Munt | tijdperk | Gewicht (g) | Opmerking |
---|---|---|---|
zilveren halve gulden | 1921-1930 | --- | --- |
zilveren gulden | 1922-1945 | 6,5 | Nikkelen gulden 6,0 g |
zilveren gulden | 1954-1967 | 6,5 | - |
zilveren rijksdaalder | 1929-1943 | --- | --- |
zilveren rijksdaalder | 1959-1966 | --- | --- |
zilveren tientje | 1970-1973 | --- | --- |
F. van Baten, 13-03-2017
Op het bestek staat dat het muntzilver is. Een teken van een klaver drie staat voor het woord van muntzilver. Er zijn geen andere tekens te vinden op het bestek
Is het dan echt zilver.
Met vriendelijke groet,
F. van Baten
Reactie infoteur, 29-03-2017
Beste heer van Baten
Muntzilver is vervaardigd van zilveren munten en het is inderdaad de gewoonte muntzilver in het product te printen. Het is niet rendabel om muntzilver (circa 72% zilver) te vervalsen, door het verzilveren van koper of nikkel, het is immers al een goedkope zilver legering. Het alternatief is het veel duurdere sterling zilver (circa 90% zilver).(Zuiver zilver (99%) is te zacht voor gebruiksartikelen). Je kan er van uitgaan dat je bestek uit muntzilver bestaat. Als het product geen extra waarde heeft omdat het bijvoorbeeld antiek is, wordt de waarde voor de handel alleen bepaald door het gewicht van het zilver dat ongeveer 72% is van het totaal gewicht.
M.Vr.Gr.
H Koster
Vanbeneden, 06-07-2016
Ik heb een zilveren plateau, er staan verscheidene tekens in zoals een kroon, waar vind ik dit terug?
Reactie infoteur, 08-07-2016
Van beneden,
In Google invoeren: "Zilveren merktekens overzicht", en vervolgens op afbeeldingen klikken, daar vindt je praktische alle bestaande merktekens. Op de lijsten klikken voor een leesbare vergroting.
M.Vr.Gr.
Custor
Woutje Adam, 21-01-2016
Graag zou ik willen weten of mijn oude suikerpotje een zilveren deksel heeft
er staat 5874
J.G&S
klein wapentje met boogschutter. Wellicht kunt u mij helpen.
bvd vr gr Woutje
Reactie infoteur, 08-02-2016
Woutje Adam,
U moet voor deze vraag bij een handelaar in antiek zilver zijn. Elke fabrikant kan een merkje in zijn artikelen graveren, het is dan ook geen vraag voor een metallurg.
Peter, 07-11-2015
Hallo,
Ik heb 5 zilveren lepels en vorken. Nu zoek ik daar wat meer informatie voor op. Hopelijk kan iemand hier helpen.
Op de achterkant staat er vermeld: 38 GILDE 90 en daarna staat er L(adelaar?)R ik denk dat het een adelaar is, niet helemaal zeker. Dus denk ik dat het ergens uit duitsland moet komen…
Reactie infoteur, 18-11-2015
Peter,
Het is geen bekende code, kan zijn dat 38 duidt op 1938 en 90 op de zuiverheid 90% zilver. U moet voor de juiste informatie bij een handelaar in edelmetaal zijn, ik ben metaalkundige geen handelaar of verzamellaar.
M.Vr.Gr.
Custor
Wilma Brouwer, 21-08-2015
Ik heb een theelepel bij mijn moeder gevonden, daar staat een portret op met daaronder W 1 of W I een kroon boven op en op de achterkant lijkt het een wapen met meerdere leeuwen.
Er staat een heel klein pijltje op het lepelmondstuk met daarnaast iets van een klein teken.
Is dit zilver?
Reactie infoteur, 25-08-2015
Wilma Brouwer,
Ik ben geen antiekhandelaar in edelmetalen, die kan een duidelijker antwoord geven. Met deze beperkte gegevens kan ik niet met zekerheid vaststellen of het zilver is. Waarschijnlijk is het zilver, vaak een jubileum stuk wegens een gebeurtenis in het koningshuis. Dan blijft de vraag wat het zilvergehalte is of dat het verzilverd is. Zuiver zilver is namelijk te zwak in gebruik, het zal dus een zilverlegering zijn. Als het zilver is wordt het donker en op den duur zelfs zwart als je er eieren mee eet, er vormt zich namelijk zwarte zilversulfide AgS. Stel de vraag eens aan een juwelier. Niet te veel poetsen want dan slijt op den duur de ”tekening” er af.
M.Vr.Gr.
Custor
Dopa, 24-07-2015
Geachte redactie
Wij hebben een kan waarvan de dop verzilverd of zilver is, daar komen we zelf niet achter. Tijdens het poetsen wordt de doek erg zwart. Er staat een merkteken maar dat kan ik nergens terug vinden op Google. Dit merkteken is HKE 4. Weet u misschien iets meer hierover?
