Wanneer heet kleding "waterdicht" en hoe wordt dat bepaald?
Bij slecht weer heb je kleding nodig die bij voorkeur waterdicht is. Onder het begrip “waterdicht” verstaat men de eigenschap van materialen, apparaten of kleding die het binnendringen van water voorkomt. Hoe goed regenkleding tegen vocht beschermt, geeft een zogenaamde waterkolom aan. Maar wat precies beschrijft deze informatie en hoe wordt deze berekend? Het is mogelijk om iets volledig waterdicht te maken, maar dat is meestal niet zo praktisch of heeft andere nadelen. Zo moet prettig te dragen beschermende kleding zoals een regenjas of wandelschoenen weliswaar bestand zijn tegen een normale regenbui, maar tevens ademend. Het is maar zelden nodig om te streven naar volledige waterdichtheid tegen zware regen.
Hoe wordt bepaald of kleding of textiel waterdicht is?
Het bepalen van de weerstand tegen indringing van water gebeurt door middel van een "hydrostatische-waterdruk-test". De buitenkant van het materiaal wordt blootgesteld aan water. De waterdruk begint bij nul en neemt toe met 10 mm per seconde. Gemeten wordt de tijd tot de derde druppel op het oppervlak te zien is.
Uniforme regelgeving ontbreekt
Volgens de Europese norm EN 343: 2003 ("Beschermende kleding tegen regen") is een product met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." In Zwitserland daarentegen is men van mening dat functioneel materiaal pas vanaf een waterkolom van 4.000 mm waterdicht is. Bij zitten op een vochtige ondergrond namelijk wordt een druk opgebouwd, die overeenkomt met waterkolom van ongeveer 2000 mm. In een gehurkte houding drukt er al ongeveer een 4800 mm waterkolom op de kleding. Materialen zoals Gore-Tex of Sympatex, hebben een waterkolom van 10.000 mm tot 30.000 mm.
Waterkolom als indicatie bij aankoop
Of je nu gaat wandelen,
fietsen, hardlopen of schaatsen, als het nat is buiten, moet je een waterbestendige, beter nog een waterdichte jas aan om redelijk droog te blijven. Aanbiedingen voor waterdichte kleding, zijn er veel. De prijzen variëren van enkele euro’s voor een jas bij prijsvechters in discountzaken tot meerdere honderden euro's bij de gespecialiseerde vakhandel en outdoorwinkels. Helaas zie je niet aan de buitenkant van de stof of die nu waterdicht of waterbestendig is. In dit opzicht heb je meer details nodig die je bij aankoop kunnen helpen. Een belangrijke indicatie is de zogenaamde waterkolom.
Zo wordt de waterkolom berekend
De waterkolom is een meeteenheid die aangeeft hoe dicht een stof is. Onder een maatcilinder met een oppervlakte van 10cm² wordt het te testen weefsel opgespannen en de cilinder gevuld met water. Zolang de cilinder leeg is, is de druk uiteraard nul. Tijdens de test wordt de cilinder gevuld met water, zodat de druk op de stof per seconde toeneemt met elke 10 mm stijging van het waterniveau in de cilinder. Daarbij wordt de tijd gemeten tot zich aan de achterkant van de stof een derde druppel water heeft gevormd. Zodra dat gebeurd is, wordt de druk gemeten. Als dat bijvoorbeeld is gebeurd na tien seconden, heeft het betrokken weefsel een waterkolom van 100 mm.
Waarop letten bij aankoop van regenkleding?
Heeft een stof een waterkolom van 100 mm, dan zou je bij een lichte regenbui al snel doornat zijn. Uiteraard het is niet genoeg om te weten wat de waterkolom betekent, je zou ook moeten weten hoe hoog de waterkolom zou moeten zijn om te spreken van waterdichte stof. Natuurlijk zijn er ook daarvoor referentiewaarden, maar die kunnen variëren van land tot land. Zoals hiervoor al aangegeven, is mogen volgens EU-normen stoffen met een waterkolom van 800 respectievelijk 1300 mm al de kwalificatie waterdicht dragen. Maar de Zwitsers bijvoorbeeld, zijn veel veeleisender. Voor hen mag een stof de aanduiding "waterdicht" pas dragen bij een waterkolom van 4000 mm. Een waterkolom van 800 mm kan je hooguit beschermen tegen wat lichte motregen tijdens een wandeling. Bij zware regen zouden we binnen de kortste keren kliedernat zijn. Het is daarom belangrijk om bij aankoop van regenkleding bij het winkelen niet te zoeken op de term “waterdicht”, maar om te kijken naar de waterkolom.
Kwaliteitsverschillen zijn enorm
Een kwalitatief goede regenjas heeft een waterkolom van 30.000 mm of zelfs meer. Het kwaliteitsverschil in de winkel kan enorm zijn, hoewel meerdere producten zich waterdicht noemen. Maar dat verschil, heeft natuurlijk zijn prijs. Afhankelijk van de vraag aan hoeveel regen je wordt blootgesteld, volstaat voor amateursporters (fietsers, lopers) bijvoorbeeld voor een regenjack met een waterkolom van ongeveer 4000 mm. Wie langere tochten in het hooggebergte onderneemt, zou eigenlijk een regenjack met een hogere waarde moeten kiezen. Het is ook belangrijk om regenkleding goed te onderhouden en verzorgen. Want in de loop van de tijd verliest zelfs de beste regenjas langzaam aan dichtheid.
Impregneren van kledingstukken
Kledingstukken (en ook sommige
wandelschoenen) worden, als ze niet voor 100% zijn gemaakt van waterdicht materiaal, vaak door impregneren (spray) waterdicht gemaakt maar dat moet wel van tijd tot tijd worden herhaald.