hulpstukken die voor de verstuiver worden geplaatst. De meest gebruikte inhalatoren zijn :
  • De Diskus
  • De Cyclohaler
  • De Turbuhaler
  • De Diskhaler

Inhalatoren: niet allemaal ontwikkeld om medicijn daar te krijgen waar het hoort

De inhalatoren zijn niet allemaal even goed. Veel van hen krijgen het medicijn niet op die plaats waar het zijn werk moet doen. Om die reden ontwikkelde de Rijksuniversiteit Groningen de Novolizer. In heel veel landen is dat apparaat een enorm succes, maar in Nederland wil het nog niet werken. Zelfs in de Verenigde Staten wordt hij in 2011 op de markt gebracht. Dat gebeurt dan onder de naam Genuair.

Wat doet een pufje voor mensen met longproblemen?

Per minuut ademt een mens vijftien keer in en uit
Dat is zeven miljoen keer in een jaar en een half miljard keer in een gemiddeld mensenleven.
Mensen met astma of copd, die benauwd zijn hebben last van vernauwde luchtwegen. Om er voor te zorgen dat dit benauwdheid vermindert krijgen zij medicijnen toegediend via een poederinhalator. Daarin zit meestal een spierverslappend middel dat daardoor tevens de luchtwegen verwijdt. Vaak zit er ook nog een ontstekingsremmend middel in.

Veel pufjes werken niet goed genoeg

De pufjes met de medicijnen zouden hun werk dus goed moeten doen. Maar uit onderzoek is gebleken dat maar 10 tot 20 procent van het poedermedicijn dat met een inhalator naar binnen wordt gebracht in de longen terecht komt. En daar gaat het nu juist wel om. Het probleem is dat het poeder via allerlei bochten diep in de longen moet worden gezogen. Gebeurt dit te snel dan is dat niet goed, gebeurt het te langzaam ook niet. Ook moet het poeder de juiste maat hebben om zich naar de longen te kunnen voortbewegen. Dit moet minder zijn dan vijfduizendste millimeter.

Fout inhaleren bij een pufje

Ook gaat het nogal eens fout bij het inhaleren van een pufje. Soms hebben mensen het fout aangeleerd gekregen. Soms ook weten ze niet meer hoe het moet of doen ze het gewoon verkeerd. Door te hard het poeder naar binnen te zuigen bijvoorbeeld komt het poedermedicijn vaak in de keel terecht en daar moet het dus niet zijn. Ontstekingsremmers die in het middel zitten kunnen bovendien ook nog eens heesheid of infecties veroorzaken. Te langzaam inhaleren is ook niet goed. Dan komt het geneesmiddel namelijk niet goed uit de inhalator en worden ook de longen niet bereikt. Ook geven veel van de gebruikte inhalatoren veel te grote delen medicijn af en die kunnen de longen niet bereiken. De producten van de geneesmiddelen weten dat en daarom stoppen ze extra geneesmiddel in de inhalator. Op die manier heeft de desbetreffende persoon er toch baat bij, maar er gaat wel heel veel medicijn op die manier verloren.

De Novolizer

De Novolizer werkt heel anders dan de andere inhalatoren. In alle pufje-apparaten zit een soort molentje die de medicijnen daar buiten blaast. Dat molentje van de Novolizer zit anders in elkaar en zorgt ervoor dat alleen kleine deeltjes de inhalator verlaten. Het apparaat kan 60 tot 80 procent van het medicijn tot de afmetingen vermalen die nodig zijn om het goed te laten werken. De Novolizer wordt alleen niet vaak voorgeschreven omdat veel huisartsen, longartsen en apothekers niet weten dat de inhalatoren die zij voorschrijven niet goed werken en de Novolizer een veel beter resultaat heeft.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EHBO bij een astma-aanval (chronische longaandoening)EHBO bij een astma-aanval (chronische longaandoening)Astma is een chronische longaandoening waarbij de luchtwegen in de longen vernauwen en ontstoken zijn. Astma veroorzaakt…
Tiotropium: medicijn bij COPD, een chronische longziekteTiotropium: medicijn bij COPD, een chronische longziekteCOPD is een chronische longziekte waarbij de luchtwegen blijvend zijn aangetast. Het geeft klachten zoals ernstige benau…
Astma: diagnose, tips en medicijnen (inhalatorgebruik)Astma: diagnose, tips en medicijnen (inhalatorgebruik)Astma is een ziekte waarbij de longen altijd een beetje ontstoken zijn. Astma is helaas niet te genezen en klachten kunn…
De symptonen en de behandeling van astmaDe symptonen en de behandeling van astmaAstma is een chronische ontsteking van de luchtwegen dat leidt tot een overdreven prikkelbaarheid van de luchtwegen. Een…

Goudsbloem, wetenschappelijk bekekenGoudsbloem, wetenschappelijk bekekenGoudsbloem, de gemakkelijk groeiende, gele en oranje bloeiende tuinplant is niet alleen bij de siertuinliefhebbers beken…
Jonge kinderen die veel tv kijken: slecht voor ontwikkelingJonge kinderen die veel tv kijken: slecht voor ontwikkelingEr is een correlatie tussen kinderen die op jonge leeftijd dagelijks uren aan de buis gekluisterd zijn en hun latere gez…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 20-11-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.