The internet of things
Het menselijk gebruik van internet is redelijk verzadigd, waarschijnlijk zullen er niet veel meer mensen van het internet gebruik gaan maken dan nu het geval is. Toch zal het gebruik van internet toenemen en dit zal zijn doordat er steeds meer apparaten met het internet zullen gaan communiceren. Dit wordt “the internet of things” genoemd. Volgens Gartner (het grootste IT-onderzoek en adviesbureau) is het zelfs zo dat in 2020 26 miljard voorwerpen zullen communiceren via/met het internet. The internet of things is gekoppeld aan de intelligence of things, hoe slimmer de producten, hoe meer ze met elkaar moeten communiceren om data uit te wisselen.
Bekende toepassingen van the internet of things
De Toon van Eneco is een met internet verbonden thermostaat, waarmee het mogelijk is om de temperatuur thuis te regelen zonder dat je daadwerkelijk thuis bent. Het enige wat hiervoor nodig is, is een applicatie op je smartphone. Hiernaast geeft deze app ook inzicht in het gebruik, waardoor het makkelijk wordt om te bezuinigen. Een ander voorbeeld hiervan is de Learning Thermostat van Nest. De firma Nest is een onderdeel van Google Life. Deze firma heeft ook beveiligingscamera's, rookmelders en koolmonoxide melders die met de mobiele telefoon te bedienen zijn.
Fitnesshorloges of sporthorloges houden je hartslag bij en je sportieve prestaties en deze worden via de PC of smartphone overgebracht naar je online trainingsdagboek zodat je je voorgang en calorieverbruik kan bijhouden. Ook dit is een apparaat wat (nu nog via een PC of smartphone) communiceert met het internet om je gegevens bij te houden.
Philips hue is een verlichtingssysteem voor de woning. Dit systeem is te bedienen via een applicatie op de smartphone en zo kan je vanaf de smartphone de verlichting aanzetten om je huis een bewoont uiterlijk te geven tegen diefstal. Daarnaast kan je de sfeer in je huis aanpassen met de smartphone. Een romantisch etentje vraagt immers om een andere verlichting als het lezen van een boek.
Een andere bekende lichttoepassing is het Philips Color Kinetics systeem op het Empire State Building. Via een app kan deze LED-verlichting aangepast worden. Er kan hierbij gekozen worden uit een palet van 16 miljoen kleuren en hiermee kan een spectaculaire lichtshow worden gegeven.
Toekomstige toepassingen
Er zijn veel toepassingen te bedenken waarbij “the internet of things” uitkomst kan bieden. Denk bijvoorbeeld aan de thuiszorg. Mensen kunnen langer thuis verzorgt worden wanneer medische apparatuur vanaf afstand in de gaten gehouden en uitgelezen kan worden.
In de kassen kan het irrigatiesysteem bediend worden met de smartphone. Dit gebeurt al op kleine schaal en werkt zowel arbeid als waterbesparend (FieldNET’s micro-irrigatiesysteem). Tractoren die 24 uur per dag automatisch kunnen functioneren, koeien die in de gaten worden gehouden zodat tijdens het melken de boer gelijk kan zien hoe de lichamelijke conditie van de koe is en of hiervoor een veearts gebeld moet worden. Dit zijn allemaal zaken die in ontwikkeling zijn om het boerenbedrijf steeds minder arbeidsintensief te maken.
Ook in bedrijven kunnen processen functioneler verlopen wanneer deze aan elkaar gekoppeld worden (in veel bedrijven gebeurt dit al, machine tot machine communicatie oftewel M2M).
Auto’s kunnen uitgerust worden met ingebouwde sensoren, deze kunnen gebruikt worden om in te parkeren en zelfs om mensen op drukke parkeerplaatsen te wijzen op beschikbare plaatsen. Dit laatste is al mogelijk in Santander, Spanje. Hier loopt het project de slimme stad, waarbij de inwoners via een app op hun smartphone allerlei informatie kunnen uitlezen over hun stad, onder andere waar er nog beschikbare parkeerplaatsen zijn.
De veiligheid en andere problemen
Het grootste probleem waar “the internet of things” nog mee kampt is de veiligheid. Alle data die verstuurd wordt over internet kan gehackt worden en niemand wil dat zijn medisch dossier voor iedereen zichtbaar is of dat er brand in zijn huis uitbreekt omdat een hacker alle elektronische apparatuur continue in en uit heeft geschakeld.
De kennis die te halen is uit IoT (internet of things) kan gebruikt worden voor terroristische aanslagen, denk bijvoorbeeld aan het uitzetten van vliegtuigmotoren van een vliegtuig wat zich in de lucht bevindt.
Een ander probleem is de hoeveelheid data die al deze apparaten generen. Hoe gaan wij in de toekomst om met het beheren van al deze data op een efficiënte en betrouwbare wijze? Hoe voorkomen we datachaos? Momenteel wordt er per twee dagen evenveel informatie gegenereerd als er gegenereerd werd vanaf het begin van de evolutie tot 2003 en dit gaat alleen nog maar toenemen. (Bron: Eric Schmidt, Chairman en CEO Google) Om een voorbeeld te noemen, een Boeing 747 genereert per vlucht 240 terabyte aan data.