Het Tunguska Mysterie

Het is 30 Juni 1908 in het afgelegen Tunguska in Siberië. Het door insecten geinfesteerde gebied zal voor altijd veranderen als er een explosie plaats vind met een kracht ver voorbij die van de Hiroshima atoombom. Om wat voor explosie het gaat en wat er precies is gebeurt is tot op vandaag de dag een mysterie.

De explosie

Schattingen van hoe krachtig de explosie van Tunguska zou moeten zijn variëren van 5 tot 30 megaton. In een omtrek van zo'n 30 kilometer worden zo'n 80 miljoen bomen op hun zij geslagen. Beelden die gemaakt zijn van het gebied na de explosie tonen aan dat de bomen in een vlinder-patroon omver geblazen zijn. Ooggetuigen geven aan dat er eerst een blauw licht door de lucht vloog, haast net zo fel als de zon gevolgd door een enorme lichtflits en een knal. De verklaringen van de ooggetuigen zouden moeten wijzen op een inslag van een meteoriet, maar er is geen duidelijke krater te zien en ook zijn er geen resten van een meteoriet gevonden. Dit zorgt ervoor dat de Tunguska explosie omringd wordt door mysterie en er ontstaan de meest wilde theorieën.

De serieuze theorieën

Onder de vele theorieën van wat er in Tunguska gebeurt is, zijn er natuurlijk een heel aantal die onderbouwd worden door wetenschappelijk bewijs. Echter heeft nog geen van de theorieën tot een sluitende conclusie geleidt. Hieronder een overzicht van deze "serieuze" theorieën.

De "Airburst" theorie

De meest gangbare theorie is de zogeheten "airburst" theorie die zegt dat een meteoriet, onder een scherpe hoek op het aardoppervlak afschoot en op zo'n 10 kilometer hoogte ontplofte. De hitte die ontstaat wanneer een meteoriet de atmosfeer inschiet kan voor zulke explosies zorgen en dergelijke explosies, weliswaar op veel kleinere schaal, komen regelmatig voor. Het feit dat in het centrum van de explosie bomen rechtop stonden, geeft ook aan dat de explosie waarschijnlijk in de lucht plaatsvond. De schokgolf duwt de bomen om, maar die wat direct onder de explosie staan worden zo geraakt dat ze enkel gestript worden.

Toch een gewone meteoriet

Er zijn ook veel wetenschappers die zeggen dat het gaat om een gewone meteoriet. Een meer vlak bij het gebied zou de inslagkrater kunnen zijn, de opbouw van de meteoriet zou zo kunnen zijn geweest dat deze volledig gedesintegreerd is. Daarnaast het feit dat door heel Europa de nachten opvolgend aan de explosie behoorlijk licht waren, wat zou wijzen op een hoge concentratie stof in de hogere atmosfeer. Echter wijzen de rechtopstaande bomen in het midden van de explosie op een explosie die in de lucht plaatsvond en dus legt deze theorie het af tegen de "airburst".

Een vulkanische mega-explosie

Een totaal andere theorie stelt dat de explosie niet vanuit de ruimte kwam, maar vanuit de aarde zelf. Een zogenaamde "Verneshot" zou de dader zijn. Een "Verneshot" is een vulkanische uitbarsting die ontstaat door een opbouw aan gas onder de aardkorst. De explosie die een "Verneshot" veroorzaakt zou krachtig genoeg zijn voor de omvang van de vernietiging bij Tunguska. Sterker nog, het zou dan zelfs moeten gaan om een mini-uitbarsting. Echter zijn "Verneshot" uitbarstingen nooit waargenomen en is het bestaan ervan dus ook nooit bevestigd. De theorie wordt vooral bijgestaan door een grote vulkanische uitbarsting die in de prehistorie plaatsvond in het gebied en die de omgeving voorzag van het vulkanische gesteente dat er nu nog steeds de overheersende steensoort is.

De wilde theorieën

Naast de wetenschappelijke theorieën, zijn er erg veel minder serieuze theorieën over wat er gebeurt is in Tunguska. Hieronder een overzicht van deze wildere theorieën.

Aliens

Natuurlijk zijn er tal van theorieën die stellen dat de explosie veroorzaakt is door buitenaardse wezens. De meest dominantste stelling is dat een groep buitenaardse wezen de aarde probeerde te redden van de ondergang door met een ruimteschip in een meteoriet te vliegen waardoor deze net niet het aardoppervlak haalde. De theorie vindt zijn oorsprong in een science fiction verhaal van schrijver Alexander Kazantsev.

Antimaterie of Spiegelmaterie

Een andere, nogal wilde, stelling over de explosie bij Tunguska stelt dat deze is veroorzaakt door antimaterie of "spiegelmaterie". Het bestaan van antimaterie is bij de wetenschap bekend, ook is bekend dat wanneer antimaterie in contact komt met "gewone" materie er een enorme hoeveelheid energie vrij komt. Echter is antimaterie in de natuur erg zeldzaam en zijn hoeveelheden antimaterie die in staat zouden zijn om de Tunguska explosie te veroorzaken nooit gevonden. Nog wilder is de theorie van de "spiegelmaterie" een hypothetische materie die zich bevindt in een andere dimensie, waardoor wij het niet zien. Wanneer deze materie in contact komt met "gewone" materie, veroorzaakt het een enorme explosie. Het bestaan van "spiegelmaterie" is echter nog niet aangetoond.

Nikola Tesla

In de tijd van de explosie bij Tunguska leefde een van de grootste wetenschappers aller tijden; Nikola Tesla. Deze uitvinder is misschien wel alleen verantwoordelijk voor het commercieel gebruik van elektriciteit. De theorie stelt dat de explosie veroorzaakt werd door een zogenaamde Wardenclyffe toren. Deze toren is een uitvinding van Nikola Tesla die gebruikt zou worden voor draadloze communicatie. De uitvinding is nooit echt in gebruik genomen, maar er wordt beweerd dat Tesla de Wardenclyffe toren had doorontwikkeld als wapen die een gebundelde straal energie afschoot. De explosie bij Tunguska zou het resultaat zijn deze dodelijke straal.
© 2009 - 2024 Newton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Asteroïde – 2012 D14 scheert langs Aardenieuws uitgelichtAsteroïde – 2012 D14 scheert langs AardeEr zweeft van alles in de ruimte en astronomen proberen zoveel mogelijk in kaart te brengen. Soms krijgen ze een ruimter…
Dan Browns’ Het Bernini MysterieDan Browns’ Het Bernini MysterieIn de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci…

Feromonen: Verleid, versier en verover met lokstoffenFeromonen: Verleid, versier en verover met lokstoffenIn Sex and the City marineert de wulpse Samantha haar spijkerbroek in feromonen, voordat ze de stad in gaat. Feromonen w…
Trinity College DublinTrinity College DublinIn de hoofdstad van Ierland, Dublin, zijn natuurlijk alle faciliteiten die een hoofdstad behoort te hebben aanwezig: mus…
Newton (27 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.