Star Wars en technologie

Star Wars en technologie Science fiction lijkt slechts vermaak en natuurlijk is het ook vermaak, alleen heeft science fiction soms ook invloed op wetenschap en vooruitgang. Sommige uitvindingen lijken geïnspireerd te zijn op bepaalde films of series. Welke uitvindingen zijn of lijken te zijn geïnspireerd op de Star Wars films?

Star Wars

De reeks Star Wars films bestaat uit 6 films waarvan de eerste (Deel 4 van de reeks) in 1977 in première ging. Hierna volgden de rest van de films:
  • Deel 5 “The Empire Strikes Back in 1980
  • Deel 6 “Return of the Jedi” in 1983
  • Deel 1 “The Phantom Menace” in 1999
  • Deel 2 “Attack of the Clones” in 2002
  • Deel 3 “Revenge of the Sith” in 2005

Het verhaal gaat in het kort over Anakin Skywalker die eerst aan de goede zijde vecht en uiteindelijke de overstap maakt naar de Duistere kant, waarna hij de naam Darth Vader krijgt. De goede kant in de persoon van zijn zoon Luke Skywalker gaat daarna de strijd met hem aan. Uiteindelijk wint natuurlijk het goede van het kwade.

C3PO en R2D2

Dit zijn twee intelligente en soms komische droids uit Star Wars waarop de Wakamaru is geïnspireerd. Deze gele robot is gemaakt door Mitsubishi Heavy Industries. Hij is nog niet te koop, wel kan je hem huren en op beurzen is hij te bezichtigen. Deze robot kan handen schudden en communiceren. Hij kan zichzelf verplaatsen, hindernissen herkennen en ontwijken. Dit is niet de enige robot die enigszins aan C3PO doet denken, ook de Care-O-bot is een robot die in ontwikkeling is als gezelschap en hulp voor gehandicapten en ouderen lijkt op C3PO. Deze robot kan helpen met het koken en de huishoudelijke taken en vanaf de Care-O-bot 4 ook dienen als gezelschap.

De verrekijker van Luke

DARPA (Defense Avenced Research Projects Agency) heeft een super verrekijker ontworpen die vergelijkbaar is met de verrekijker van Luke Skywaker uit de film. De officiële naam van de verrekijker is “Cognitive Technology System Threat Warning”. De bedoeling hiervan is dat deze verrekijker uiteindelijk door soldaten gebruikt kan worden voor het opsporen van vijandige doelen die zich bevinden binnen een straal van tien kilometer. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van de visuele gave van de soldaat, maar door middel van EEG-elektroden krijgt de drager een seintje wanneer er sprake is van een potentiële dreiging.

De bionische hand van Luke

Wanneer Luke zijn hand kwijt raakt krijgt hij hier een bionische hand voor terug waar hij evenveel mee kan als met zijn oude hand. Touch Bionics Inc. heeft ook een super robot hand ontwikkeld. Deze protheses worden gecontroleerd door myo-elektrische spiersignalen uit de stomp. Wanneer de gebruiker deze spieren samentrekt, wordt dit via elektroden doorgegeven aan een microprocessor waarmee de prothese wordt bestuurd. Naast deze “beperkte” besturing kan de gebruiker met behulp van een app op zijn smartphone het gebruik van zijn prothese uitbreiden en verfijnen.

Lightsaber

Iedereen kent de lightsaber van Star Wars. Op veel kermissen en in speelgoedwinkels kan je deze kopen. Wij denkt dat het daarbij blijft staat waarschijnlijk gek te kijken wanneer hij op de website van ultrasabers terecht komt. Hier worden combat lightsabers verkocht. Dure speeltjes voor volwassenen, lightsabers met licht en geluid die je redelijk hard tegen elkaar kan slaan zonder dat ze kapot gaan. Zo kan je een Star Wars gevecht na spelen. Geen echte uitvinding, dit dure speeltje, maar het laat wel de invloed van de film op de commerciële markt zien.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rogue One: Star Wars zonder Jedi? Opzet, productie én triviaRogue One: Star Wars zonder Jedi? Opzet, productie én triviaNa de release van Star Wars: Episode VII in 2015, waren de verwachtingen hooggespannen voor de Star Wars-franchise. Disn…
Marvel Comics - Star Wars - Nummer 2Marvel Comics - Star Wars - Nummer 2Luke Skywalker staat oog in oog met Darth Vader. Luke is nog geen Jedi en weet nog niet zo goed om te gaan met het licht…
Star Wars: De meest succesvolle Science Fiction film serieStar Wars: De meest succesvolle Science Fiction film serieStar Wars is een wervelend episch ruimteavontuur. De Star Wars films staan in de top-10 van meest succesvolste films all…
Sphero BB-8 Droid van Star Wars, mogelijkhedenSphero BB-8 Droid van Star Wars, mogelijkhedenBB-8 Droid van Sphero is een robot uit de Star Wars-film 'The Force Awakens.' BB-8 wordt door een app bestuurd, via een…

Bijna-doodervaringen, een groot mysterieBijna-doodervaringen, een groot mysterieBijna-doodervaringen worden vaak beschreven als een plots onverklaarbaar gevoel van rust en sereniteit. De persoon in kw…
Uitvindingen en Star TrekUitvindingen en Star TrekVeel van de dingen die nu normaal zijn werden al voorspeld in de Science Fiction series van de jaren tachtig. Helaas is…
Bronnen en referenties
  • http://www.cracked.com/article_19115_5-technologies-that-prove-weve-caught-up-with-star-wars.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Wakamaru
  • http://archive.wired.com/gadgets/miscellaneous/news/2007/05/binoculars
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Star_Wars
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 14-10-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.