InfoNu.nl > Wetenschap > Natuurverschijnselen > Meteoriet in Tsjeljabinsk – Niet het einde van de wereld
nieuws uitgelicht

Meteoriet in Tsjeljabinsk – Niet het einde van de wereld

Meteoriet in Tsjeljabinsk – Niet het einde van de wereld De bewoners van de Oeral-stad Tsjeljabinsk dachten 15 februari 2013 dat het einde van de wereld was gekomen. Ze zagen een meteoriet naderen en dachten dat hun laatste uur geslagen had. Een inslag volgde, de wereld verging niet, maar de schade was aanzienlijk en de schrik groot. De meteoriet veroorzaakte schade aan gebouwen en snijwonden bij honderden mensen door gevallen glas en Tsjeljabinsk werd op slag wereldberoemd.

Tsjeljabinsk in de Oeral van Rusland

Het spoor / Bron: Nikita Plekhanov, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het spoor / Bron: Nikita Plekhanov, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De schrik van Tsjeljabinsk


Meteoriet in de Oeral

De meteoriet die 15 februari 2013 de dampkring binnendrong was zo groot als een personenauto.
In de stad Tsjeljabinsk in het Russische Oeralgebergte nadert hij aan het begin van de dag. Het is nog half donker. Mensen maken zich op om naar hun werk te gaan en de kinderen naar school te brengen. In de nog halfduistere ochtend wordt het plotseling licht. Het lijkt alsof het in een paar seconden tijd dag is geworden. De Russen zien een witte vuurbal die met een razende vaart op hun afkomt en steeds groter wordt. Dan spat hij met een luide knal uiteen.

Geluidsbarrière en schokgolf

De meteoriet knalt door de geluidsbarrière en vernielt duizenden ramen. Zes steden in de buurt van de inslag hebben glasschade. De schade was 25 miljoen euro. Het is de meteorietinslag met de grootste schade van de afgelopen honderd jaar.

Schaatsbaan Uralskaja Molnija

In Tsjeljabinsk vinden in 2015 de Europese Allround schaatskampioenschappen plaats. De schaatsbaan loopt die dag in 2013 flinke schade op door de meteorietinslag. De baan Uralskaja Molnija is gebouwd in 2005. De eerste internationale wedstrijden vonden er in 2011 plaats, toen er in de Russische stad om de World Cup werd geschaatst. Ooggetuigen melden na de meteorietinslag van 15 februari 2013 gaten in het ijsstadion.

Gat in het ijs van het Tsjebarkoelmeer

Het brok van de meteoriet spat in zeven delen uiteen en één daarvan slaat een gat in het ijs van het meer bij Tsjeljabinsk. Het wak is perfect rond en heeft een diameter van ongeveer zes meter.

Sneller dan het geluid

De meteoriet schiet met een snelheid van 20 tot 60 kilometer per seconde de dampkring in. Dat is veel sneller dan het geluid, waardoor de meteoriet opgloeit. Hij laat een spoor van rook na, dat laat zien dat hij verder versplintert. De bijbehorende knal is de schokgolf van de snelheid en niet de inslag zelf. De meteorietbrokstukken verbranden grotendeels in de lucht. Slechts enkele delen raken de grond of het wateroppervlak.

Niet het einde van de wereld

Naar meteorietenmaatstaven gerekend is de meteoriet van 15 februari 2013 klein. Te klein ook om hem van te voren te kunnen zien en mensen te waarschuwen. Hij was iets meer dan 15 meter en 7.000 ton zwaar.
Een meteoriet van 200 meter in doorsnee kan al een enorme invloed op de aarde hebben. De meteorieten van een kilometer of groter worden wel gespot en hun baan wordt in kaart gebracht. Als zo’n grote meteoriet op de aarde afkomt, proberen deskundigen hem met raketaanvallen uit koers te brengen zodat hij langs de aarde schiet.

Mexico

Een gevaarlijk grote meteoriet sloeg 65 miljoen jaren geleden in Mexico in. Het veroorzaakte een nacht van tien jaar lang, vanwege alle stof dat na de inslag in de atmosfeer terechtkwam. Die inslag betekende het einde van de dinosaurussen: ze stierven uit en kwamen nooit meer terug, behalve in films.

Legenda
A. Tsjeljabinsk
B. Tsjebarkoelmeer

Lees verder

© 2013 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Oorzaak uitsterven dinosaurus blijft raadselOorzaak uitsterven dinosaurus blijft raadselDe stofpaddenstoel van de asteroïde van Yucatan was niet groot genoeg om de massale sterfte van planten en dieren, waaro…
Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Het prehistorisch roofdier Giganotosaurus bezit een naam die doet vermoeden dat hij de grootste carnivoor ooit was. Maar…
Wereldbeker Schaatsen 2011: Tjeljabinsk, Astana, HeerenveenWereldbeker Schaatsen 2011: Tjeljabinsk, Astana, HeerenveenNa het NK Afstanden schaatsen 2011 -2012 zal de internationale Schaatstop afreizen naar Tjeljabinsk, Astana en Heerenvee…
Dinosaurus Mapusaurus jaagt in groepenDe Dinosaurus Mapusaurus is een enorm groot vleesetend prehistorisch roofdier dat in tegenstelling tot andere Dino´s in…
Oorzaak uitsterven dinosaurussen, verschillende theorieënOorzaak uitsterven dinosaurussen, verschillende theorieënWaarom stierven dinosaurussen plotseling massaal uit? Tijdens hun leven waren de dino’s de heersers over aarde, wat is d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johan van der Wielen
  • Leeuwarder Courant
  • AD.nl
  • Volkskrant
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Meteoroïde_bij_Tsjeljabinsk Geraadpleegd op 18 februari 2017
  • http://www.nytimes.com/2013/02/16/science/space/size-of-blast-and-number-of-injuries-are-seen-as-rare-for-a-rock-from-space.html?ref=science&_r=1&/ k Geraadpleegd op 18 februari 2017
  • Afbeelding bron 1: Nikita Plekhanov, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Meteoriet in Tsjeljabinsk – Niet het einde van de wereld"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 18-02-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Special: Sterren en Planeten
Bronnen en referenties: 7
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!