Frisdrank ongezond: frisdrank leidt tot een vervette lever

Frisdrank ongezond
- Frisdrank leidt tot een vervette lever
- Frisrank en je gezondheid
- Het inperken van frisdrankconsumptie
- Fructose
- Fruit in z'n geheel eten
- Lightproducten geen goed alternatief
- Kunstmatige zoetstoffen
- Andere risicofactoren
- Advies voor frisdrank

Frisdrank leidt tot een vervette lever
De bevindingen van dr. Nimer Assy zijn in 2010 gepubliceerd in het Journal of gastroenterology.² In zijn onderzoek volgt Assy 90 gezonde patiënten zonder zichtbare risico voor vette lever. Hij ontdekte dat ongeveer 80% van de mensen in het onderzoek die werden gediagnosticeerd met leververvetting, meer dan een halve liter (iets meer dan twee glazen) koolzuurhoudende frisdranken en gezoete sappen per dag dronken, terwijl slechts 17% van de mensen in de controlegroep deze aandoening had.Frisrank en je gezondheid
Twee glazen frisdrank of fruitsap per dag is voldoende om langdurige schade toe te brengen aan de lever. Maar het brengt ook schade toe aan het hart en het verhoogt het risico op diabetes (suikerziekte). Een liter frisdrank per dag geeft een vijf keer zo hoog risico op een vervette lever. Bij zo'n 20-30% van de mensen met leververvetting leidt de aandoening tot een leverontsteking, ofwel Niet Alcoholische Steatose Hepatitis (NASH). Op den duur kan dit overgaan in levercirrose, een leverziekte die beschouwd kan worden als een voorstadium van kanker en in ernstige gevallen kan leiden tot leveruitval.Citaat:
"Het is een goed idee om het sap in het lunchpakket van je kind te vervangen door een fles water."³
"Het is een goed idee om het sap in het lunchpakket van je kind te vervangen door een fles water."³
Het inperken van frisdrankconsumptie
Fructose
De reden dat de consumptie van frisdrank en gezoete vruchtensappen op den duur leidt tot leververvetting, is dat het ingrediënt fructose, een soort suiker, dat in de lever terecht komt direct wordt omgezet in vet. Onderzoeksleider Nimer Assy, die bekent dat zijn eigen kinderen cola drinken, raadt ouders de frisdrankconsumptie van hun kinderen in te perken. Niet meer dan één glas per dag.
Fruit in z'n geheel eten
Volgens de onderzoeker kun je optimaal profiteren van fruit –van de vitamines en mineralen– en tegelijk leverschade voorkomen, door het fruit in z'n geheel te eten of het drinken van de sap mét de pulp, omdat de vezels in vruchten voorkomen dat fructose opgenomen wordt in de lever en omgezet wordt in vet.Lightproducten geen goed alternatief
Kunstmatige zoetstoffen
Lightproducten lijken geen goede vervangers te zijn. De onderzoeker is de mening toegedaan dat de kunstmatige zoetstoffen die aan de lightproducten zijn toegevoegd, een vergelijkbaar effect kunnen hebben als fructose. Hoewel light-frisdranken geen fructose bevatten, zijn ze rijk aan aspartaam en karamel kleurstoffen: "Beide verhogen de insulineresistentie en dit kan leiden tot een vervette lever," aldus Assy.Andere risicofactoren
Naast een verminderde gevoeligheid voor insuline zijn obesitas (overgewicht) en een hoge of verhoogde bloeddruk risicofactoren in het ontstaan van een vetlever. Een andere zeer veel voorkomende oorzaak van leververvetting is langdurig excessief alcoholgebruik. In dat geval spreken we van alcoholische leververvetting.
Advies voor frisdrank
Voor alcohol geldt al langer het advies: niet meer dan twee consumpties per dag. Voor frisdrank geldt –als het aan de onderzoekers ligt– vanaf nu: dagelijks niet meer dan één glas. Daar zal de frisdrankindustrie geen toast op uitbrengen.Noten:
[OLIST]Nseir, W., Nassar, F., & Assy, N. (2010). Soft drinks consumption and nonalcoholic fatty liver disease. World journal of gastroenterology, 16(21), 2579–2588. https://doi.org/10.3748/wjg.v16.i21.2579
Ibid
Israëli study: soda drinks cause liver damage: http://www.israel21c.org; (voor de laatste keer geraadpleegd op 6 september 2009)[/OLIST]