nieuws uitgelicht

Asteroïde – 2012 D14 scheert langs Aarde

Asteroïde – 2012 D14 scheert langs Aarde Er zweeft van alles in de ruimte en astronomen proberen zoveel mogelijk in kaart te brengen. Soms krijgen ze een ruimterotsblok in de lens van de sterrenkijker, een asteroïde, die dan met belangstelling wordt gevolgd. Ook om in de gaten te houden of hij niet op de Aarde botst. Op 15 februari 2013 scheert er een asteroïde ter grootte van een half voetbalveld langs de aarde. Voor ruimtebegrippen vliegt hij rakelings langs de planeet. Regelmatig vindt zo'n nabije aarde passage plaats. Op 29 april 2020 was er wederom een asteroïde die aardscheerder werd.

Rotsblokken door de ruimte


Asteroïde scheert langs de aarde

Asteroïde 2012 DA14 scheert op 15 februari 2013 rakelings langs de aarde. In de avond van die dag, net na het NOS-journaal van acht uur Nederlandse tijd, vliegt het rotsblok uit de ruimte het dichtst langs de planeet. De afstand tussen asteroïde en aarde was slechts 27.000 kilometer en dat is voor ruimtebegrippen een kleine afstand. Het is voor het eerst in de moderne geschiedenis dat een rots uit de ruimte zo dichtbij de wereldbol komt en voor het eerst sinds 1998 dat er een asteroïde zo dicht in de buurt komt. In Nederland was hij niet met het blote oog te zien. In Australië, Oost-Europa, Azië en Indonesië kunnen sterrenkijkers met telescopen de asteroïde wel zien.

Aardscheerder 1998 OR2

Voor het vergelijk zoomen we even in op de aardscheerder die op 29 april 2020 langs de aarde schoot. Observatoria overal op de wereld hielden asteroïde 52768, die in de boeken staat als 1998 OR2, in de gaten. De aardscheerder was groot en had een afmeting van 1,8 bij 4,1 km, maar hij passeerde op geen stukken na zo dicht langs de aarde als 2012 DA14. Asteroïde 1998 OR2 passeerde 6,29 miljoen kilometer afstand, dichtbij genoeg om het goed in de gaten te houden.

2012 DA14

De asteroïde wordt aangeduid met de naam 2012 DA14. Hij is zo groot als een half voetbalveld en heeft een doorsnee van 50 meter. Bij een inslag op de aarde kan hij een groot gebied verwoesten, een wereldstad zou hij met gemak kunnen vervagen. Deze asteroïde slaat niet in op de aarde, berekenden deskundige astronomen, en die berekening klopte. De wetenschappers wreven zich in de handen bij de kans een asteroïde van zo dichtbij te kunnen aanschouwen en onderzoeken. Ze willen graag weten uit welk materiaal het rotsblok bestaat. Ook berekenden ze baan om te zien of hij in de toekomst weer in de buurt van de aarde komt.

Snelheid

Het brok schoot met een snelheid van 7,8 kilometer per seconde langs. Dat is een onvoorstelbare snelheid, die bijvoorbeeld acht keer sneller is dan een kogel uit een geweer.

Vijfhonderdduizend asteroïden

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA schat dat er nog 500.000 asteroïden in de ruimte rondzweven die te vergelijken zijn met 2012 DA14. De meeste daarvan zijn nog niet eens ontdekt.

100 ton

Elke dag wordt de aarde door om en nabij 100 ton aan ruimtemateriaal geraakt. Brokken zo groot als basketballen zijn geen uitzonderingen en zelfs rotsblokken zo groot als een kleine auto bombarderen de planeet.
Een asteroïde zo groot als 2012 D14 komt slechts eens in de 1200 jaar voorbij.

Tunguska

In 1908 werd Tunguska in Rusland getroffen door een meteoriet. De inslag veroorzaakte een enorme explosie, waarbij bomen in een omtrek van 40 kilometer afknapten als luciferhoutjes. Ooggetuigen uit het dunbevolkte gebied spraken van een vuurbal en een harde knal. De meest logische verklaring is een meteorietinslag. Het effect van die inslag geeft het gevaar aan van een botsing van de Aarde met een meteoriet of asteroïde.

Asteroïde - Meteoriet - Meteoroïde - Meteoor

Wat is nu wat? Wat is het verschil tussen de begrippen asteroïde, meteoriet, meteoroïde en meteoor?
 • Asteroïde - Een asteroïde of planetoïde is materie dat om de zon beweegt, net als de Aarde. Het zijn ruimterotsblokken die zo groot zijn dat ze met een telescoop kunnen worden waargenomen.
 • Meteoriet - Een meteoriet is een stofdeeltje dat in de ruimte zweeft. Meteorieten zijn doorgaans kleiner dan asteroïden.
 • Meteoroïde - Een meteoroïde kan als een stofje zo klein of een als een rotsblok zo groot zijn en beweegt door het zonnestelsel. Een meteoroïde is afkomstig van een komeet. We kunnen een meteoroïde alleen zien als hij in de aardatmosfeer terecht komt. Het lichtflitsje noemen we een vallende ster. Meestal verdampt de meteoroïde compleet, maar als een brok toch de grond raakt, noemen we die materie een meteoriet. Het is wat er overblijft na een inslag.
 • Meteoor - Een meteoroïde die in de aardatmosfeer terechtkomt noemen we een meteoor. Heldere meteoren noemen we vuurbollen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Planetoïde, meteoroïde en komeet: Wat is het verschil?Planetoïde, meteoroïde en komeet: Wat is het verschil?Er zijn tig benamingen die we gebruiken om hemellichamen in ons zonnestelsel aan te duiden. Om de zoveel tijd kondigt NA…
Vallende sterrenregen (meteorenzwerm)Vallende sterren. Wie heeft er als kind niet een keer een wens gedaan als hij dit magische schouwspel aan de inktzwarte…
Vallende sterren, Meteoroiden, Meteoren en MeteorietenMeteoroïden, meteoren en meteorieten zijn eigenlijk drie verschillende namen voor hetzelfde object. In de volksmond word…
Het Tunguska MysterieHet is 30 Juni 1908 in het afgelegen Tunguska in Siberië. Het door insecten geinfesteerde gebied zal voor altijd verande…

Exoplaneten en buitenaards levenExoplaneten en buitenaards levenHet is de fascinatie van jong tot oud: buitenaards leven, sterren, melkwegstelsels en exoplaneten. De technieken worden…
Exoplaneten: wat zijn dat en hoe worden ze ontdektExoplaneten: wat zijn dat en hoe worden ze ontdektExoplaneten zijn planeten buiten ons zonnestelsel. Pas in de jaren negentig werd het bestaan van exoplaneten aangetoond.…
Bronnen en referenties
 • Nos.nl
 • De Volkskrant
 • Knack.be
 • Wikipedia
 • http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Planeten/004.html geraadpleegd op 19 september 2017
 • https://www.astroblogs.nl/2020/04/12/nabije-aarde-passage-van-asteroide-52768-op-29-april-a-s/ geraadpleegd op 21 juni 2020
 • https://www.astroblogs.nl/2020/04/26/in-vogelvlucht-asteroide-52768-1998-or2-en-een-overzicht-van-planetaire-defensie/ geraadpleegd op 21 juni 2020
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 21-06-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.