Vallende sterrenregen (meteorenzwerm)

Vallende sterren. Wie heeft er als kind niet een keer een wens gedaan als hij dit magische schouwspel aan de inktzwarte hemel aanschouwde. Jaarlijks zijn er een aantal periodes waarop de kans op het zien van een vallende ster vergroot is. Hier een overzicht.

Wat is een vallende ster?

Een vallende ster, ook wel meteoor genoemd, is een lichtspoor aan de hemel wat veroorzaakt wordt door het verdampen of verbranden van een meteoroïde wanneer deze de dampkring van de aarde bereikt. Vallende sterren kunnen variëren van grootte, van een klein stofdeeltje tot een brokstuk van tientallen meters doorsnede. Kleine deeltjes, kleiner dan zo'n 10 cm, verdampen door de grote wrijvingskrachten die ontstaan wanneer het deeltje de atmosfeer binnendringt. Grotere meteorieten ondervinden een sterke vertraging in de dampkring waarbij veel hitte ontstaat. Deze hitte is te zien als een oplichting aan de hemel.

Wat is een sterrenregen?

Het kan zijn dat je maar één vallende ster ziet. Dit is vaak een op zichzelf staande meteoroïde. Soms komen er echter veel vallende sterren aan de hemel voor. Deze zijn afkomstig van stof en brokstukken van kometen die vrijkomen wanneer de betreffende komeet dicht langs de zon komt, en worden een sterrenregen, meteorenzwerm of meteorenstorm genoemd.

Radiant van de sterrenregen

In een sterrenregen gaan alle stofdeeltjes dezelfde kant op lijken vanuit één punt te komen. Dit punt, wat zich in een sterrenbeeld bevindt, wordt de radiant van de sterrenregen genoemd. De sterrenregen wordt meestal vernoemd naar de betreffende radiant waarvandaan de deeltjes lijken te komen.

De sterrenregens zijn het best te zien aan een heldere hemel (weinig bewolking) en op een locatie waar weinig lichtvervuiling van bijvoorbeeld straatlantaarns of gebouwen is.

Overzicht van de sterrenregens

NaamTijd van verschijningRadiant in sterrenbeeld
Quadrantiden (of Boötiden)2-5 januariOssenhoeder (Boötes)
Virginiden25 januari - 15 aprilMaagd (Virgo)
Lyriden20-24 aprilLier (Lyra)
Eta-Aquariden1-8 meiWaterman (Aquarius)
Delta-Aquariden24-31 juliWaterman (Aquarius)
Perseïden1-15 augustusPerseus
Draconiden7-9 oktoberDraak (Draco)
Orioniden21-22 oktoberOrion
Tauriden3-13 novemberStier (Taurus)
Leoniden13-17 novemberLeeuw (Leo)
Andromediden15 november-6 decemberAndromeda
Geminiden7-16 decemberTweelingen (Gemini)
Ursiden21-24 decemberKleine Beer (Ursa Minor)

De Geminiden is de grootste sterrenregen, maar omdat deze in december plaats vindt is het altijd afwachten of de lucht helder genoeg is om de vallende sterren goed te kunnen zien. Een sterrenregen die meestal goed zichtbaar is is de Perseïden, aangezien deze midden in de zomer valt wanneer de nachten vaak onbewolkt zijn. Een ander voordeel is dat de nachten in augustus een stuk minder koud zijn dan de nachten in december.

Meteoriet

Wanneer een meteoroïde zo groot is dat hij niet helemaal verbrand is wanneer hij de dampkring gepasseerd is, kan de meteoroïde op aarde terecht komen. Dit wordt een meteorietinslag genoemd. Wanneer de meteoriet door de dampkring heen is, is hij vaak te zien als een grote vuurbol (bolide). De laatste meteorietinslag in Nederland was de meteoriet inslag in Glanerbrug in 1990.
© 2013 - 2020 Marrie123, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Meteoroïde - Vallende sterren boven de WaddeneilandenMeteoroïde - Vallende sterren boven de WaddeneilandenEen schicht aan de hemel is vaak een meteoor die door de dampkring schiet. Dat wordt een vallende ster genoemd, terwijl…
Vallende sterren in augustus: de Perseïden-meteorenzwermVallende sterren in augustus: de Perseïden-meteorenzwermVoor astronomieliefhebbers is augustus een topmaand. In deze maand zijn er immers heel veel vallende sterren te zien. Ti…
Vallende sterren in oktober: de Orioniden-meteorenzwermVallende sterren in oktober: de Orioniden-meteorenzwermDe Orioniden-meteorenzwerm verschijnt van 16 tot 26 oktober aan de sterrenhemel. Een zwerm van meteoren worden ook wel v…
Vuurwerk in de zomer: meteorenzwerm 'de Perseïden'Vuurwerk in de zomer: meteorenzwerm 'de Perseïden'Soms heb je het geluk dat je een vallende ster ziet, een kort en vurig lichtspoor aan de nachtelijke hemel. Het volksgel…

Het zonnestelsel: VenusHet zonnestelsel: VenusDe planeet Venus is vanaf de zon gezien de tweede planeet van ons zonnestelsel, een buurman van onze aarde die de derde…
Het zonnestelsel: aardeHet zonnestelsel: aardeVanaf de zon gezien is de aarde de derde planeet binnen ons zonnestelsel en zij behoort tot de aardse planeten, dat zijn…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Nos,nl

Reageer op het artikel "Vallende sterrenregen (meteorenzwerm)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marrie123
Gepubliceerd: 14-12-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!