Mars One - Leven op Mars (planeet)

Mars One - Leven op Mars (planeet) Hoe spannend is het om een nieuw leven op te bouwen op een hele andere planeet. Het is nu mogelijk namens een Nederlandse organisatie dat sinds kort de plannen openbaar heeft gemaakt. Mars One is een sinds 2011 ontwikkeld en in 2012 onthuld Nederlands plan voor commerciële bemande reizen naar Mars. Het is de bedoeling dat er rond 2040 een aardig stabiele beschaving op Mars is met zo'n twintig man. Als alles goed verloopt zal in 2023 de eerste groep van vier mensen arriveren op Mars, na een lange reis van zeven maanden.

Mars One - de organisatie

Mars One is bedacht door de Nederlanders Bas Lansdorp en Arno Wielders en beiden hebben een wetenschappelijke studie op een universiteit gevolgd. Samen zijn zij in 2011 gestart met het project Mars One met nog vier andere mensen. Bryan Versteeg, Suzanne Flinkenflögel, Kai Staats en Norbert Kraft maken ook deel uit van de organisatie.
MarsOne is een private organisatie, er is dus geen financiering door de overheid bij betrokken (tenzij de overheid dit van plan is).
De Adviseurs/Ambasadeurs zijn onder andere natuurkundige en winnaar van de Nobelprijs Paul Römer en één van de bedenkers en de eerste producent van Big Brother Gerard 't Hooft. In het televisieprogramma Pauw en Witteman waren laatst Arno A. Wielders en Suzanne Flinkenflögel aanwezig om uitleg te geven over het project en reclame te maken. Er zijn veel buitenlandse bedrijven die dit project steunen en een bijdrage leveren.

Is er leven mogelijk op Mars?

Laten we eerst eerst even een paar feiten opnoemen over de planeet Mars:
  • De temperatuur op Mars is gemiddeld minus 63 graden (water zou onmiddellijk gaan koken en verdampen omdat er amper druk is)
  • In juni 2000 is er een aanwijzing gevonden voor het bestaan van ondergronds water op Mars
  • De lengte van een dag is 24,6 uur (net iets langer dan hier op aarde)
  • De gemiddelde afstand tot de zon is 228 miljoen km
  • De atmosfeer bestaat voor 95,3% uit koolstofdioxide, 2,7% uit stikstof, 1,6% uit argon en de rest bestaat uit zuurstof en water
  • Door de geringe zwaartekracht op Mars weeg je slechts minder dan 2/5 deel van wat je op aarde weegt

De organisatie van Mars One gelooft wel dat er leven mogelijk is op Mars. De mensen die naar Mars gaan, zullen wel ruimtepakken moeten dragen, omdat mensen niet gemaakt zijn om in die omstandigheden te leven. Het is dus wel mogelijk mits de mensen zich goed zullen kleden, voorzien zijn van eten en drinken en geen schadelijke stoffen binnen zullen krijgen. In de koepels die worden neergezet zullen de mensen vrij kunnen leven wanneer het goed geïsoleerd is en er een atmosfeer wordt gecreëerd die voor mensen ideaal is.

Water wordt gewonnen uit de grond van Mars (er wordt een locatie geselecteerd waar dit, in de vorm van ijs aanwezig is). De rover zal van te voren deze locatie selecteren. Een deel van dit water wordt gebruikt om zuurstof te maken. Voor de leefatmosfeer wordt het water gemengd met stikstof en argon uit de atmosfeer van Mars. Mars heeft na al die eeuwen en jaren een aangenaam klimaat en een redelijk dichte atmosfeer van kooldioxide. De tweede fase, waarbij planten uiteindelijk een atmosfeer met voldoende zuurstof produceren, heeft op Aarde miljoenen jaren geduurd, dus dit zal op Mars ook lang duren, maar aangezien de technologie zich zo snel ontwikkelt zal dat proces kunnen worden versneld. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat door de techniek die de mens ontwikkelt en gaat ontwikkelen, er over honderden jaren mensen in t-shirt rond kunnen lopen op Mars, met alleen een c02 masker.

Mars One - de plannen, de toekomst

De bedoeling is dat er rond 2040 al een aardig stabiele beschaving op Mars is met zo'n twintig man, dit is het doel van de reis, maar ook kunnen mensen op Mars goed onderzoek doen op allerlei manieren. In geen honderd jaar zullen er machines zijn die ook maar in de buurt komen van de beweeglijkheid, het improvisatievermogen en de inventiviteit van astronauten.

In 2013 worden de eerste kandidaat-astronauten geselecteerd, zij zullen in een nagebootste basis in een woestijn verblijven. Er worden in totaal veertig astronauten voor de missie gezocht. In 2016 moet de eerste capsule met voorraden landen, waaruit later de Marsbasis opgebouwd gaat worden, later aangevuld met extra materiaal en in 2018 een eigen rover. In 2021 moeten alle spullen klaar staan, zodat in 2023 de eerste groep van vier kan arriveren. De jaren erna komen er steeds meer astronauten bij.

