InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Wolkbreuk en hoosbui door opwarming van de aarde

Wolkbreuk en hoosbui door opwarming van de aarde

Wolkbreuk en hoosbui door opwarming van de aarde Een wolkbreuk is een weerkundige term voor een zeer zware regenbui waarbij in korte tijd veel water valt. Het KNMI spreekt pas van een wolkbreuk als er in een uur tijd 25 millimeter of meer regen valt. Ook beschouwt het KNMI een bui van vijf minuten waarbij minstens tien millimeter water valt als een wolkbreuk. Zoals we een douche kennen en een stortdouche, zo wordt een dergelijke hoosbui ook wel een stortbui genoemd. Een wolkbreuk kan zorgen voor wateroverlast, omdat de grond niet zo snel al het water op kan nemen en de rioleringen over kunnen gaan lopen. Het aantal dagen met zware neerslag neemt toe in Nederland.

KNMI - wolkbreuk en hoosbui

Het KNMI houdt het allemaal keurig bij in statistieken. Een wolkbreuk komt zeker in de overzichten van het weerinstituut terug. Statistisch gezien krijgt een willekeurige plek in Nederland eens in de tien jaar met een wolkbreuk te maken. Het is een fenomeen dat niet wekelijks en ook niet maandelijks voorbijkomt en de hevigheid van de plens kan zodanig zijn dat men zich de bui jaren later nog kan herinneren. Tijdens een wolkbreuk is het zicht sterk verminderd. In het hevigst van de stortbui loopt het terug tot 200 meter of minder.

Hoe harder het regent, hoe gauwer is t gedaan

Regen en stortbui

Nederland krijgt jaarlijks een bak water over zich heen, gemiddeld zo'n 800 mm in de vorm van neerslag. Over het algemeen valt dat in de loop van het jaar, verspreid over de maanden. Er zijn wel verschillen tussen de seizoenen. Nederland ligt aan zee en in het voorjaar is de kuststrook wat droger, door de invloed van het koudere zeewater, dan het binnenland. In de zomer is het in het Nederlandse binnenland het warmst en dat is ook de periode dat er zware regenbuien kunnen ontstaan. In de herfst is het zeewater nog relatief warm en koelt het binnenland snel af. In die periode krijgt juist de kuststrook meer regen dan het binnenland. In de winter is het aan de kust en in het binnenland ongeveer gelijk.

s Zomers zijn de buien korter dan in de winter. In het winterseizoen kan het lang regenen, ook vaak in de vorm van motregen. Dan valt er niet zoveel water ineens maar is het wel lange tijd nat, waardoor er in zn geheel toch aardig wat water kan vallen. In de zomer vallen meer buien. Die korte en hevige buien hangen samen met een grotere instabiliteit van de atmosfeer dan in de winter.

Wanneer het regent op de pastoor, dan drupt het op de koster

Natte dagen met zware neerslag

Het aantal natte dagen met zware neerslag neemt sinds het eerste decennium in de 21ste eeuw toe in Nederland. Een dag met zware neerslag is een dag waar er vijftig millimeter of meer water in een etmaal wordt gemeten.

Grote wind, kleine regen

Meer neerslag door opwarming aarde

Sinds 1906, het jaar dat het KNMI met het bijhouden van statistieken begon, meet het KNMI een toename van het aantal millimeters neerslag. In 110 jaar tijd is de jaarlijkse neerslag in Nederland toegenomen met 18 procent, vooral in de herfst en winter. Die toename heeft te maken met de opwarming van de aarde. Warmere lucht kan meer water opnemen en laat op een gegeven moment dan ook meer water vallen. Ook waait de wind vaker dan voorheen uit de vochtige westhoek, waardoor er regen de kant van Nederland op komt. Het lijkt erop dat er in 2050 nattere winters zullen zijn en dat Nederland en de omringende landen vaker last zullen krijgen van hoosbuien en wolkbreuken in de zomer. Het gaat korter maar heviger regenen.

Waar het regent, daar drupt het

Bron: Hans / PixabayBron: Hans / Pixabay

Synoniem

Andere woorden voor een wolkbreuk zijn:
 • Enorme regenbui
 • Geweldige plasregen
 • Hevige regenbui
 • Harde regen
 • Harde bui
 • Hoosbui
 • Ontzaglijke plasregen
 • Ontzettende regenbui
 • Plasregen
 • Plensbui
 • Plensregen
 • Slagregen
 • Stortbui
 • Stortvloed
 • Stortregen

Al regent het varkens, Jan Salie krijgt er geen borstels van

Wateroverlast

Wie niet van de regen in de drup wil raken en geen last wil krijgen van al te veel wateroverlast, doet er verstandig aan zijn hemelafvoer goed op orde te hebben, met een tuin waar het water weg kan lopen.

Na regen komt zonneschijn

Lees verder

© 2016 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Natte Hollandse zomersDe zomers in Nederland kenmerken zich de afwisseling: dan is het prachtig zomerweer met zon en hoge temperaturen. De and…
Permafrost - het altijd bevroren poolgebied ontdooitPermafrost - het altijd bevroren poolgebied ontdooitDe permafrost, de permanent bevroren gebieden in de poolgebieden, ontdooit. Hij ontdooit zelfs in rap tempo. De dooi hee…
Hoe werkt de buienradar?Heel veel mensen in Nederland maken gebruik van de buienradar op internet. Maar hoe werkt die buienradar nou eigenlijk,…
De regenmeter om neerslag te metenDe regenmeter om neerslag te metenEen regenmeter wordt gebruikt om de hoeveelheid neerslag (meestal regen) te meten. De gevallen neerslag of regen hoeveel…
Droogte in NederlandDroogte in NederlandMen spreekt van 'droogte' wanneer zich in een gebied of land langdurige periodes voordoen waarin weinig tot geen neersla…
Bronnen en referenties
 • http://www.encyclo.nl/begrip/WOLKBREUK geraadpleegd op 4 juni 2016
 • https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/zware-neerslag geraadpleegd op 4 juni 2016
 • http://home.kpn.nl/neele050/woordenboek/W.html geraadpleegd op 4 juni 2016
 • http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=wolkbreuk geraadpleegd op 4 juni 2016
 • Van Dale Spreekwoordenboek
 • Afbeelding bron 1: Hans / Pixabay

Reageer op het artikel "Wolkbreuk en hoosbui door opwarming van de aarde"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 10-06-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Weer en klimaat
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!