Frisdrank ongezond: frisdrank leidt tot een vervette lever

Frisdrank ongezond: frisdrank leidt tot een vervette leverUit Israëlisch onderzoek blijkt dat het dagelijks consumeren van twee blikjes frisdrank of twee glazen fruitsap, op de lange termijn kan leiden tot leverschade. Volgens dr. Nimer Assy, lopen mensen die meer dan een liter frisdrank of gezoete vruchtensap per dag drinken, een vijf keer zo groot risico op het ontwikkelen een vervette lever. Uit eerder onderzoek was al vast komen te staan dat frisdrank kan leiden tot suikerziekte en gewichtstoename.¹

Frisdrank ongezond


Normale lever en vervette lever / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.comNormale lever en vervette lever / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Frisdrank leidt tot een vervette lever

De bevindingen van dr. Nimer Assy zijn in 2010 gepubliceerd in het Journal of gastroenterology.² In zijn onderzoek volgt Assy 90 gezonde patiënten zonder zichtbare risico voor vette lever. Hij ontdekte dat ongeveer 80% van de mensen in het onderzoek die werden gediagnosticeerd met leververvetting, meer dan een halve liter (iets meer dan twee glazen) koolzuurhoudende frisdranken en gezoete sappen per dag dronken, terwijl slechts 17% van de mensen in de controlegroep deze aandoening had.

Frisrank en je gezondheid

Twee glazen frisdrank of fruitsap per dag is voldoende om langdurige schade toe te brengen aan de lever. Maar het brengt ook schade toe aan het hart en het verhoogt het risico op diabetes (suikerziekte). Een liter frisdrank per dag geeft een vijf keer zo hoog risico op een vervette lever. Bij zo'n 20-30% van de mensen met leververvetting leidt de aandoening tot een leverontsteking, ofwel Niet Alcoholische Steatose Hepatitis (NASH). Op den duur kan dit overgaan in levercirrose, een leverziekte die beschouwd kan worden als een voorstadium van kanker en in ernstige gevallen kan leiden tot leveruitval.

Citaat:
"Het is een goed idee om het sap in het lunchpakket van je kind te vervangen door een fles water."³

Het inperken van frisdrankconsumptie

Fructose

De reden dat de consumptie van frisdrank en gezoete vruchtensappen op den duur leidt tot leververvetting, is dat het ingrediënt fructose, een soort suiker, dat in de lever terecht komt direct wordt omgezet in vet. Onderzoeksleider Nimer Assy, die bekent dat zijn eigen kinderen cola drinken, raadt ouders de frisdrankconsumptie van hun kinderen in te perken. Niet meer dan één glas per dag.

Vers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppeVers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppe

Fruit in z'n geheel eten

Volgens de onderzoeker kun je optimaal profiteren van fruit –van de vitamines en mineralen– en tegelijk leverschade voorkomen, door het fruit in z'n geheel te eten of het drinken van de sap mét de pulp, omdat de vezels in vruchten voorkomen dat fructose opgenomen wordt in de lever en omgezet wordt in vet.

Lightproducten geen goed alternatief

Kunstmatige zoetstoffen

Lightproducten lijken geen goede vervangers te zijn. De onderzoeker is de mening toegedaan dat de kunstmatige zoetstoffen die aan de lightproducten zijn toegevoegd, een vergelijkbaar effect kunnen hebben als fructose. Hoewel light-frisdranken geen fructose bevatten, zijn ze rijk aan aspartaam en karamel kleurstoffen: "Beide verhogen de insulineresistentie en dit kan leiden tot een vervette lever," aldus Assy.

Andere risicofactoren

Naast een verminderde gevoeligheid voor insuline zijn obesitas (overgewicht) en een hoge of verhoogde bloeddruk risicofactoren in het ontstaan van een vetlever. Een andere zeer veel voorkomende oorzaak van leververvetting is langdurig excessief alcoholgebruik. In dat geval spreken we van alcoholische leververvetting.

Voor alcohol geldt al langer een drinkadvies / Bron: Istock.com/karelnoppeVoor alcohol geldt al langer een drinkadvies / Bron: Istock.com/karelnoppe

Advies voor frisdrank

Voor alcohol geldt al langer het advies: niet meer dan twee consumpties per dag. Voor frisdrank geldt –als het aan de onderzoekers ligt– vanaf nu: dagelijks niet meer dan één glas. Daar zal de frisdrankindustrie geen toast op uitbrengen.

Noten:
[OLIST]Nseir, W., Nassar, F., & Assy, N. (2010). Soft drinks consumption and nonalcoholic fatty liver disease. World journal of gastroenterology, 16(21), 2579–2588. https://doi.org/10.3748/wjg.v16.i21.2579
Ibid
Israëli study: soda drinks cause liver damage: http://www.israel21c.org; (voor de laatste keer geraadpleegd op 6 september 2009)[/OLIST]

Lees verder

© 2009 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Prawny, Pixabay
  • Assy, N., Nasser, G., Kamayse, I., Nseir, W., Beniashvili, Z., Djibre, A., & Grosovski, M. (2008). Soft drink consumption linked with fatty liver in the absence of traditional risk factors. Canadian journal of gastroenterology = Journal canadien de gastroenterologie, 22(10), 811–816. https://doi.org/10.1155/2008/810961
  • Suikerziekte en gewichtstoename door frisdrank: http://www.ortho.nl/actueel/4/suikerziekte-en-gewichtstoename-door-frisdrank (voor de laatste keer geraadpleegd op 6 september 2009)
  • Israeli study: soda drinks cause liver damage: http://www.israel21c.org; (voor de laatste keer geraadpleegd op 6 september 2009)
  • http://www.jhep-elsevier.com
  • http://matzav.com/israeli-study-soda-drinks-cause-liver-damage
  • http://mrgreenbiz.wordpress.com/2009/08/29/soda-pop-and-natural-juices-increase-incidence-of-fatty-liver-disease
  • Afbeelding bron 1: Alila Medical Media/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/karelnoppe
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/karelnoppe