Uitvindingen en Jules Verne

Uitvindingen en Jules Verne Jules Verne was een Franse science fiction schrijver die overleed in 1905. Hij schreef vele boeken die weliswaar fictie waren, maar ook laten zien dat Jules Verne een intellectueel was, die goed op de hoogte was van natuurkundige en aardrijkskundige feitjes. Hij wordt soms gezien als de schrijver die de toekomst voorspelde.

De toekomst voorspellen

Natuurlijk voorspelde Jules Verne niet daadwerkelijk de toekomst, maar zijn boek over een reis naar de maan werd 100 jaar voordat de eerste maanreis een feit was geschreven. In dat boek heeft hij het ook al over gewichtloosheid. Ook schreef hij over ballonvaart en duikboten. Dingen die wij nu vrij normaal vinden, maar in de tijd van Jules Verne slechts toekomstmuziek waren.
Verder waren er nog kleine dingen in zijn boeken zoals de krant die grotendeels vervangen zou worden door gesproken nieuws (in het boek over het jaar 2889). Dit gebeurde voor het eerst dertig jaar nadat Jules Verne dit had bedacht. Bijna zestig jaar na de voorspelling van Verne zou het eerste televisiejournaal pas worden uitgezonden.

Atmosferische advertenties

In één van zijn boeken heeft Verne het over atmosferische advertenties “zo groot dat ze gezien kunnen worden door de bevolking van hele steden of zelfs hele landen”. Dit is momenteel mogelijk en wordt 'Skywriting' of luchtreclame genoemd. Het gebeurt met een klein vliegtuig, uitgerust met een rookverspreider. Deze rook is afkomstig van paraffineolie en doordat de piloot bepaalde figuren vliegt, wordt de boodschap in witte letters in de lucht getekend.

Videoconferenties

In zijn boek over het jaar 2889 heeft Jules Verne het over “de overdracht van beelden door middel van gevoelige spiegels verbonden door draden”. Zijn verhaal lijkt een vooruitblik te zijn naar het online vergaderen of videoconferentie waarbij mensen niet meer verplicht zijn om te reizen, maar via de computer gezamenlijk over een bepaald onderwerp kunnen vergaderen, waar ze zich ook bevinden. Het enige wat ze nodig hebben is een computer met een opgeladen accu en een WiFi-verbinding.

Taser/stun gun

In het boek “Twintigduizend mijl onder zee” heeft Jules Verne het over een pistool wat het slachtoffer een sterke elektrische schok geeft. Een taser doet dit. Het apparaat bestaat uit een batterij die een wisselspanning geeft van enkele honderden volts. Een treffer met een taser zou op zich niet dodelijk moeten zijn maar er zijn inmiddels verschillende mensen overleden na een voltreffer met een taser, meestal ten gevolge van acuut hartfalen.

De eerste helikopter

In één van Vernes boeken bouwt de hoofdpersoon een vliegtuig wat aangedreven werd met propellers op de boeg en op de achtersteven. De eerste helikoptervlucht werd uitgevoerd in 1907 te Lisieux (Frankrijk). Het boek Robur de Veroveraar waarin de helikopter wordt gebouwd, werd geschreven in 1885.

Hologrammen

In de tijd van Jules Verne kenden ze deze natuurlijk nog niet, maar in één van zijn boeken heeft hij het over een “spookkasteel” waar mensen stemmen horen en bepaalde schimmen zien. Uiteindelijk komt uit dat het hier niet om spoken gaat, maar om opgenomen stemmen en holografische beelden. Het gaat hier om het boek “Le Château des Carpates” rondom Prima Donna La Stilla oftewel in het Nederlands het boek “Het kasteel in de Karpaten”.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leven van Jules VerneHet leven van Jules VerneJules Verne schreef vele boeken die in deze tijd ook nog gelezen worden zoals onder andere "Twintigduizend mijlen onder…
Filmrecensie: 800 Leagues down the AmazonrecensieFilmrecensie: 800 Leagues down the AmazonJules Verne heeft nogal wat op zijn naam staan, een daarvan is bovenstaande titel. Luis Llosa regisseerde de versie van…
Steampunk ontstond in 1987, maar is VictoriaansSteampunk ontstond in 1987, maar is VictoriaansIn het Victoriaans tijdperk was er veel interesse in stoommachines en sciencefictionverhalen. Men stond aan het begin va…
Vlaamse componisten: Jules Van NuffelJules Van Nuffel werd geboren in Hemiksem in 1883. Hij heeft zijn middelbare studies aan het klein seminarie in Mechelen…

Hoe wordt energie conventioneel opgewekt?Ondanks de groeiende aandacht voor het duurzaam produceren van energie, wordt nog steeds het overgrote deel van onze ene…
Bijna-doodervaringen, een groot mysterieBijna-doodervaringen, een groot mysterieBijna-doodervaringen worden vaak beschreven als een plots onverklaarbaar gevoel van rust en sereniteit. De persoon in kw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nadar, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://news.nationalgeographic.com/news/2011/02/pictures/110208-jules-verne-google-doodle-183rd-birthday-anniversary/
  • http://www.goodreads.com/author/show/696805.Jules_Verne
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.