Uitvindingen en Star Trek

Uitvindingen en Star Trek Veel van de dingen die nu normaal zijn werden al voorspeld in de Science Fiction series van de jaren tachtig. Helaas is niet alles uitgekomen, maar het blijft wonderlijk dat dingen die vroeger Science Fiction waren nu realiteit zijn en zelfs ’s nachts naast je bed op je nachtkastje liggen. Welke ideeën uit Star Trek zijn nu werkelijkheid?

De communicator

In Star Trek communiceren de bemanningsleden met elkaar met behulp van een klein apparaatje wat ze om hun nek hebben hangen. Dit apparaatje doet denken aan de mobiele telefoon of de uitgebreidere versie hiervan de smartphone waarmee je niet alleen kan bellen, maar ook een groepsgesprek kan aangaan met meerdere mensen.

De tablet

In Star Trek wordt gebruik gemaakt van PADDs. Kapitein Picard gebruikt deze PADD in zijn leeskamer. Zou Apple hier aan gedacht hebben toen ze de iPad op de markt bracht? Vanwege de gelijkenis in namen zou je het bijna gaan denken.

Google Glass

Deze bril is een uitvinding van Google. Er wordt informatie weergegeven en de gebruiker bedient het toestel met zijn stem of met een touchpad. Je kan er mee filmen, mee winkelen, je mail mee checken, je agenda bekijken en navigeren. De gadget is nog niet algemeen gangbaar, maar Google gaat hier wel mee door. De uitvinding van deze bril is gebaseerd op de VISOR van Geordi La Forge in Star Trek. Geordi La Forge is een blind bemanningslid, die met behulp van zijn VISOR kan zien.

Replicator

In Star Trek wordt met behulp van een replicator voedsel en objecten gemaakt. De replicator kan elk levenloos materiaal creëren. Hierop is het idee van de 3D printer gebaseerd. De 3D printer kan van alles maken uit verschillende materiaalsoorten, afhankelijk van de materiaalcassette die in het apparaat zit. Het is een begin, al is de 3D-printer natuurlijk nog lang niet zo geavanceerd als de replicator.

De Borg

De Borg is een groep wezens zonder eigen wil en persoonlijkheid. Ze zijn onderling verbonden en kunnen hun kennis doorgeven aan anderen. Zo ver strekt het gelukkig niet maar via sociaal media staan wij allemaal dag en nacht met elkaar in contact. We kunnen via sociaal media kennis en feitjes met elkaar delen en wanneer we dit willen elkaar voortdurend op de hoogte houden van hetgeen we doen en waar we zijn. Via apps als “Vrienden” kan je ook nog zien waar je vrienden zich bevinden en ze virtueel volgen.

Holodeck

Op het holodeck bevind je je in een 3D wereld waarin je zelf een rol speelt in een verzonnen verhaal. De ultieme vorm van virtual reality. We kunnen momenteel al veel met hologrammen, al zijn we nog lang niet zo ver dat we een holodeck kunnen ontwerpen. Wel komt Microsoft in 2015 met een HoloLens op de markt. Dit is een headset met een eigen accu waarmee hologrammen kunnen worden geprojecteerd. De eerste aanzet tot een holodeck of zoals Microsoft het liever noemt: een Illumiroom.

Hydrospray

In Star Trek kregen patiënten van Dr. Leonard McCoy (Bones) geneesmiddelen toegediend via onderhuidse injecties. Dit wordt al enige jaren ook in wekelijkheid gedaan. Voorbeelden hiervan zijn injecties zoals de prikpil (anticonceptie), bepaalde medicamenten voor psychische aandoeningen zoals Xeplion.

Universal translator

Hiermee kunnen de bemanningsleden van Star Trek praten met alle vreemde wezens die de planeten bevolken die ze onderweg tegen komen, ongeacht welke taal ze spreken. Het apparaat maakt hiervoor gebruik van bepaalde frequenties van hersengolven en vergelijkt verschillende patronen, volgens Kapitein Kirk. Microsoft is in middels al een heel stuk op weg om gesprekken in real time van het Engels in het Spaans en visa versa te vertalen. Skype Translator is de eerste stap in de ontwikkeling naar een Universal translator.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Star Trek The Next Generation met Picard, Data en Riker!Star Trek The Next Generation met Picard, Data en Riker!Als hoogtepunt van futuristisch drama is "Star Trek: The Next Generation" nog steeds ongekend geliefd bij vele televisie…
De fascinatie voor science fiction (-films)Wat maakt science fiction voor velen zo aantrekkelijk? De films ET, Frankenstein, Star Wars, The Matrix of Star Trek … s…
Star Wars en technologieStar Wars en technologieScience fiction lijkt slechts vermaak en natuurlijk is het ook vermaak, alleen heeft science fiction soms ook invloed op…
Star Trek: The Original Series met Kirk, Spock en McCoy!Star Trek: The Original Series met Kirk, Spock en McCoy!Kirk, Spock, Enterprise, Klingons... Elke science fiction fan heeft ongetwijfeld wel eens van deze illustere namen gehoo…

Bijna-doodervaringen, een groot mysterieBijna-doodervaringen, een groot mysterieBijna-doodervaringen worden vaak beschreven als een plots onverklaarbaar gevoel van rust en sereniteit. De persoon in kw…
Het vinden van gratis wetenschappelijke literatuurHet vinden van gratis wetenschappelijke literatuurEr is veel gratis wetenschappelijke literatuur op het internet en met de normale zoekmachines is het moeilijk te vinden.…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Glass
  • http://www.pcworld.idg.com.au/slideshow/198968/top-10-real-life-star-trek-inventions/
Reactie

Karldelauw (infoteur), 14-05-2015 #1
Als Star Trek-fan vind ik dit een heel leuk artikel, al vind ik wel dat de sociale media vergelijken met de Borg niet echt opgaat. Het inplanten van een chip onderhuids zoals blijkbaar in de toekomst voor sommige doeleinden zou kunnen gebeuren komt voor mij veel dichter in de buurt van de Borg dan Facebook of Twitter Reactie infoteur, 14-05-2015
Het is bedoeld als een artikel met een knipoog. Het implanteren van RFID-chips bij mensen is iets waar veel mensen (onder ander ikzelf) grote problemen mee hebben. Ik wilde het graag een beetje luchtig houden, al heb ik er inderdaad even over gedacht om dat bedrijf in Stockholm als voorbeeld te nemen, wat al zijn werknemers van een geïmplanteerde microchip heeft voorzien. Dit zou zijn voor het openen van deuren en het bedienen van apparaten, maar hoe groot is dan de stap tot het creëren van werkslaven (de Borg)? Nogmaals ik heb er maar voor gekozen het artikel luchtig te houden.

Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.