Reactie infoteur, 26-07-2015
Dat het doek zwart wordt is een gevolg van zilversulfide en duidt erop dat de buitenkant zeer waarschijnlijk zilver is. Het merkteken HKE4 is mij niet bekend, daarvoor zou je een specialist uit de handelskringen moeten raadplegen (Ik ben metallurg geen handelaar). Of het product massief zilver is of verzilverd moet je vaststellen door bepalen van het soortelijk gewicht volgens het artikel "aantonen van zilver". Persoonlijk zou ik zilver niet poetsen, het slijt en er blijft geen "tekening" en tenslotte zelfs geen dop over.
M.Vr.Gr. Custor
Jan, 22-07-2015
Beste redactie,
Ik heb een paar zilveren rijksdaalders van Willem III die een gewicht hebben tussen de 24,79 gram en 24,93 gram i.p.v. de 25 gram.
Zijn dit echte munten of zijn dit ook vervalsingen?
Reactie infoteur, 26-07-2015
Jan,
Aan de hand van de gegevens kan ik niet vaststellen of de munten echt of vals zijn. Het ondergewicht is niet alarmerend dat ligt in het tolerantie gebied. Bovendien worden munten door slijtage ook iets lichter. Kijk op de rand of de letters van de opschrift er recht en met gelijke onderlinge afstanden op staan, daar hebben vervalsers nog wel eens moeite mee. Dat vergt een relatief grote investering in stempels en wordt er daarom met de hand in geslagen.
M.Vr.Gr.
Custor,
Marijke, 13-07-2015
Komt het voor dat massief zilver eerst een laagje roodkoper krijgt, om vervolgens opnieuw verzilverd te worden?
Ik heb een muziekinstrument met een volzilveren (925) onderdeel. Op de randen hiervan is het zilverlaagje verdwenen en een koperkleur te zien. De importeur beweert dat het oorspronkelijke zilver soms bewerkt wordt met een laagje roodkoper om vervolgens weer te verzilveren. Kan dit kloppen?
Reactie infoteur, 13-07-2015
De combinatie zilver-koper-zilver is zeer onwaarschijnlijk. Als een metaal verzilverd moet worden wordt het metaal eerst verkoperd en daarna verzilverd om een goede hechting en kwaliteit van de zilverlaag te krijgen. Dat is de normale procedure.
Er zijn hier twee mogelijkheden. 1) Het metaal van het onderdeel is van koper en daarna verzilverd.2) Het mataal van het onderdeel is van staal of een ander metaal en vervolgens verkoperd en verzilverd. Optie 2 zien we vaak toegepast omdat de sterkte van een onderdeel bepaald wordt door het bases metaal, het zilver is niet sterk maar diet alleen voor de afwerking. Of het basesmetaal van staal is kan met een magneet gecontroleerd worden.
Elizabeth, 10-07-2015
Ik heb een zilveren armband waarin de letter j en het getal 5 staat gegraveerd. Wat betekenen zij?
Grt Elizabeth
Reactie infoteur, 13-07-2015
Elizabeth, ik ben metaalkundige geen juwelier, ik zou het niet weten, het spijt me!. Je moet het een edelmetaal handelaar vragen.
M.Vr.Gr Custor
Rene van den Brand, 26-11-2014
Zijn kwartjes 1948 van zilver?
Reactie infoteur, 26-11-2014
Rene van den Brand,
Officieel zijn er vanaf 1948 geen zilveren kwartjes (zilveraandeel 64%, 36% koper) meer geslagen. Men is toen overgegaan op nikkel. Wegens de verwarring rond het begrip "vanaf" kun je het kwartje eenvoudig controleren met een magneetje. Het zilveren kwartje is niet magnetisch, het nikkelen kwartje is wel magnetisch.
Nikkel is één van de vier ferromagnetische metalen. D.w.z. dezelfde magnetische eigenschappen als ijzer. Zilver en koper zijn beide niet magnetisch.
M.Vr.Gr.
Custor
Linda, 12-07-2014
Een voorraadje zilveren juwelen, netjes verpakt in plastic is na een tijdje heel donker geworden, terwijl een andere voorraadje zilveren juwelen, op dezelfde manier verpakt en ook ergens weggelegd in een doos, helemaal niet donker is geworden.
Nu lag de ene doos met zwarte juweeltjes vlakbij een computer/printer/fax/telefoon/wifi installatie en de ander niet. Is het mogelijk dat de straling van deze combinatie, door het plastic heen, een reactie heeft veroorzaakt? Ik hoor graag uw mening (en ondertussen zoek ik uit hoe ik mijn juweeltjes weer wit en glimmend krijg)
Reactie infoteur, 13-07-2014
Beste Linda,
Dat door de EM straling van een PC met randapparatuur, zilver verpakt in plastic en in een overdoos, zwart wordt is zeer onwaarschijnlijk. Waarschijnlijk is dat de verpakking in het laatste geval niet luchtdicht is geweest.
Het zwart worden van zilver (zilver of verzilverd) wordt voornamelijk veroorzaakt door zwavel in de lucht, zwavel vormt met zilver AgCl en dat is zwart. Zilver wordt vaak herkent aan de donkere "roest". Als je gaat poetsen blijf je poetsen.
Weet je zeker dat het metaal dat niet zwart wordt zilver is, en geen gepolijst roestvast metaal bijvoorbeeld het z.g.n. nieuwzilver( alpaca, hotelzilver) dat een nikkellegering is en veel wordt gebruikt in plaats van zilver.
M.Vr.Gr.
Henk Koster