Meteoriet in Tsjeljabinsk – niet het einde van de wereld
De bewoners van de Oeral-stad Tsjeljabinsk dachten 15 februari 2013 dat het einde van de wereld was gekomen. Ze zagen een meteoriet naderen en dachten dat hun laatste uur geslagen had. Een inslag volgde, de schade was aanzienlijk en de schrik groot. De meteoriet veroorzaakte schade aan gebouwen en snijwonden bij honderden mensen door gevallen glas en Tsjeljabinsk werd op slag wereldberoemd. De inslag luidde gelukkig niet het einde van de wereld in, daarvoor was de meteoriet te klein.
De schrik van Tsjeljabinsk
Meteoriet in Tsjeljabinsk in de Oeral
De meteoriet die 15 februari 2013 de dampkring binnendrong was zo groot als een personenauto.
In de stad Tsjeljabinsk in het Russische Oeralgebergte nadert hij aan het begin van de dag. Het is nog half donker. Mensen maken zich op om naar hun werk te gaan en de kinderen naar school te brengen. In de nog halfduistere ochtend wordt het plotseling licht. Het lijkt alsof het in een paar seconden tijd dag is geworden.
Witte vuurbal
De Russen zien een witte vuurbal die met een razende vaart op hen afkomt en steeds groter wordt. Dan spat hij met een luide knal uiteen.
Geluidsbarrière en schokgolf
De meteoriet knalt door de geluidsbarrière en vernielt duizenden ramen. Zes steden in de buurt van de inslag hebben glasschade. De schade was 25 miljoen euro. Het is de meteorietinslag met de grootste schade van de afgelopen honderd jaar.
Schaatsbaan Uralskaja Molnija
In Tsjeljabinsk vinden in 2015 de Europese Allround schaatskampioenschappen plaats. De schaatsbaan loopt die dag in 2013 flinke schade op door de meteorietinslag. De baan
Uralskaja Molnija is gebouwd in 2005. De eerste internationale wedstrijden vonden er in 2011 plaats, toen er in de Russische stad om de World Cup werd geschaatst. Ooggetuigen melden na de meteorietinslag van 15 februari 2013 gaten in het ijsstadion.
Gat in het ijs van het Tsjebarkoelmeer
Het brok van de meteoriet spat in zeven delen uiteen en één daarvan slaat een gat in het ijs van het meer bij Tsjeljabinsk. Het wak is perfect rond en heeft een diameter van ongeveer zes meter.
Sneller dan het geluid
De meteoriet schiet met een snelheid van 20 tot 60 kilometer per seconde de dampkring in. Dat is veel sneller dan het geluid, waardoor de meteoriet opgloeit. Hij laat een spoor van rook na, dat laat zien dat hij verder versplintert. De bijbehorende knal is de schokgolf van de snelheid en niet de inslag zelf. De meteorietbrokstukken verbranden grotendeels in de lucht. Slechts enkele delen raken de grond of het wateroppervlak.
Niet het einde van de wereld
Naar meteorietenmaatstaven gerekend is de meteoriet van 15 februari 2013 klein. Te klein ook om hem van te voren te kunnen zien en mensen te waarschuwen. Hij was iets meer dan 15 meter en 7.000 ton zwaar.
Grote meteorieten
Een meteoriet van 200 meter in doorsnee kan wel een enorme invloed op de aarde hebben. De meteorieten van een kilometer of groter worden gespot en in de gaten gehouden en hun baan wordt in kaart gebracht. Als zo’n grote meteoriet op de aarde afkomt, proberen deskundigen hem met raketaanvallen uit koers te brengen zodat hij langs de aarde schiet.
Mexico
Een gevaarlijk grote meteoriet sloeg 65 miljoen jaren geleden in Mexico in. Het veroorzaakte een nacht van tien jaar lang, vanwege alle stof dat na de inslag in de atmosfeer terechtkwam. Die inslag betekende het einde van de dinosaurussen: ze stierven uit en kwamen nooit meer terug, behalve in films.
Lees verder
Reactie
Johannes, 09-03-2018
Ik lees aan het eind van uw artikel een geruststellende mededeling: 'Als zo’n grote meteoriet [van 200 meter of groter] op de aarde afkomt, proberen deskundigen hem met raketaanvallen uit koers te brengen zodat hij langs de aarde schiet.'
Waar baseerde u dit destijds op? Graag krijg ik wat inzicht in het bronnenmateriaal.
Ik lees nml ook, op NOS.nl, iets minder geruststellends: 'het HAMMER-ontwerp bewijst dat experts een kernexplosie nu toch zien als een reële optie, na decennia van verzet tegen dat idee (…). Er zijn nog geen plannen om de HAMMER-ruimtevaartuigen echt te bouwen.' Met 'nu' wordt volgens mij bedoeld: 9 maart 2018. Daarvoor was er alleen maar verzet, geen probeersels. En evengoed zijn er dus tot op de dag van vandaag nog geen plannen. Aldus de NOS.
Ik ben wel blij, dat u gelijk hebt.
Ik wens u dan ook een goede nacht toe.
Reactie infoteur, 14-03-2018
Dag Johannes,
De bronnen staan onder het artikel.
Groet,
Sjaan