Ontrafeling van mythen

Ontrafeling van mythen Soms hoor je uitspraken waar je zo je twijfels over hebt. Soms hoor je uitspraken waar je geen twijfels over hebt. Mythen zijn moeilijk uit de lucht te helpen. Toch wordt er voortdurend onderzoek gedaan om bekende mythen weg te halen. Welke mythen blijven maar steeds in leven en zouden wel eens ontmaskerd moeten worden? Een mythe is een verhaal dat iets over de wereld beschrijft. Het is vaak een ideologie, iets wat we graag willen geloven. Het kan gaan over supernatuurlijke gebeurtenissen of personen, maar eveneens over iets heel kleins als je nagel of de categorisatie van tomaten.

Een ding is in ieder geval zeker van een mythe: een mythe is niet waar. Dus welke mythen zijn hardnekkig in ons alledaagse leven, maar zou moeten worden ontmaskerd?

Nagels en haar blijft groeien na de dood

Hoewel wordt gedacht dat nagels en haren door blijven groeien wanneer iemand sterft en is begraven, is dit niet waar. Net als elk ander deel van je lichaam, stoppen ook de nagels en haren met groeien en breken af.

Sushi is rauwe vis

Geen enkele vissoort is rauw, op sashimi na. Maar hoe zit dat nou met sushi? Ook in sushi zit rauwe vis, maar dit is wat sashimi wordt genoemd. Sushi is in principe de rijst gepakt in azijn, en dus niet letterlijk de vis. De sashimi is dus wel rauw.

Handen kraken leidt tot artritis

Het kraken van de handen klikt akelig, maar veel mensen hebben de neiging het te doen. Volgens sommige mensen is het echter erg slecht voor je handen, omdat het zou leiden tot artritis. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat dit niet waar is. Je kunt dus nog steeds doorgaan met kraken, hoewel anderen zich eraan zullen blijven irriteren.

Vleermuizen zijn blind

Vleermuizen kun wel degelijk zien, al is hun zicht niet hetzelfde als die van de mens. Vleermuizen zien niet in kleur, maar hun zicht is toch veel beter dan de mens. Daarnaast gebruiken ze echo's om nog beter te merken waar ze zijn en waar hun prooi zich begeeft.

Kauwgom blijft zeven jaar in je maag

Kauwgom doorslikken is niet erg prettig, maar het is niet zo dat er een kauwgomboompje in je maag zal ontstaan. Net zoals het andere voedsel dat je hebt doorgeslikt, zal ook de kauwgom eruit komen, hoewel het waarschijnlijk niet echt van vorm zal veranderen.

Een doorgehakte worm wordt twee wormen

Een worm is wel in staat verder te leven wanneer hij wordt doorgehakt, maar dit geldt echter alleen voor één deel. Het voorste deel blijft namelijk in leven, maar het achterste deel sterft af. Een doorgehakte worm wordt wel twee wormen, maar slechts één deel daarvan leeft door, want dat ene deel heeft een kop, de ander niet.

Goudvissen hebben een erg korte termijn geheugen

Een goudvis leeft in een oneindig grote wereld, zelf in een kleine viskom. Dat zou je denken, maar is niet het geval. Ook goudvissen hebben een redelijk goed geheugen en zij hebben de mogelijkheid om te reageren op verschillend soorten muziek en licht. Vissen zwemmen niet rond in de kom met het idee dat alles steeds nieuw voor hen is.

Honden zweten met de tong

Honden hebben erg weinig zweetklieren, en de meeste daarvan zitten in de poten. Wel kan de hond zichzelf afkoelen door te hijgen en adem te halen, dit door gebruik van de longen. Het zijn de longen die hen helpen afkoelen, niet de tong.

Tomaten zijn groenten

Tomaten zijn fruit.

Acht glazen water per dag

We hebben niet per se acht glazen water per dag nodig. Dit geldt misschien wel voor droge gebieden, maar niet voor de Westerse wereld. Ook vanuit allerlei soorten voedsel en drank krijgen we al voldoende vocht. Wat je wel moet doen, is drinken wanneer je dorst hebt. Of eigenlijk net iets eerder, want wanneer je lichaam aangeeft dat het dorst is, betekent dit dat je eigenlijk al te lang zonder vocht staat.
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Egyptische mythen: over Ra, Aton, Osiris, Isis, Horus e.aEgyptische mythen: over Ra, Aton, Osiris, Isis, Horus e.aIn het oude Egypte speelden mythen over goden een belangrijke rol. Een mythe zou men, in godsdiensthistorische zin, kunn…
Griekse mythologie, wat is een mytheDe Griekse mythologie bevat verhalen over de goden, godinnen, magie en monsters uit een tijd van duizenden jaren terug.…
Griekse mythologie, door Annemarie van den BrinkrecensieGriekse mythologie, door Annemarie van den BrinkEen informatie boek voor de jeugd, geschreven door Annemarie van den Brink, over de Griekse mythologie. Mythen zijn verh…
De 4 grootste mythen over haaruitvalDe 4 grootste mythen over haaruitvalHet internet staat vol met bronnen en informatie over haaruitval, kaalheid en behandelingen. Jammer genoeg, zijn er ook…
Medische statistieken en de heersende opinieIn de wetenschappelijke wereld wemelt het van de statistieken. Aan statistieken worden hele theorieën opgehangen. Maar s…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mythe
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.