Alzheimer vermijden? Eet geen granen!
Wil je Alzheimer vermijden? Stop met het eten van granen! De degeneratieve en dodelijke ziekten zoals kanker en diabetes zijn de kwalen van onze tijd. Dit zijn aandoeningen die verschenen zijn in de moderne tijd. Ze zijn veroorzaakt door veranderende gewoonten, aangemoedigd door de consumptiemaatschappij in het midden van de twintigste eeuw. Sterven aan natuurlijke oorzaken of door ouderdom, zoals het geval was bij onze voorouders is tegenwoordig een zeldzaamheid geworden. Niets is enger dan het spook van Alzheimer en haar mentale kwalen die gekomen zijn om de veroudering te compliceren.
Het Duitse kwaad – de ziekte van Alzheimer
Er is geen genetische aanleg om het Duitse kwaad te krijgen, zegt David Perlmutter in zijn boek "Grain Brain", een bestseller in de Verenigde Staten. Toen Alois voor het eerst Auguste ontmoette, had hij nooit gedacht dat deze patiënt zoveel zijn leven zou veranderen. Het was 25 november 1901 toen de vrouw voor het eerst het ziekenhuis in Frankfurt met symptomen van dementie bezocht. Haar man vertelde de Duitse arts over de progressieve cognitieve achteruitgang, die zijn vrouw in het afgelopen jaar had meegemaakt, met tekenen van desoriëntatie, verwarring en vergeetachtigheid van kleine details.
De klinische evaluatie van deze patiënt heeft geleid tot de eerste beschrijving van de thans bekende ziekte van
Alzheimer, een neurodegeneratieve aandoening die progressief geheugenverlies veroorzaakt. Alois
Alzheimer schreef met eigen hand de symptomen van Auguste, toen hij haar persoonlijk interviewde:
"Ze blijft hulpeloos op het bed zitten met een uitdrukking van impotentie. Ik vraag haar: Wat is uw naam? Auguste. En uw achternaam? Auguste. En de naam van uw echtgenoot?Auguste, denk ik. De naam van uw man? Ah mijn man (ze kijkt alsof ze de vraag niet begreep.) Bent u getrouwd? met Auguste. Mevrouw D? Ja, met Auguste D."
Het klinisch onderzoek van Alois
Alzheimer zou voor altijd de geschiedenis van de neurowetenschappen veranderen.
De meest geliefde voedselgroep is de boosdoener
Zonder enige twijfel, bevestigt de neuroloog Perlmutter, lid van de American College of Nutrition dat wat bekend staat als een van de meest geliefde en essentiële voedsel groepen, in feite een terroristische groep is die onze meest kostbare orgaan, de hersenen aantast. Hij verwijst niet alleen naar de geraffineerde bloem, pasta en rijst, maar naar alle
granen die als gezond beschouwd worden zoals meer
granen en volkoren
graanproducten.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, dat psychische aandoeningen op oudere leeftijd het resultaat zijn van de genetische historie en dus onvermijdelijk, stelt Perlmutter vast dat net als bij obesitas en longkanker, er een volledige wisselwerking is tussen de verslechtering van de hersenen en de slechte eetgewoonten. Perlmutter denkt dat de veranderingen in de dieet die zich hebben voorgedaan in de vorige eeuw, van een dieet met veel vet en weinig koolhydraten naar een dieet met weinig vet en veel koolhydraten, die voornamelijk bestaan uit
granen en andere schadelijke koolhydraten - de bron zijn van veel moderne calamiteiten gekoppeld aan de hersenen, waaronder hoofdpijn, slapeloosheid, angst, depressie, epilepsie, bewegingsstoornissen, schizofrenie stoornis, ADHD en die momenten van seniliteit die waarschijnlijk voorafgaan aan de ernstige cognitieve achteruitgang van een progressieve, onomkeerbare, onbehandelbare en ongeneeslijke ziekte.
De schuld van de koolhydraten
De vraag is of het mogelijk is de schuld te geven aan koolhydraten en aan de meervoudige onverzadigde plantaardige vetten - zoals koolzaad, maïs, katoenzaad, pinda, saffloerolie, sojaolie en zonnebloemolie van de stijgende cijfers van hart-en vaatziekten, obesitas en dementie. Voor de wetenschapper, ook lid van de Amerikaanse Raad van de Holistische en Integrale Medicijn, is er geen twijfel dat een van de grootste en meest ingrijpende gebeurtenissen in de geschiedenis, de prominente verslechtering van de hersenen, van onze moderne samenleving de introductie van tarwe in de menselijke dieet is geweest.
Met het uitspreken in zijn boek van postulaten die een radicale houding propageren ten opzichte van de gebruikelijke eetgewoonten die in eerste instantie niet bedreigend lijken voor de consument, maar wel ondersteund worden, volgens de auteur, door de machtige voedingsindustrie die de voeding met meel en graan producten, ongeacht wat, stimuleren.
Gezonde voeding volgens deze visie
Het voorstel van Perlmutter is om je levensstijl te veranderen en nieuwe voedingen aan te nemen gericht op het versterken van de gezondheid van de hersenen en het voorkomen van seniele dementie, waaronder het onomkeerbare en verwoestende Alzheimer. Om te beginnen, moet je uit de keuken alle sporen van gluten halen. Gluten is het component dat wordt geassocieerd met mentale achteruitgang, en omvat alle soorten granen en brood van welke vorm dan ook, maar ook noedels, pasta, broodjes, gebak en ontbijtgranen.
De lijst van verboden voedsel is lang en onder deze zijn “puur vergif” die producten die een label dragen met weinig of geen vetten. Het voorstel is om in een periode van vier weken je hersenen in topvorm te krijgen door het consumeren van gezonde vetten zoals extra virgin olijfolie, sesamolie, avocado, kokosnoot, olijven, kaas (behalve blauw) en zonnebloem- en lijnzaden, onder andere. Aanbevolen worden vruchten met lage-suiker spiegels zoals avocado, paprika, tomaten, pompoen, aubergine, citroenen en limoenen. Eiwitten zijn een essentieel onderdeel van deze levensstijl, met hele eieren, vis, schaaldieren,vlees afkomstig van runderen, varkens en pluimvee gevoed met gras en wild.
Ook al verstoot je de gluten, tarwe en de meeste suikers uit je dieet, zul je versteld staan van de hoeveelheid voedsel keuzes die beschikbaar zijn, verzekert de professioneel. Het zal je verbazen de controle die je over je honger niveau krijgt, eetbuien, de grootte van je porties en de calorie-inname, voegt Perlmutter hieraan toe, en hij is ervan overtuigd dat de nieuwe parameters zorgen voor een hoge mate van verzadiging om zo, tussenmaaltijden en schadelijke snacks te voorkomen