Deelnemen aan medisch onderzoek met vergoeding
Je kunt je opgeven om als proefpersoon deel te nemen aan medisch onderzoek. Medicijnen die nog op de markt moeten komen of verbeterde versies van al bestaande geneesmiddelen worden dan op je getest. Je moet hiervoor vaak volledig gezond zijn of lijden aan een aandoening waarvoor het betreffende geneesmiddel bedoeld is. Hiervoor geldt vaak een hoge vergoeding. Je verblijft dan één of meerdere dagen in een onderzoekscentrum en kunt daar bijvoorbeeld gewoon studeren. Voor studenten is het daarom vaak een ideale manier om wat geld bij te verdienen.
Geld verdienen als proefpersoon
Wil je proefpersoon worden?
Er bestaan in Nederland en België diverse onderzoeksbureau's die
proefpersonen zoeken om deel te nemen aan
medisch onderzoek. Je kunt je daar inschrijven en een uitgebreide vragenlijst doorlopen waardoor zij zich een beeld kunnen vormen van jouw gezondheid. Ook kun je vaak aangeven voor welke typen onderzoek je in aanmerking wilt komen. Wil je bijvoorbeeld alleen deelnemen aan trials waarvoor je niet in een onderzoekscentrum hoeft te overnachten of wil je dit juist wel? Zijn er bepaalde medicijnen die je niet wilt testen zoals middelen tegen kanker of diabetes? Heb je eerder meegedaan aan dit soort experimenten? Een eerdere blootstelling aan medicamenten kan je namelijk uitsluiten van deelname.
Wanneer je in het bestand staat van een onderzoeksinstituut zullen zij contact met je opnemen als er een onderzoek komt waarbij je aan alle criteria voldoet. Je kunt de informatie dan rustig doorlezen en besluiten of je wilt deelnemen. Indien je dit wilt kun je je opgeven en je zult dan een medische keuring moeten ondergaan. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken of je wel een gemiddeld BMI hebt en of je bloeddruk niet te hoog is. Vaak wordt er ook bloed geprikt om te kijken of je bijvoorbeeld geen bloedarmoede hebt. Bij vrouwen wordt een urinetest gedaan om te kijken of je niet zwanger bent. Soms is ook een drugstest noodzakelijk of wordt er een meting gedaan om na te gaan of je hebt gerookt (mocht dit een van de exclusiecriteria zijn voor deelname).
Er zijn ook onderzoeken waarbij alleen een MRI-scan of CT-scan gemaakt wordt of waarbij je tijdens het maken van een EEG opdrachten uit moet voeren. Dit type onderzoek wordt vaak gedaan op universiteiten in het kader van afstudeeronderzoeken. Dit type onderzoek valt niet onder medicijnonderzoek en de vergoeding ervoor is vaak minimaal.
Aan wat voor soort experimenten kun je deelnemen?
Het soort medicijn dat getest wordt wordt altijd van te voren gecommuniceerd. Het is dus niet zo dat je je lichaam beschikbaar stelt voor een willekeurige proef. Je wordt ook altijd zeer nauwkeurig ingelicht over de mogelijke bijwerkingen waardoor je een weloverwogen keuze kunt maken om deel te nemen. De meest voorkomende medicijnen die getest worden zijn ter bestrijding van:
- Ziekte van Parkinson
- Kanker
- Depressie
- Hoge bloeddruk
- Astma
- Diabetes
- Overgewicht (obesitas)
- ADHD
- Psoriasis
- Verslaving
- Slapeloosheid
- Verminderde bloedstolling of wondgenezing
Vooral bij middelen tegen diabetes, astma en overgewicht wordt gevraagd om 'patiënten', dat wil zeggen personen die zelf aan deze aandoening lijden. Bij andere middelen waarbij het doel van het onderzoek is om na te gaan hoe snel iets in het lichaam wordt opgenomen, hoe lang het wordt vastgehouden of als hoe vervelend de bijwerkingen ervaren worden en dan is het vaak niet noodzakelijk - of zelfs ongewenst - dat mensen patiënt zijn en wordt gezond naar gezonde vrijwilligers. Het komt ook voor dat er een vaccin getest wordt. De eisen die worden gesteld aan de proefpersoon zijn dan vaak minder streng.
Wat is de vergoeding voor deelname aan medisch onderzoek?
De
vergoeding voor deelname aan medisch onderzoek kan hoog oplopen al naar gelang de duur van de opname, het aantal keer dat je moet terug komen voor controle en de te ervaren ongemakken. Word je twee weken opgenomen dan kan daar zo maar een vergoeding tegenover staan van zo'n € 2000 euro plus reiskostenvergoeding. Bedragen worden altijd duidelijk van te voren gecommuniceerd.
De vergoeding die je krijgt is er natuurlijk in de eerste plaats omdat je een belangrijke bijdrage levert aan de wetenschap. Daarnaast is het ook vooral om de ongemakken te vergoeden. Zo ben je wanneer je intern in een onderzoeksinstituut zit niet vrij om te doen en laten wat je wilt. Zo heb je geen zeggenschap over wat je eet. Je krijgt maaltijden geserveerd en de ervaring is vaak dat dit kleine porties zijn waardoor je best wel eens honger kunt krijgen. Je mag tijdens je verblijf ook niet roken of alcohol drinken en je kunt niet naar buiten wanneer je wilt. Soms word je ook gevraagd de inhoud van het onderzoek geheim te houden.
Waar kun je je opgeven?
Er zijn een aantal onderzoeksbureau's in Nederland die doorlopend proefpersonen werven en waar je je vrijblijvend kunt inschrijven. De bekendste hiervan zijn:
- Link2Trials
- QPS
- Andromed Zoetermeer
- CCMO
- Centre for Human Drug Research Leiden (CHDR)
- TNO
Proefpersoon gezocht: let op!
'Proefpersoon gezocht! Deelnemers aan medisch onderzoek gezocht!' Laat je niet in de luren leggen. Er zijn zo nu en dan oplichters actief die zogenaamd proefpersonen werven maar in werkelijkheid vragen of je in ruil voor je deelname een kleine betaling wilt doen via internet. Na betaling hoor je nooit meer iets. Onderzoeksinstituten zijn blij met jou als deelnemer en zullen je nooit vragen eerst een bedrag over te maken, trap hier dus niet in!
Lees verder