Feromonen: Verleid, versier en verover met lokstoffen

Feromonen: Verleid, versier en verover met lokstoffen In Sex and the City marineert de wulpse Samantha haar spijkerbroek in feromonen, voordat ze de stad in gaat. Feromonen worden naar voren gebracht als de ultieme lokstof voor zowel mannen als vrouwen. Vroeger werd de dierlijke stof musk in parfums verwerkt voor precies hetzelfde doel. Maar een geslachtsferomoon komt vrij bij seksuele opwinding bij mensen. Wat doen feromonen nou precies? Is het vanaf nu inderdaad zo simpel om de man of vrouw van je dromen te verleiden in een oogwenk?

Wat zijn feromonen precies?

Feromonen zijn geurstoffen, die zowel bij mensen als bij dieren gebruikt worden om signalen aan elkaar door te geven. Er zijn verschillende feromonen voor verschillende doeleinden. Zo kan er bij dieren bijvoorbeeld een geurstof vrijkomen, die andere dieren waarschuwt dat er gevaar in de buurt is. Ook is de afbakening van een territorium een voorbeeld van geurmarkering door gebruik van feromonen. In de neusholte zit een klein orgaantje (het zogenaamde orgaan van Jacobson), dat bedoeld is voor het oppikken van dergelijke signalen en de vertaling naar de hersenen reguleert.

Wanneer wij als mensen praten over feromonen wordt er eigenlijk altijd verwezen naar zogenaamde seks- of geslachtsferomonen. Dit is de geur of lokstof, die vrijkomt bij seksuele opwinding of bij het openstaan voor seksueel contact. Bij dieren wordt deze stof ook wel musk genoemd, een gekend ingrediënt van parfums. Sinds een paar jaar worden er echter behalve dierlijke geurstoffen ook menselijke feromonen verwerkt in parfums of in pure vorm aangeboden.

En dat is echt een nieuwe ontwikkeling, want hoewel dierlijke lokstoffen in bepaalde mate overeenkomen met die van mensen, zijn ze natuurlijk niet gelijk aan elkaar. De belofte van producten met feromonen is dat het afscheiden van deze geur mogelijke seksuele partners aantrekt en daarmee dus ook de seksuele aantrekkelijkheid van de gebruiker verhoogt. Als we de aanbevelingen mogen geloven verandert iedere man of vrouw, die feromonen gebruikt vrij gemakkelijk in een onweerstaanbare verleider of verleidster.

Wat voor effect heeft het gebruik van seksferomonen op mensen?

Er is vrij veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van verschillende typen feromonen bij zowel mensen als dieren. Een bekend onderzoek, dat de voorloper vormde van huidig onderzoek op het gebied van menselijke feromonen bewees dat als vrouwen langere tijd bij elkaar in de buurt verbleven (bijvoorbeeld op het werk) hun menstruatie en ovulatie cycli zich synchroniseerden. Dit was baanbrekend bewijs dat op basis van de invloed van geurstoffen, die één persoon uitscheidt, het lichaam van anderen kan reageren.

Op basis van deze resultaten werd er veel onderzoek uitgevoerd naar wat seks-gerelateerde feromonen wel en niet zouden kunnen bewerkstelligen. Aangetoond werd onder andere dat bij vrouwen hun stress en opwindingsniveau stijgt bij het ruiken van mannelijk zweet. Ook werd bewezen dat mannen reageerden op vrouwelijke lokstoffen. Voor beide geslachten is de werkzaamheid van natuurlijke feromonen dus bewezen.

Pas echt interessant werd het echter toen ook bewezen werd dat synthetische geslachtsferomonen gelijkaardige effecten konden bewerkstelligen. In 2002 voerde de San Francisco State University bijvoorbeeld een onderzoek uit dat aantoonde dat synthetische feromonen in vrouwelijk parfum leidden tot meer intiem contact met mannen. Ook werd aangetoond dat preparaten met andosteron, testosteron en andere hormonen leidden tot meer seksuele uitstraling en zelfvertrouwen. Hiermee was de basis gelegd voor het verwerken van synthetische menselijke lokstoffen in producten en groeide de markt hiervoor in korte tijd enorm.

Het gebruik van feromonen door mannen en vrouwen

Op basis van de overvloed aan bewijsmateriaal op het gebied van de werkzaamheid van seks feromonen voor zowel mannen als vrouwen is er op de markt heel wat te krijgen op dit gebied. Meestal worden menselijke geslachtsferomonen verwerkt in parfums maar ze zijn ook verkrijgbaar in pure vorm. Vaak zijn dit kleine flesjes, waarbij je met een pipet een druppel inbrengt in je eigen neusholte. Er zijn dan ook verschillen in wat de verschillende producten doen en beloven.

Bij inbrengen van werkzame stof in de eigen neusholte, wordt jij beïnvloed door wat je ruikt en ga je je daardoor met meer zelfvertrouwen op seksueel vlak gedragen. Je voelt jezelf zogezegd beter en meer sexy. Bij het gebruik van feromonen achter de oren of op het lichaam geef je zelf lokstoffen af naar je omgeving.

Er zijn erg betrouwbare preparaten op de markt. Het is raadzaam om niet te kiezen voor de meest goedkope preparaten, die worden aangeboden. Feromonen zijn niet goedkoop en wanneer een preparaat of parfum erg laag geprijsd is, is dat eigenlijk verdacht. Experimenteer met de verschillende typen producten en kijk of jij inderdaad de verleider of verleidster wordt, die altijd in jou verborgen heeft gezeten; klaar om gewekt te worden en op rooftocht te gaan.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feromonen en hun invloed op aantrekkingskrachtFeromonen en hun invloed op aantrekkingskrachtFeromonen spelen vaak onbewust een rol in de jacht tussen mannen en vrouwen. Lees meer over het fenoneem feromonen: hun…
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…
Got2b Date Magneet gel met feromonenGot2b Date Magneet gel met feromonenIs dit dan eindelijk de oplossing voor single mannen die geen date kunnen krijgen? Got2b heeft een gel op de markt gebra…
Hoe kunnen geuren het gevoel beïnvloeden?Hoe kunnen geuren het gevoel beïnvloeden?Geuren hebben een grote invloed op ons gevoel en gedrag. Ze roepen herinneringen en emoties op, ze zijn van invloed op o…

Duurzame energie ver weg of dichtbij?mijn kijk opDuurzame energie ver weg of dichtbij?Duurzame energie: we hebben er allemaal wel eens van gehoord of wat van gezien, op de radio, in een tv reclame of in de…
Het Tunguska MysterieHet is 30 Juni 1908 in het afgelegen Tunguska in Siberië. Het door insecten geinfesteerde gebied zal voor altijd verande…
Bronnen en referenties
  • Wyart C, Webster WW, Chen JH, Wilson SR, McClary A, Khan RM, Sobel N (February 2007). "Smelling a single component of male sweat alters levels of cortisol in women".
  • "San Francisco State University study shows that synthetic pheromones in women's perfume increase intimate contact with men". San Francisco State University Office of Public Affairs. March 20 2002.
  • Denise Chen (March 20 2008). "Encoding human sexual chemosensory cues in the orbitofrontal and fusiform cortices".
  • McClintock MK (1971). "Menstrual synchrony and suppression".
  • Stern K, McClintock MK (1998). "Regulation of ovulation by human pheromones".
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 27-01-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.