Meteoriet van Serooskerke - Meteoriet van Ellemeet

Meteoriet van Serooskerke - Meteoriet van Ellemeet De meteoriet van Serooskerke is een brokje ruimtesteen dat in 1925 in Nederland op aarde terechtkwam en bij het Zeeuwse dorp Serooskerke werd gevonden. Het is materiaal dat van onschatbare waarde is voor de wetenschap en het waardevolste bezit van museum en sterrenwacht in Utrecht. De meteoriet wordt ook wel de meteoriet van Ellemeet genoemd, het dorp in de buurt van Serooskerke op Schouwen. In augustus 2014 werd de meteoriet na een inbraak gestolen en een paar dagen later weer terug gevonden.

De meteoriet die Nederland raakte


Ellemeet en Serooskerke op Schouwen

De meteoriet van Serooskerke is een van de vijf meteorieten die Nederland tot nu toe geraakt hebben. Hij kwam op 28 augustus 1925 tussen 11 en 12 uur terecht bij de dorpen Ellemeet en Serooskerke op het eiland Schouwen. De Zeeuwen in de buurt hoorden en fluitend geluid, koeien en paarden werden wild en toen kwam de klap van de inslag. Het brokstuk was bijna een kilo zwaar en tien centimeter lang. De steen sloeg een gat in de grond van een halve meter diep. Op de grond viel hij in vier stukken uiteen. Een tweede, iets kleiner stuk, kwam ongeveer twee kilometer ten noordwesten van de eerste inslagplaats terecht. Daar werd een kleiner gat in de grond geslagen.

Meteoriet

De meteoriet van Serooskerken is van een zeldzaam type. Hij is een stukje van de kleine planeet Veste. Deze planeet staat 2,4 maal zo ver van de zon als de aarde. Ze heeft een middellijn van 500 kilometer en doet er 3,5 jaar over om de zon te ronden. Deskundigen vermoeden dat er bij een botsing met een ander kosmisch object een stuk van de planeet is afgebroken. De brokken moeten 24 miljoen jaren door de ruimte hebben gevlogen alvorens ze in Zeeland op de aarde botsten.

Sterrenwacht Sonnenbrogh

Naar de vindplaatsen wordt de meteoriet ‘van Ellemeet’ of ‘van Serooskerke’ genoemd. Het grootste deel van die meteorieten werd verworven door de sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. Daar wordt het bewaard, bestudeerd en af en toe tentoongesteld.

Sonnenborgh deed op Facebook een oproepSonnenborgh deed op Facebook een oproep

Diefstal van een meteoriet

In de nacht van 18 op 19 augustus 2014 wordt er ingebroken in het Utrechts sterrenkundig museum Sonnenborgh. Doel van de inbraak is de brandkast, waarschijnlijk in de verwachting dat daar te verhandelen kostbaarheden en zouden zitten. Die kostbaarheden zitten er ook in, maar dan niet zozeer te verhandelen spullen. Naast wat geld bestond de inhoud voornamelijk uit meteorieten met grote historische en wetenschappelijke waarde.

Nationaal erfgoed

Een van de dingen in de kluis is een kistje met de meteoriet, die zo groot is dat hij in een handpalm past en eruitziet als een keivormige puimsteen. Voor het museum is de Ellemeet-meteoriet of meteoriet van Serooskerke het waardevolste object in de brandkast, dat overigens als niet verhandelbaar wordt beschouwd. Het wordt als nationaal erfgoed gezien.

Meteoriet in de bosjes

De dieven besluiten zich dan ook te ontdoen van het kistje en gooien het in een plastic tasje in de bosjes, waar twee tennissers het vinden langs de Mytylweg bij Utrecht als ze op zoek zijn naar hun tennisbal. In het tasje zit een kist met vijf doosjes met meteorieten en ook nog een leeg geldkistje en een stuk van de brandkast. De meteoriet ligt gebroken in zijn kistje en de hele steen bestaat nu uit een groot brok, een 15 kleinere brokjes en wat gruzelementen. Het museum is heel erg blij dat de gestolen meteoriet is teruggevonden, al is het jammer dat hij zo beschadigd is. Woensdag 20 augustus 2014 werd de brandkast al gevonden hij lag in de Catherijnesingel. Duikers hebben hem eruit gehaald, de brandkast was leeg.



