Wolkbreuk en hoosbui door opwarming van de aarde
Een wolkbreuk is een weerkundige term voor een zeer zware regenbui waarbij in korte tijd veel water valt. Het KNMI spreekt pas van een wolkbreuk als er in een uur tijd 25 millimeter of meer regen valt. Ook beschouwt het KNMI een bui van vijf minuten waarbij minstens tien millimeter water valt als een wolkbreuk. Zoals we een douche kennen en een stortdouche, zo wordt een dergelijke hoosbui ook wel een stortbui genoemd. Een wolkbreuk kan zorgen voor wateroverlast, omdat de grond niet zo snel al het water op kan nemen en de rioleringen over kunnen gaan lopen. Het aantal dagen met zware neerslag neemt in de 21ste eeuw toe in Nederland.
Als de wolken de sluizen open zetten
KNMI - wolkbreuk en hoosbui
Het KNMI houdt het allemaal keurig bij in statistieken. Een wolkbreuk komt zeker in de overzichten van het weerinstituut terug. Statistisch gezien krijgt een willekeurige plek in Nederland eens in de tien jaar met een wolkbreuk te maken. Het is een fenomeen dat niet wekelijks en ook niet maandelijks voorbijkomt en de hevigheid van de plens kan zodanig zijn dat men zich de bui jaren later nog kan herinneren. Tijdens een wolkbreuk is het zicht sterk verminderd. In het hevigst van de stortbui loopt het terug tot 200 meter of minder.
Hoe harder het regent, hoe gauwer is ‘t gedaan
Regen en stortbui
Nederland krijgt jaarlijks een bak water over zich heen, gemiddeld zo'n 800 mm in de vorm van neerslag. Over het algemeen valt dat in de loop van het jaar, verspreid over de maanden. Er zijn wel verschillen tussen de seizoenen. Nederland ligt aan zee en in het voorjaar is de kuststrook door de invloed van het koudere zeewater wat droger dan het binnenland. In de
zomer is het in het Nederlandse binnenland het warmst en dat is ook de periode dat er zware regenbuien kunnen ontstaan. In de
herfst is het zeewater nog relatief warm en koelt het binnenland snel af. In die periode krijgt juist de kuststrook meer regen dan het binnenland. In de
winter is het aan de kust en in het binnenland ongeveer gelijk.
Zomer- en winterregens
‘s Zomers zijn de buien korter dan in de winter. In het winterseizoen kan het lang regenen, ook vaak in de vorm van motregen. Dan valt er niet zoveel water ineens maar is het wel lange tijd nat, waardoor er in z’n geheel toch aardig wat water kan vallen. In de zomer vallen meer buien. Die korte en hevige buien hangen samen met een grotere instabiliteit van de atmosfeer dan in de winter.
Wanneer het regent op de pastoor, dan drupt het op de koster
Natte dagen met zware neerslag
Het aantal natte dagen met zware neerslag neemt sinds het eerste decennium in de 21ste eeuw toe in Nederland. Een dag met zware neerslag is een dag waar er vijftig millimeter of meer water in een etmaal wordt gemeten.
Grote wind, kleine regen
Meer neerslag door opwarming aarde
Sinds 1906, het jaar dat het KNMI met het bijhouden van statistieken begon, meet het KNMI een toename van het aantal millimeters neerslag. In 110 jaar tijd is de jaarlijkse neerslag in Nederland toegenomen met 18 procent, vooral in de herfst en winter. Die toename heeft te maken met de opwarming van de aarde. Warmere lucht kan meer water opnemen en laat op een gegeven moment dan ook meer water vallen. Ook waait de wind vaker dan voorheen uit de vochtige westhoek, waardoor er regen de kant van Nederland op komt.
Kortere en hevigere buien
Het lijkt erop dat er in 2050 nattere winters zullen zijn en dat Nederland en de omringende landen vaker last zullen krijgen van hoosbuien en wolkbreuken in de zomer. Het gaat korter maar heviger regenen.
Waar het regent, daar drupt het
Bron: Hans, Pixabay Synoniem
Andere woorden voor een wolkbreuk zijn:
- Enorme regenbui
- Geweldige plasregen
- Hevige regenbui
- Harde regen
- Harde bui
- Hoosbui
- Ontzaglijke plasregen
- Ontzettende regenbui
- Plasregen
- Plensbui
- Plensregen
- Slagregen
- Stortbui
- Stortvloed
- Stortregen
Al regent het varkens, Jan Salie krijgt er geen borstels van
Wateroverlast
Wie niet van de regen in de drup wil raken en geen last wil krijgen van al te veel wateroverlast, doet er verstandig aan zijn hemelafvoer goed op orde te hebben, met een tuin waar het water weg kan lopen. Dat houdt een tuin met planten en gras in. Dus niet gras eruit en stenen erin, omdat het zo makkelijk in het onderhoud is, maar juist stenen eruit en het gras terug. Bij een hoosbui kan het gebeuren dat het riool de grote hoeveelheid niet aankan en dan komt de buurt blank te staan. Hoe meer water wordt opgenomen door tuinen en bermen, hoe minder er in het riool loopt.
Maatregelen
Een belangrijke maatregel tegen wateroverlast is dus dat we niet elk hoekje groen verstenen. We kunnen zelf nog meer doen:
- Drempels verhogen;
- goot voor de garage vergroten;
- spullen in de ruimte die onder dreigt te lopen hoger zetten;
- een pomp en noodstroomvoorziening laten plaatsen;
- rustig rijden door straten die blank staan.
Na regen komt zonneschijn
Lees verder