Verschil kometen, asteroïden en meteoren

Verschil kometen, asteroïden en meteoren De ruimte is gevuld met tal van objecten die rond en tegen de aarde zweven. Ze zien er uit als massieve rotsblokken maar toch bestaat er een specifieke terminologie aangezien een steen in de ruimte verschilt van naam afhankelijk van de aard van het gesteente en waar deze voorkomt in de ruimte. Kometen, asteroïden en meteoren zijn zeer vergelijkbaar aangezien ze allemaal door de ruimte zweven en zich meestal bevinden in een baan rond de zon. De belangrijkste verschillen zijn onder andere te wijten aan de grootte, het al dan niet hebben van een staart en de positie in de ruimte van het object.

Kometen

Kometen zijn eigenlijk kosmische sneeuwballen samengesteld uit bevroren gassen, steen en hebben ongeveer de omvang van een kleine stad. Kometen hebben geen manen noch ringen en zweven in een baan rond de zon. Wanneer kometen de zon naderen warmen ze op en vormen een atmosfeer of coma (nevelige wolk rond de komeet).

Komeet / Bron: Geoff Chester, Wikimedia Commons (Publiek domein)Komeet / Bron: Geoff Chester, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Wanneer je een komeet waarneemt zul je merken dat deze twee staarten heeft. Een wit gekleurde staart welke opgebouwd is uit stof en een blauw gekleurde welke is samengesteld uit elektrisch geladen gassen. Astronomen zijn ervan overtuigd dat kometen de restanten zijn van de gas-, stof- en ijsdeeltjes die ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden hebben gevormd.

Een kenmerkende fysieke eigenschap van de komeet is zijn vaste kern welke meestal bestaat uit ijs en stof. Wanneer de komeet dichter bij de zon komt zal het ijs gasvormig worden waardoor de zogenaamde coma ontstaat, de nevelige staart van de komeet.

De eerste komeet werd waargenomen door de Duitse astronoom genaamd Gottfried Kirch op 14 november 1680. Deze werd beschouwd als de Grote Komeet van 1680. Niet alleen is Kirch de ontdekker van de eerste komeet, hij is ook bekend om zijn vele kalenders. Gottfried Kirch leefde van 1639 tot 1710.

De meest bekende komeet waar iedereen ooit wel al eens van heeft gehoord is de komeet Halley. Ze is vernoemd naar Edmond Halley, welke de meldingen onderzocht van kometen die in de buurt van de aarde kwamen in 1531, 1607 en 1682. Zijn rapporten gaven aan dat het drie keer om dezelfde komeet ging. Aan de hand van deze gegevens voorspelde hij dat de komeet een volgende keer zou worden waargenomen in 1758. Helaas stierf hij alvorens hij zijn voorspelling kon zien uitkomen. De volgende waarneming van de komeet Halley zal in het jaar 2061 zijn.

Asteroïden

Asteroïden zijn kleine, rotsachtige stukken materie die in een baan rond de zon bewegen. Asteroïden zijn ook bekend als dwergplaneten of planetoïden maar zijn in feite te klein om als volwaardige planeet te worden beschouwd. Asteroïden zijn vergelijkbaar met kometen. Het enige verschil zit in de samenstelling meer bepaald de chemische verbindingen die meer aanwezig zijn bij kometen dan bij asteroïden. Ook de baan rond de zon die een komeet aflegt is meer eivormig bij kometen.

Asteroïde / Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)Asteroïde / Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Ondanks het feit dat asteroïden beschouwd worden als dwergplaneten is er toch geen vorm van leven mogelijk aangezien er geen atmosfeer is. Asteroïden komen vooral voor in de baan rond Mars en Jupiter. Diegene die toch in de buurt van de aarde komen worden aardscheerders genoemd. Zo werd de eerste asteroïde waargenomen door de Italiaan Giuseppe Piazzi in januari 1801. Deze asteroïde kreeg de naam Ceres en was naast de eerste ook de grootste asteroïde die ooit werd waargenomen met een diameter van wel 600 mijl. Ceres beweegt in een baan rond Mars en Jupiter in de planetoïdengordel en wordt beschouwd als de enige dwergplaneet in ons zonnestelsel.

Op 30 juni 1908 explodeerde een kleine asteroïde met een diameter van 36 meter in een afgelegen gebied in Siberië. Deze inslag verwoestte meer dan 2000 vierkante kilometer aan bossen. Ook in februari 2013 scheerde een asteroïde rakelings langs de aarde, op een afstand van 17.000 mijl. De volgende asteroïde die de aarde op een vrij kortste afstand zal benaderen wordt volgens Oekraïense astronomen geraamd in augustus 2013.

