Neurofeedback: controle krijgen over je hersengolven

Neurofeedback: controle krijgen over je hersengolven Neurofeedback is in de ogen van veel mensen een vreemd fenomeen. Neurofeedback betekent dat je leert controle te krijgen over je eigen hersengolven en dat vinden veel mensen vreemd. Toch kan neurofeedback bij veel aandoeningen helpen. En veel inspanning vergt dat niet.

Wat is neurofeedback en wat doet het?

Neurofeedback brengt meer balans in de hersenactiviteit. De hersenen van mensen zorgen voor hersengolven. Die kunnen gemeten worden met een Elektro Encefalogram of te wel een EEG. Mensen krijgen daarbij elektrodes op het hoofd en via die elektroden is te meten welke elektrische activiteit er is in de hersenen. Bij veel aandoeningen is de activiteit in de hersenen niet zoals hij moet zijn. De balans wordt hersteld door mensen die aan neurofeedback te doen, te leren de hersenen anders te laten reageren. En dat gebeurt gewoon door ze naar een film te laten kijken. Die film hapert als de hersenactiviteit niet goed is. Hersenen willen echter ook dat zo’n film doorloopt en reageren daarop. En daardoor worden de hersenen zo getraind dat ze juist in balans raken.

De werking van hersengolven

Hersengolven zijn heel flexibel en ze passen zich aan aan de omstandigheden. Wie slaapt heeft trage hersengolven, wie een inspannend klusje doet, heeft snelle hersengolven. Het brein schakelt als het ware voortdurend door steeds andere hersengolven te gebruiken in verschillende situaties. Wie klachten heeft, heeft hersenen die niet die hersenactiviteit produceren die nodig is voor die bepaalde taak of die bepaalde situatie.

Hersenactiviteit belonen met neurofeedback

Bij neurofeedback worden natuurlijk eerst de hersengolven gemeten om te zien hoe zij zich verhouden. Is duidelijk dat ze te snel of te langzaam in bepaalde situaties dan wordt door regelmatig te oefenen met de filmpjes getraind in het aanleren van de gewenste hersengolven zodat de klachten verminderen of verdwijnen. Daar zijn dan wel een aantal sessies voor nodig. Na een aantal van die sessies kunnen de hersenen zichzelf vervolgens corrigeren en de juiste hersenactiviteit inzetten op de juiste momenten.

Elke aandoening in een ander deel van de hersenen

Elke aandoening zit in een ander deel van de hersenen, daarom is vooraf een goede diagnose noodzakelijk, maar ook moet een EEG uitmaken waar het probleem zich bevindt. Dyslexie zit bijvoorbeeld in een ander gebied in de hersenen dan bijvoorbeeld angst. Met het EEG wordt gekeken waar de afwijking in de hersengolven zit of waar de grootste afwijking zich gezeteld heeft.

Waar helpt neurofeedback bij?

Neurofeedback kan helpen bij een groot aantal klachten zoals:
  • Adhd
  • Add
  • Pdd-nos
  • Depressieve klachten
  • Angst- en paniekklachten
  • Stress
  • Burn-out
  • Concentratieproblemen
  • Epilepsie
  • Hersentrauma
  • Migraine/hoofdpijn
  • Slaapstoornissen
  • Syndroom van Asperger
  • Whiplash

Behandeling bij neurofeedback is eigenlijk gewoon prettig

De behandeling is niet onprettig. Veel mensen ervaren het gewoon als filmpje kijken en dat is zeker voor kinderen heel prettig. Wel worden er tijdens alle behandelingen elektronen op het hoofd van degene geplakt die de behandeling ondergaat. Dit om voortdurend te monitoren hoe het met de hersenactiviteit gesteld is. De elektroden meten overigens alleen maar, ze brengen niets over. De hersenen worden tijdens elke sessie opnieuw beloond en zo worden ze getraind om de juiste hersengolven uit te zenden die nodig zijn om bepaalde klachten aan te pakken. Na een aantal sessies doen de hersenen dat helemaal zelf.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neurofeedback ADHDNeurofeedback ADHDADHD kan een enorm beperkende stoornis zijn voor een individu. Vaak wordt op zo'n moment allerlei medicatie, coaching en…
Wat is neurofeedback?Neurofeedback is een behandelmethode waarbij men de hersenactiviteit direct stimuleert en daarmee de hersenen andere her…
Neurofeedback bij kinderen met ADHDNeurofeedback bij kinderen met ADHDNeurofeedback is een relatief nieuwe behandelmethode voor kinderen met ADHD. Kinderen met ADHD blijken soms een afwijken…
Primaire slaapstoornis (insomnia/slapeloosheid)Primaire slaapstoornis (insomnia/slapeloosheid)De primaire slaapstoornis (insomnia) is een aandoening waar vrij veel mensen mee te kampen hebben. Centraal staan slaapp…

Anatomie - Spieren en functies van de hand en onderarmAnatomie - Spieren en functies van de hand en onderarmOm de hand (vingers, duim en pols) te laten bewegen, zijn er spieren nodig. Deze spieren bevinden zich hoofdzakelijk in…
Hemostase: het stollingsproces in het menselijk lichaamHemostase: het stollingsproces in het menselijk lichaamBij een verwonding is het van groot belang dat de bloeding die ontstaan is, gestelpt wordt. Als dit niet gebeurd kan je…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • www.neurofeedback.nl
Reactie

Tineke Gans, 20-06-2012
Ik vind dit een mooi artikel, maar is dit ook voor iedereen toe te passen om er achter te komen of er een afwijking is. Reactie infoteur, 23-06-2012
De instellingen die dit verzorgen proberen er natuurlijk altijd eerst achter te komen of er een andere oorzaak is (als ze goed zijn). Bij twijfel zou ik eerst een psychiater of iets dergelijke raadplegen, dat is natuurlijk toch de expert bij uitstek.

Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.