Big Brother perikelen

Het idee is om een Big Brother show te maken (Mars One show). De reis ernaartoe, de belevenissen op Mars en de ontwikkelingen kunnen dan door de mensen op aarde bekeken worden op tv. Er komt een speciaal kanaal, dit wordt gedaan om het project te kunnen betalen. Het idee is om alles (bijna alles) door middel van media te kunnen bekostigen. Dit kanaal zal hoogstwaarschijnlijk een succes worden, de vraag is alleen of het ook voor een lange tijd een succes blijft.

Kosten

Om de kosten enigszins overzichtelijk te houden, kunnen de mensen niet meer terugkeren. Slim en logisch, want dat scheelt enorm veel investeringen (raket voor de terugreis, voorraden voor de terugreis, die ook heen al mee moeten etc.). De hele operatie zou zo'n 4,6 miljard euro moeten gaan kosten volgens de organisatie, ondanks dat Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA in 2009 nog uit ging van een bedrag van 75 miljard dollar. Door het schrappen van de terugreis kan het zo goedkoop.

Kritiek op ruimtevaart naar Mars

  • Er zijn veel stofstormen op Mars, waardoor zonnepanelen maandenlang weinig energie opleveren.
  • Plannen te optimistisch qua tijdplanning, kosten en veiligheid, omdat er veel mis kan gaan. Ondersteuning vanaf de Aarde kan worden gestaakt, bijvoorbeeld als gevolg van een faillissement en dan zullen de mensen op Mars dus in de problemen kunnen komen.
  • Zij zullen biljoenen micro-organismen naar het oppervlak van de planeet brengen. Deze problemen zouden eerst onderzocht moeten worden door wetenschappers.
  • Averechts effect voor wetenschap volgens vele mensen. Het geld dat gestoken zou worden in een dure bemande missie kan niet worden uitgegeven aan goedkopere onbemande missies, terwijl de laatste mogelijk meer wetenschappelijke gegevens zouden opleveren.
  • Aanslag op het milieu door uitstoot van broeikasgassen, raketten met een nucleaire reactor zorgen voor radioactief afval.
  • De NASA en de ESA voorzien pas na 2030 de eerste mensen op Mars.

Betekenissen

  • Wat is een rover? Rovers zijn de rijdende machines/voortuigen die worden gebruikt voor de ruimtevaart. Zij verkennen planeten en sturen informatie door.
  • Wat is een transit habitat? Transit = doorvoer en habibat = woonplaats van een organisme. Plaats waar een bepaald soort leeft.
  • Wat is atmosfeer? De lucht die je inademt is een deel van de atmosfeer van de aarde. Een andere naam is dampkring. De aardse atmosfeer bestaat uit verschillende lagen. De belangrijkste zijn: troposfeer, stratosfeer, mesosfeer, thermosfeer en exosfeer.
  • Terra vorming: betekent “aarde maken”. Het proces waarbij de atmosfeer en het klimaat van andere planeten veranderd worden, zodat deze voor mensen bewoonbaar worden. Je kan dus een planeet terraformen.
  • NASA: National Aeronautics and Space Administration, verantwoordelijk voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma, onderzoek.
  • ESA: European Space Agency (Europese Ruimtevaart Organisatie), Europese ruimtevaartorganisatie.
  • Argon: Argon is een edelgas dat in de lucht zit. 1% van de atmosfeer bestaat uit argon, 78 % uit stikstof en 21% uit zuurstofgas.
© 2012 - 2024 Nanablok, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Terravorming van Mars, een grote uitdagingTerravorming van Mars, een grote uitdagingTerravorming (terraforming), het zijn niet enkel schrijvers van sciencefictionverhalen die erover nadenken. Ook veel wet…
Nasa: Amerikaanse ruimtevaartorganisatieNasa: Amerikaanse ruimtevaartorganisatieDe NASA is de federale organisatie van de VS, voor het Amerikaanse ruimteprogramma. Ze onderzoeken ook mogelijke nieuwe…
Gevonden: er is water op MarsGevonden: er is water op MarsDe vraag of er leven mogelijk is op andere planeten dan de aarde, houdt mensen al langere tijd bezig. De planeet Mars, d…
Leven op Mars, eindelijk!Leven op Mars, eindelijk!In Januari 2009 maakten Amerikaanse onderzoekers bekend dat er enorme hoeveelheden Methaan op de planeet Mars zijn aange…

Voyager 1: het meest verafgelegen menselijke object ooitVoyager 1: het meest verafgelegen menselijke object ooitDe mens is altijd gefascineerd geweest omtrent wat er in en om de aarde afspeelt. Zo ook in de jaren zeventig van de vor…
De ruimte in, met de lift!De ruimte in, met de lift!Onderzoek in en naar de ruimte levert veel nieuwe technieken en mogelijkheden. Het lanceren van raketten om mensen, voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA USGS, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Mars One, http://mars-one.com/en/, bezocht op 29-10-2012
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Bemande_ruimtevaart_naar_Mars , bezocht op 28-10-2012
  • NOS, http://nos.nl/op3/artikel/429652-wie-gun-je-een-enkele-reis-naar-mars.html, bezocht op 29-10-2012
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Leven_op_Mars, bezocht op 29-10-2012
  • Mars Society, http://www.marssociety.nl/overmarsoverzicht.php, bezocht op 30-10-2012
  • Mars, http://tech.co/mars-one-startup-humans-to-mars-2023-2012-08, bezocht op 3-11-2012
Nanablok (1 artikelen)
Laatste update: 07-11-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.