Capsaïcine – de stof die rode pepers heet maakt

Inhoudsopgave
Geschiedenis

Functie
Capsaïcine komt met name voor in het plantenweefsel dat de ze zaden bevat. De zaden zelf bevatten de stof niet, de vasthechting van de zaden echter wel de hoogste concentratie. De zaden van het genus Capsicum worden met name verspreid door vogels. Vogels blijken ongevoelig te zijn voor de stof. Evolutionair is dit een voordeel, omdat zoogdieren de zaden stuk kauwen terwijl deze in z’n geheel door het maag-darm stelsel van de vogel gaat. Hierdoor wordt dus een hoger capsaïcine gehalte door de natuur bevordert. Tevens zijn er aanwijzingen voor een antifungale activiteit.Gebruik

De stof geeft een brandende sensatie wanneer deze in contact komt met slijmvliezen. Het wordt vaak gebruikt om gerechten pittiger te maken. In hogere concentraties zal ook de huid op de stof reageren. De pittigheids graad kan worden beschreven middels de zogenaamde Scoville schaal. Er zijn mensen die een pittig gerecht kunnen waarderen en om deze reden extra pepers toevoegen. De Scoville schaal werd in 1912 opgesteld en beschrijft de concentratie capsaïcine. Nul is totaal niet pittig, 500-1000 is redelijk pittig, sambal scoort ongeveer 2000, tabascosaus rond de 5000, pepperspray rond de 3-5 miljoen en de maximale waarde is pure capsaïcine, rond de 16 miljoen.
Medicijnen
De stof wordt tevens gebruikt in bepaalde medicijnen, met name orale analgetica (middelen die pijn verminderen), nasale sprays en transdermale patches. Het kan kortdurend een vermindering van de pijn geven die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld rugpijn, artritis en een kneuzing. Een andere indicatie kan neuralgie zijn, ten gevolge van een doorgemaakte herpes infectie. Het werkingsmechanisme zou te danken zijn aan het over stimuleren van de pijnreceptoren, waardoor er na toediening geen neurotransmitters aanwezig zijn.
Toxiciteit
In te hoge concentratie heeft capsaïcine een toxische werking. Bij aanbreng op de huid ontstaat dan roodheid en pijn. Bij de ogen kan het lijden tot conjunctivitis en pijn. Bij inname kan misselijkheid, buikpijn en diarree ontstaan.Wat te doen bij blootstelling?
Bij externe blootstelling: Verwijder ten eerste de bron. Capsaïcine lost goed op in alcohol en vetten. Water verergert juist de klachten. Gebruik dus bijvoorbeeld vetten (zoals olie, paraffine, vaseline) of alcohol met een relatief laag percentage.
Bij inname is vloeibare stof met relatief veel vet het beste, zoals bijvoorbeeld melk. Een andere mogelijkheid is alcohol.