In stukken

Directeur Bas Nugteren van Sonnenborgh kon de meteorieten vrijdagochtend 22 augustus 2014 op het politiebureau ophalen. Daar bleek uitgerekend alleen het belangrijkste exemplaar in stukken te liggen. De meteoriet is minder fraai dan hij was, maar nog goed bruikbaar voor onderwijs, onderzoek en tentoonstellingen. De andere meteorieten die in de plastic tas werden teruggevonden zijn onbeschadigd gebleven.

Open dag
Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht stelde op zondag 31 augustus 2014 het museum gratis open om de terugkeer van de meteoriet te vieren. De steen was te zien en deskundigen vertelden er over. De meteoriet is sindsdien onderdeel van een minitenteoonstelling over meteorieten.

Sonnenborgh Sterrenwacht

Museum & Sterrenwacht
Zonnenburg 2
3512 NL Utrecht


Meteoriet treffers in Nederland

Nederland is een klein land en dat maakt de kans op een inslag klein: meteorietinslagen zijn zeldzaam. Voor zover bekend is Nederland zeven maal getroffen door kosmische brokstukken. De laatste treffer was in 2017, in Broek in Waterland. Het zou om een steenmeteoriet gaan, afkomstig uit de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter.
  1. 1650 in Dordrecht
  2. 1840 bij Uden
  3. 1843 in Blauwkapel
  4. 1873 in Diepenveen
  5. 1925 bij Ellemeet en Serooskerke
  6. 1990 bij Glanerbrug
  7. 2017 bij Broek in Waterland


Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inslag van de Baptistina-meteorietDe Baptistina-meteoriet was waarschijnlijk verantwoordelijk voor het uitsterven van de dinosauriërs 65 miljoen jaar gele…
Gevolgen van een meteoreninslagEr is in de wereld hevig gespeculeerd over het gewicht en de omvang van de in de Arizonawoestijn neergekomen meteoriet e…
Bruce Willis in 'Armageddon'recensieBruce Willis in 'Armageddon'Deze speelfilm uit 1998 met in een van de hoofdrollen Bruce Willis werd met gemengde gevoelens binnengehaald. Voor het p…
Het Tunguska MysterieHet is 30 Juni 1908 in het afgelegen Tunguska in Siberië. Het door insecten geinfesteerde gebied zal voor altijd verande…

Afstanden berekenen in de sterrenkunde en kosmologieAfstanden berekenen in de sterrenkunde en kosmologieIedereen kent wel het gezegde "meten is weten" en dit gaat zeker op in de sterrenkunde. Een afstand bepalen op het aardo…
Hoe wordt een ster geboren?Hoe wordt een ster geboren?Het heelal is een wonderbaarlijke plaats waar er zich vele processen voordoen die alle verbeelding tarten. Eén van deze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johan van der Wielen
  • Leeuwardern Courant 23 augustus 2014
  • http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1223860/meteoriet-van-serooskerke-in-stukken-teruggevonden.html geraadpleegd op 23 augustus 2014
  • http://www.wereldregio.nl/2014/08/22/meteoriet-van-serooskerke-teruggevonden/ geraadpleeegd op 23 augustus 2014
  • http://www.sterrenkids.nl/cms/meteoriet-van-serooskerke-in-stukken-teruggevonden/ geraadpleegd op 23 augustus 2014
  • http://www.cdejager.com/2014/08/23/open-dag-sterrenwacht-sonnenborgh-31-augustus/ geraadpleegd op 23 augustus 2014
  • http://www.sonnenborgh.nl/page=site.pers/id=31 geradpleegd 23 augustus 2014
  • http://www.sonnenborgh.nl/page=site.treenode/tree=tentoonstellingen/id=28 geradpleegd op 4 september 2015
  • https://www.nemokennislink.nl/publicaties/doelwit-nederland/ geraadpleegd op 29 oktober 2018
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 29-10-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.