Bloed: De verschillende soorten bloedcellen

Bloed: De verschillende soorten bloedcellen Een volwassen mens heeft gemiddeld 5 of 6 liter bloed. Dit bloed is onder andere nodig voor zuurstoftransport, afweer en temperatuur regeling. Het bestaat uit verschillende cellen met hun eigen functies.

Erytrocyten

De erytrocyten, ook wel rode bloedcellen genoemd, hebben een biconcave vorm. Ze zijn gemiddeld 7 á 8 µm groot. De volgroeide erytrocyt heeft geen kern. Doormiddel van hemoglobine, dat zich in de erytrocyt bevindt, wordt er zuurstof getransporteerd. Ook transporteren de erytrocyten koolstofdioxide, voedingsstoffen, hormonen en ureum wat van de lever naar de nieren moet worden getransporteerd.

Leukocyten

Leukocyten of witte bloedcellen zijn de cellen die zorgen voor de afweer. Er zijn dan ook een aantal verschillende leukocyten die allemaal hun eigen functie hebben in de afweer.
De leukocyten kunnen verdeeld worden in twee groepen; de granulocyten en de agranulocyten. De granulocyten bevatten korrels (granulen) en de agranulocyten niet.

Neutrofiele granulocyten

De Neutrofielen behoren tot de granulocyten, ze zijn ongeveer 12 tot 15 µm groot. Ze kunnen verdeeld worden in twee groepen: de staafkernige neutrofiel en de segment-kernige neutrofiel. Hierbij is de segmentkernige een oudere cel dan de staafkernige. Ze zijn beide verantwoordelijk voor het fagocyteren (opnemen of omhullen) van bac-teriën en zorgen ervoor dat ze vernietigd worden. Als er meer staafkernige neutrofielen zijn dan segmentkernige spreekt men van linksverschuiving. Dit duidt op een acu-te infectie.

Eosinofiele granulocyten

Deze cellen bestrijden de infecties die veroorzaakt zijn door parasieten. Dit doen ze door zich aan de parasiet te binden om vervolgens hun celwand te beschadigen. Ze zijn rond de 13 en 17 µm groot en behoren ook tot de granulocyten.

Basofiele granulocyten

In de granulen van de 10 tot 15 µm grote basofiele granulocyt zitten mediatoren. De-ze stofjes zorgen ervoor dat een ontstekingsreactie op gang wordt gebracht. De basofielen zijn dus de hoofdverantwoordelijke voor het begin van een ontstekingsreactie.

Lymfocyten

Lymfocyten zijn 6 tot 15 µm groot en te verdelen in drie groepen: T-lymfocyten, B-lymfocyten en de natural killer cellen. Deze laatste behoren tot de algemene afweer. Ze zorgen voor een snelle reactie op virale infecties en kankercellen. De T- en B-lymfocyten behoren tot de specifieke afweer. Ze herkennen lichaamsvreemde antigenen. De B-lymfocyten kunnen de lichaamsvreemde antigenen zelf opsporen, maar de T-lymfocyten kunnen ze alleen herkennen als de antigenen voor hun gepresenteerd worden. Dit wordt antigeen presentatie genoemd.

Monocyten

De monocyten hebben een soortgelijke functie als de neutrofielen. Ze zijn 20-30 µm groot en spelen een rol bij de reactie op antilichamen. Fagocytose is dus ook een belangrijke functie van de monocyt, maar wat deze cel ook heeft is een geheugenfunc-tie. Hierdoor presenteren ze pathogenen (ziekteverwekkers) aan de T-lymfocyten zodat de pathogenen opnieuw herkent en vernietigd kunnen worden.

Trombocyten

Trombocyten spelen een belandrijke rol in de stolling. Ze zijn 4 µm groot. As een bloedvat beschadigd raakt hechten de trombocyten aan collageenvezels in de vaatwand. Dit wordt adhesie genoemd. Hierdoor wordt de trombocyt geactiveerd waardoor er trombine wordt gevormd dat de bloedstolling activeert. Als laatste wordt het nog verstevigd met fibrinedraden
© 2011 - 2024 Saskiac, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedcellen in bloed: erytrocyten, leukocyten en trombocytenBloedcellen in bloed: erytrocyten, leukocyten en trombocytenOns bloed kan worden opgevat als een vloeibaar weefsel voor afweer en transport. Maar waar bestaat het nu uit? Het bloed…
Algemeen bloedbeeldAlgemeen bloedbeeldOm ziektes en afwijkingen te herkennen is het belangrijk om het normale bloedbeeld goed te kennen. Daarnaast is het van…
Bloedonderzoek: betekenis van de bloedwaardenBloedonderzoek: betekenis van de bloedwaardenTegenwoordig wordt er vaak bloedonderzoek gedaan wanneer men een bepaalde aandoening vermoedt. Voor dit bloedonderzoek w…
Wat zijn erytrocyten?Erytrocyt is een ander woord voor rode bloedcel. Het woord erytrocyt komt van de Griekse woorden erythros, wat rood bete…

Hemostase: het stollingsproces in het menselijk lichaamHemostase: het stollingsproces in het menselijk lichaamBij een verwonding is het van groot belang dat de bloeding die ontstaan is, gestelpt wordt. Als dit niet gebeurd kan je…
Veronica Sherborne bewegingsmethodeSpellen hebben meestal een doel. Niet alleen zijn ze erg leuk, door gebruik te maken van spelen kan een kind veel leren.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Saskiac (16 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.