Er wordt verondersteld dat de aarde 65 miljoen jaar geleden werd geraakt door een asteroïde met een diameter van zes mijl wat aan de oorzaak lag van het uitsterven van de dinosauriërs. Dit is slechts hypothetisch.

Meteoren

Meteoren zijn kleine stukken materie die de atmosfeer van de aarde binnendringen en verschijnen als een lichtgevende witte streep als gevolg van de wrijving. Hoewel deze in de volksmond ook wel bekend zijn als vallende sterren, meteorieten en meteoroïden hebben deze termen elk een aparte betekenis en duiden ze op de positie van de meteoor in de ruimte of op aarde.

Voordat een meteoor de atmosfeer binnendringt wordt deze een meteoroïde genoemd. Deze bestaat uit kleine deeltjes ijs, stof en metaal die door de ruimte reizen. Wanneer deze meteoroïde de atmosfeer binnendringt wordt het een meteoor tot wanneer ze de aarde raakt, dan spreken we van een meteoriet.

Er bestaan drie soorten meteorieten:
  • steenmeteorieten: opgebouwd uit mineralen
  • ijzermeteorieten: opgebouwd uit ijzer en nikkel
  • steen-ijzermeteorieten. Opgebouwd uit zowel mineralen en ijzer

De grootste meteoriet die op aarde is terug te vinden bevindt zich in Namibië, weegt ongeveer 54 ton en luistert naar de naam Hoba. Door zijn grote omvang en immense gewicht is het onmogelijk om deze te verplaatsen en bevindt ze zich nog steeds waar ze insloeg in 1920.
Meteorieten lijken heel erg op rotsen maar hebben een donkere, verbrande buitenkant. Deze verbranding is het gevolg geweest van de inslag door de atmosfeer van de aarde. Tot op heden zijn er reeds 60.000 meteorieten ontdekt op onze aarde. Dit lijkt misschien heel veel maar een meteoriet hoeft niet altijd een krater te veroorzaken. De meeste meteorieten dringen door de atmosfeer maar lossen dan op alvorens in te slaan.

De best bewaarde inslag van een meteoor vinden we in Winslow in Arizona. Deze krater is zes mijl breed en heeft een diepte van 170 meter. Er wordt verondersteld dat dit het gevolg is geweest van een meteoriet van om en bij de 300.000 ton die ingeslagen is op de aarde 50.000 jaar geleden. Als je geïntrigeerd bent door dit verschijnsel reis je best naar Antarctica aangezien het grootste deel van de meteoren op dit continent vallen.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vallende sterren, Meteoroiden, Meteoren en MeteorietenMeteoroïden, meteoren en meteorieten zijn eigenlijk drie verschillende namen voor hetzelfde object. In de volksmond word…
Planetoïde, meteoroïde en komeet: Wat is het verschil?Planetoïde, meteoroïde en komeet: Wat is het verschil?Er zijn tig benamingen die we gebruiken om hemellichamen in ons zonnestelsel aan te duiden. Om de zoveel tijd kondigt NA…
Asteroïde – 2012 D14 scheert langs Aardenieuws uitgelichtAsteroïde – 2012 D14 scheert langs AardeEr zweeft van alles in de ruimte en astronomen proberen zoveel mogelijk in kaart te brengen. Soms krijgen ze een ruimter…
Wat draait er allemaal rond de zon?Wat draait er allemaal rond de zon?Was het vroeger vrij eenvoudig met een paar planeten, wat manen en planetoïden, is het tegenwoordig met dwergplaneten, T…

Vallende sterren in augustus: de Perseïden-meteorenzwermVallende sterren in augustus: de Perseïden-meteorenzwermVoor astronomieliefhebbers is augustus een topmaand. In deze maand zijn er immers heel veel vallende sterren te zien. Ti…
Wanneer is het volle maan in 2020 tot en met 2025?Wanneer is het volle maan in 2020 tot en met 2025?De zon schijnt altijd op de maan, behalve als de aarde precies op één lijn tussen de maan en de zon in staat, we spreken…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Komeet
  • http://www.sterrenkunde.nl/index/encyclopedie/halleyko.html
  • http://www.kuuke.nl/wp/zonnestelsel/asteroiden-planetoiden/asteroiden-ontstaan-ontdekking-en-verkenning/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ceres_%28dwergplaneet%29
  • http://www.urania.be/astronomie/waarnemen/meteoren
  • Afbeelding bron 1: Geoff Chester, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 19-04-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.