Bijna-doodervaringen, een groot mysterie

Bijna-doodervaringen, een groot mysterie Bijna-doodervaringen worden vaak beschreven als een plots onverklaarbaar gevoel van rust en sereniteit. De persoon in kwestie bevindt zich dan in een complete duisternis. Meestal duurt dergelijke ervaring slechts enkele ogenblikken maar wanneer deze toch langer aanhoudt wordt gesproken van licht aan het einde van de tunnel waarbij de persoon in staat is om zich naar het licht te begeven. Dergelijke ervaringen doen heel wat wenkbrauwen fronsen en lijken al net zo absurd als het geloven in UFO’s. Maar wat is nu juist een bijna-doodervaring?

Wat is een bijna-doodervaring?

Bijna-doodervaringen, of ook wel BDE genoemd, treden op wanneer een persoon klinisch dood is of bijna de dood in de ogen heeft gekeken. Heel wat mensen die dergelijke toestand ervoeren spreken over dezelfde gevoelens en visioenen, meer bepaald het zien van een helder licht aan het einde van de tunnel en reeds overleden vrienden en familieleden die hen helpen op weg naar het licht. Dit gaat gepaard met een gevoel van ultieme rust, vreugde en genot. Andere mensen praten dan weer over angstgevoelens of ze beweren bepaalde taferelen te hebben gezien zoals de hemel, de hel, andere planeten of zelfs God.

Bijna-doodervaringen zijn niet echt zeldzaam en komen steeds vaker voor door de geavanceerde ontwikkelingen op het vlak van medische technologie en cardiale reanimatie. Hierdoor zal een patiënt die vroeger nooit zou hebben overleefd, veel meer kans hebben om in leven te blijven. Uit een studie op 2000 mensen die reeds een hartaanval overleefde is gebleken dat veertig procent een gevoel van bewustzijn ervoeren nadat ze eigenlijk al klinisch dood waren.

Klinische dood

Veel mensen die verslag maakten van een bijna-doodervaring waren klinisch dood verklaard. Dit is een term die de stopzetting van de ademhaling, hartslag, bewustzijn en hersenactiviteit beschrijft. Alle organen en lichaamsweefsel zijn dan ontdaan van bloed, glucose en zuurstof omdat er geen bloedcirculatie meer plaatsvindt. Nadat het hart stopt met pompen zal bewusteloosheid optreden in minder dan een minuut.

Dankzij de moderne reanimatiemethodes, elektrode defibrillatoren, medicatie en neurotransmitters kan een klinische dood soms ongedaan worden gemaakt. Hierbij is tijd van essentieel belang aangezien de hersenen slechts een korte tijd zonder zuurstof kunnen zonder dat er hersenschade optreedt. Cellen in de hippocampus van de hersenen zullen bijvoorbeeld afsterven na slechts tien minuten bij normale temperatuur. Wanneer het lichaam wordt gekoeld of wanneer de patiënt onderkoeling ervaart op het moment dat het hart stopt met kloppen zullen de hersenen langer zonder zuurstof overleven.

Wetenschappelijk onderzoek

De afgelopen jaren hebben wetenschappers meer en meer onderzoek gedaan naar bijna-doodervaringen door een toenemende fascinatie binnen de medische wereld en bij het grote publiek. Ondanks de vele wetenschappelijke studies rijzen er echter steeds meer vragen over dit onderwerp dan het concrete antwoorden oplevert. Wetenschappers gaan er immers van uit dat patiënten die BDE ervaren vaak vreemde herinneringen associëren met een bepaalde gebeurtenis. Wanneer het lichaam bijna dood is zal de pijnappelklier de stof DMT afscheiden wat hallucinaties veroorzaakt. Anderen denken dan weer dat deze hallucinaties worden veroorzaakt door het afsterven van de hersenen door een tekort aan zuurstof, een hoger kooldioxide gehalte of een verhoogde REM hersenactiviteit.

Leven na de doodervaringen

Soms zijn leven na de doodervaringen nog interessanter dan bijna-doodervaringen aangezien dat deze mensen een nieuwe houding zullen aannemen ten opzichte van de dood waardoor ze een andere kijk krijgen op het leven. Zo worden atheïsten gelovig of geestelijk na het ervaren van een leven na de doodervaring. Elke persoon wordt op een verschillende wijze beïnvloedt door een leven na de doodervaring. In de meeste gevallen zal de angst voor de dood verdwijnen terwijl anderen zelfs niet meer zouden willen terugkeren naar het aardse bestaan.

Coma

Veel comapatiënten komen het dichtst in de buurt van een bijna-doodervaring zonder daadwerkelijk te sterven. Een coma is een periode van diepe bewusteloosheid waarbij de patiënt niet in staat is om te reageren op bepaalde impulsen zoals geluiden, beelden, pijn of andere stimuli. Er bestaan veel oorzaken waardoor iemand in een coma kan terecht komen zoals een hoofdletsel, drugs of alcohol, extreme hypoglycemie, een beroerte, onderkoeling of een te hoog kooldioxide gehalte in het bloed. De duur van dergelijke coma kan variëren van enkele uren tot tientallen jaren.

Het is dus vrij verbazingwekkend dat mensen die zich in comateuze toestand bevinden toch ongewone ervaringen rapporteren terwijl ze buiten bewustzijn waren. Deze kunnen gaan van het zien van God, de hemel, het zien van hun eigen grafsteen tot bepaalde aangename herinneringen en prachtige landschappen. Het is nog altijd de vraag of hier gaat over gewone dromen of dat het effectief gaat over een bijna-doodervaring.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijna-doodervaring: positief of negatief?Bijna-doodervaring: positief of negatief?Een bijna-doodervaring, ook wel BDE genoemd, is een heel bijzondere ervaring die kan optreden als je op het randje van d…
Bijna-doodervaringen wetenschappelijk verklaardBijna-doodervaringen kwamen in de belangstelling in het midden van de jaren zeventig van vorige eeuw door Raymond Moody…
Bijna dood ervaringBijna dood ervaringBijna dood ervaring: afkorting BED. Verhalen, de hel, Jezus, moslim, boek. Een bijna dood ervaring wordt omschreven als…
Bijna-doodervaring (BDE): Uitleg, wetenschap en ervaringenBijna-doodervaring (BDE): Uitleg, wetenschap en ervaringenEen bijna-doodervaring is een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Persoonlijkheid en levenswijze veranderen vaak b…

Uitvindingen en Jules VerneUitvindingen en Jules VerneJules Verne was een Franse science fiction schrijver die overleed in 1905. Hij schreef vele boeken die weliswaar fictie…
Star Wars en technologieStar Wars en technologieScience fiction lijkt slechts vermaak en natuurlijk is het ook vermaak, alleen heeft science fiction soms ook invloed op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.bijnadoodervaring.be/
  • http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2078520/2014/10/07/Bijna-doodervaringen-Leven-na-de-dood-is-reeel-fenomeen.dhtml
  • http://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/173935/herinneringen-aan-bijna-dood-ervaringen-echter-dan-echte-herinneringen.html
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 28-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.