InfoNu.nl > Wetenschap > Sterrenkunde > Meteoorinslag in Rusland

Meteoorinslag in Rusland

Meteoorinslag in Rusland Meteorieten en asteroïden vliegen door de ruimte en komen regelmatig dicht in de buurt van Aarde. Soms volgt er een botsing en dan spreken we van een meteorietinslag. Op 15 februari 2013 is er in de Russische Oeral zo'n meteorietinslag. Het is op de dag dat asteroïde 2012 DA14 langs de aarde scheert. Deskundigen melden dat de meteoriet en de asteroïde toevallig samen in de buurt van de aarde kwamen.

Chelyabinsk Oblast, Rusland

Meteoor

Een meteoor van een meter of tien tot vijftien in doorsnee kwam op 15 februari 2013 de atmosfeer binnen en spatte boven de Oeral in Rusland uit elkaar. De meteoriet kwam halverwege de ochtend plaatselijke tijd, half vijf Nederlandse tijd, in de Russische Oeral terecht. De meteoor drong de dampkring binnen op ongeveer 1.5000 kilometer verwijderd van Moskou. Er ontstond een drukgolf nadat de brok door de geluidsbarrière knalde en de meteoor spatte uiteen in meteorietfragmenten. Bewoners van de streek hoorden een enorme klap en vele ramen sprongen uit hun sponningen. De lichtflits was enorm.

Gewonden

Er raakten erg veel mensen gewond. Het ging om een grote meteoriet met veel schade. Rond de stad Tsjeljabinsk, waar meer dan een miljoen mensen wonen, werden 1200 gewonden verzorgd. In de meeste gevallen waren het verwondingen door glasscherven van de kapotte ruiten. Het betrof vooral snij- en schaafwonden. Het is, voor zover bekend, het grootste aantal gewonden van een ruimterots inslag.

Fragmenten

De meteoor is uit elkaar gespat in vele fragmenten. De delen zijn over een groot gebied verspreid. Rusland mobiliseerde manschappen, helikopters en vliegtuigen voor inspectie van het territorium. Een Russische krant maakte melding dat het leger raketten op de meteoriet had afgevuurd.
Evacuatie van het gebied was niet nodig. Er werd wel radioactiviteit gemeten, maar dat bleef binnen de normen, volgens verklaringen van de Russische overheid.

Puin

Een meteoor is een brok puin uit de ruimte. Soms komt dat in de atmosfeer terecht en verbrandt. Dat laat een spoor van licht en condens achter die voor mensen op de aarde zichtbaar zijn. Meestal verbrandt zo’n brok volledig en is er niets terug te vinden. Alleen de hele grote brokken bereiken de aarde. Deze brokken worden meteorieten genoemd en ze komen vaak in een meteorietenregen naar beneden.

Ruimterots

Deskundigen denken dat de meteoriet niets te maken heeft met ruimterots 2012 DA14 die juist die 15e februari 2013 langs de aarde scheerde. In kosmische maten gemeten miste deze planetoïde op een haar na de aarde. De aardscheerder schoot op een afstand van 27.600 kilometer langs de aardbol. De ruimterots kwam vanuit het zuiden en de meteoriet leek uit het noorden te komen. Dat is voor deskundigen genoeg bewijs dat het om twee ontmoetingen van kosmische materie gaat die toevalligerwijs op dezelfde dag plaatsvonden. Er zijn deskundigen die niet zo zeker zijn dat beide incidenten niets met elkaar te maken hebben.

Ton

Russische deskundigen berekenden dat de meteoriet ongeveer tien ton zwaar was. Hij schoot de atmosfeer binnen met een snelheid van minstens 54 duizend kilometer per uur. Hij verbrijzelde op ongeveer vijftig kilometer boven de aarde. De deskundigen becijferden dat er boven de Oeral een paar kiloton energie vrijkwam.

Tsjerbakoel

In een spaarbekken bij Tsjerbakoel kwamen fragmenten terecht. In die buurt werd ook een krater met een diameter van zes meter gevonden.

Flits

Rusland is bekend met meteorieten en er kwamen eerder grote inslagen voor. De bekendste is die van 1908, waarbij in een cirkel van 40 kilometer van het de inslag bomen afknapten.
In 1947 werd boven Siberië een explosie van de Sikhote-Alin meteoriet waargenomen. De klap was hard en de flits was 300 kilometer ver te zien. De inslagen zijn zelden zo zwaar als die van 2013 en 1947 en al helemaal als die van 1908.
Meteorieten treffen regelmatig Rusland, omdat het zo’n groot land is. Ze treffen minstens zo vaak, zo niet vaker, de oceanen.

Lees verder

© 2013 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van een meteoreninslagEr is in de wereld hevig gespeculeerd over het gewicht en de omvang van de in de Arizonawoestijn neergekomen meteoriet e…
Oorzaak uitsterven dinosaurus blijft raadselOorzaak uitsterven dinosaurus blijft raadselDe stofpaddenstoel van de asteroïde van Yucatan was niet groot genoeg om de massale sterfte van planten en dieren, waaro…
De Planeten (zonnestelsel)De Planeten (zonnestelsel)Planeten en zonnestelsel. Waar zijn de planeten naar vernoemd? Hoeveel zijn er? Wat is het verschil tussen een planeet e…
Vallende sterren, Meteoroiden, Meteoren en MeteorietenMeteoroïden, meteoren en meteorieten zijn eigenlijk drie verschillende namen voor hetzelfde object. In de volksmond word…
Asteroïde 2012 DA14 - gevaarlijk dichtbij, maar geen inslagAsteroïde 2012 DA14 - gevaarlijk dichtbij, maar geen inslagHet komt geregeld voor dat aan de nachtelijke hemel een nieuwe asteroïde ontdekt wordt. Asteroïden zijn rotsblokken die…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johan van der Wielen
  • NRC
  • Grenswetenschap.nl
  • Astroforum.nl

Reageer op het artikel "Meteoorinslag in Rusland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 15-12-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Special: Sterren en Planeten
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!