InfoNu.nl > Wetenschap > Sterrenkunde > Asteroïde – 2012 D14 scheert langs Aarde

Asteroïde – 2012 D14 scheert langs Aarde

Asteroïde – 2012 D14 scheert langs Aarde Er zweeft van alles in de ruimte en astronomen proberen zoveel mogelijk in kaart te brengen. Soms krijgen ze een ruimterotsblok in de lens van de sterrenkijker, een asteroïde, die dan met belangstelling wordt gevolgd. Ook om in de gaten te houden of hij niet op de Aarde botst. Op 15 februari 2013 scheert er een asteroïde ter grootte van een half voetbalveld langs de aarde. Voor ruimtebegrippen vliegt hij rakelings langs de planeet.

Rotsblokken door de ruimte


Asteroïde scheert langs de Aarde

Asteroïde 2012 DA14 scheert op 15 februari 2013 rakelings langs de Aarde. In de avond van die dag, net na het NOS-journaal van acht uur Nederlandse tijd, vliegt het rotsblok uit de ruimte het dichtst langs de planeet. De afstand tussen asteroïde en Aarde was slechts 27.000 kilometer en dat is voor ruimtebegrippen een kleine afstand. Het is voor het eerst in de moderne geschiedenis dat een rots uit de ruimte zo dichtbij de wereldbol komt en voor het eerst sinds 1998 dat er een asteroïde zo dicht in de buurt komt. In Nederland was hij niet met het blote oog te zien. In Australië, Oost-Europa, Azië en Indonesië kunnen sterrenkijkers met telescopen de asteroïde wel zien.

2012 DA14

De asteroïde wordt aangeduid met de naam 2012 DA14. Hij is zo groot als een half voetbalveld en heeft een doorsnee van 50 meter. Bij een inslag op de aarde kan hij een groot gebied verwoesten, een wereldstad zou hij met gemak kunnen vervagen. Deze asteroïde slaat niet in op de aarde, berekenden deskundige astronomen, en die berekening klopte. De wetenschappers wreven zich in de handen bij de kans een asteroïde van zo dichtbij te kunnen aanschouwen en onderzoeken. Ze willen graag weten uit welk materiaal het rotsblok bestaat. Ook berekenden ze baan om te zien of hij in de toekomst weer in de buurt van de aarde komt.

Snelheid

Het brok schoot met een snelheid van 7,8 kilometer per seconde langs. Dat is een onvoorstelbare snelheid, die bijvoorbeeld acht keer sneller is dan een kogel uit een geweer.

Vijfhonderdduizend asteroïden

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA schat dat er nog 500.000 asteroïden in de ruimte rondzweven die te vergelijken zijn met 2012 DA14. De meeste daarvan zijn nog niet eens ontdekt.

100 ton

Elke dag wordt de aarde door om en nabij 100 ton aan ruimtemateriaal geraakt. Brokken zo groot als basketballen zijn geen uitzonderingen en zelfs rotsblokken zo groot als een kleine auto bombarderen de planeet.
Een asteroïde zo groot als 2012 D14 komt slechts eens in de 1200 jaar voorbij.

Tunguska

In 1908 werd Tunguska in Rusland getroffen door een meteoriet. De inslag veroorzaakte een enorme explosie, waarbij bomen in een omtrek van 40 kilometer afknapten als luciferhoutjes. Ooggetuigen uit het dunbevolkte gebied spraken van een vuurbal en een harde knal. De meest logische verklaring is een meteorietinslag. Het effect van die inslag geeft het gevaar aan van een botsing van de Aarde met een meteoriet of asteroïde.

Asteroïde - Meteoriet - Meteoroïde - Meteoor

Wat is nu wat? Wat is het verschil tussen de begrippen asteroïde, meteoriet, meteoroïde en meteoor?
  • Asteroïde - Een asteroïde of planetoïde is materie dat om de zon beweegt, net als de Aarde. Het zijn ruimterotsblokken die zo groot zijn dat ze met een telescoop kunnen worden waargenomen.
  • Meteoriet - Een meteoriet is een stofdeeltje dat in de ruimte zweeft. Meteorieten zijn doorgaans kleiner dan asteroïden.
  • Meteoroïde - Een meteoroïde kan als een stofje zo klein of een als een rotsblok zo groot zijn en beweegt door het zonnestelsel. Een meteoroïde is afkomstig van een komeet. We kunnen een meteoroïde alleen zien als hij in de aardatmosfeer terecht komt. Het lichtflitsje noemen we een vallende ster. Meestal verdampt de meteoroïde compleet, maar als een brok toch de grond raakt, noemen we die materie een meteoriet. Het is wat er overblijft na een inslag.
  • Meteoor - Een meteoroïde die in de aardatmosfeer terechtkomt noemen we een meteoor. Heldere meteoren noemen we vuurbollen.

Lees verder

© 2013 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het Tunguska MysterieHet is 30 Juni 1908 in het afgelegen Tunguska in Siberië. Het door insecten geinfesteerde gebied zal voor altijd verande…
Sedna (planetoïde in het zonnestelsel)Sedna (planetoïde in het zonnestelsel)Sedna is een planetoïde in het zonnestelsel. Deze planetoïde heeft een doorsnede tussen de 1200 en 1700 kilometer. De af…
Inslag van de Baptistina-meteorietDe Baptistina-meteoriet was waarschijnlijk verantwoordelijk voor het uitsterven van de dinosauriërs 65 miljoen jaar gele…
De planetoïde 2011 MD en het boek La prophétie des glacesDe planetoïde 2011 MD en het boek La prophétie des glacesOp maandag 27 juni 2011 scheerde de planetoïde 2011 MD rakelings langs de aarde. De steen was tamelijk klein en zijn pas…
Bruce Willis in 'Armageddon'Bruce Willis in 'Armageddon'Deze speelfilm uit 1998 met in een van de hoofdrollen Bruce Willis werd met gemengde gevoelens binnengehaald. Voor het p…
Bronnen en referenties
  • Nos.nl
  • De Volkskrant
  • Knack.be
  • Wikipedia
  • http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Planeten/004.html geraadpleegd op 19 september 2017

Reageer op het artikel "Asteroïde – 2012 D14 scheert langs Aarde"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 19-09-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Special: Sterren en Planeten
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!