Hoogmoed komt voor de val: Icarus en Daidalos

Icarus staat symbool voor de mislukte uitvinder. Dat is onterecht want niet hij maar zijn vader Daidalos vond de vleugels uit waarmee ze beide konden vliegen. Daidalos is een geslaagde uitvinder. En dat zijn we allemaal voor het gemak maar even vergeten. Want onder veel moderne wetenschappers is het geen gebruik om de ontelbare verhalen over vliegende mensen in de oudheid als historische bron te zien.

Inhoud:


De mens zoekt het een dimensie hogerop

Icarus is een bekend figuur uit de Griekse oudheid. Zijn bestaan bewijst dat uitvinders niets nieuws onder de zon doen. Uitvinden heeft de mensheid altijd gedaan. Icarus zat met zijn vader Daidalos gevangen op Kreta in een labyrint waar niemand uit kon komen. het eiland werd streng bewaakt door koning Minos waardoor er geen kans was via een schip naar een andere plek te reizen. Daidalos mocht niet weg van de koning omdat hij allerlei werkzaamheden voor de koning had gedaan waardoor hij op de hoogte was van enkele belangrijke geheimen. Zijn vader was uitvinder en bedacht een prachtig plan om te ontsnappen: door de lucht. Hij had vleugels gemaakt aan hun armen en het werkte: hij en zijn zoon vlogen hoog door de lucht. Daidalos adviseerde zijn zoon om niet te laag te vliegen want dan zouden de vleugels te nat en te zwaar worden. Hij moest ook niet te hoog vliegen want dan komt hij te dicht bij de zon en zou de was smelten. Icarus vloog toch te hoog. De was smolt, zijn vleugels vielen uiteen en hij stortte neer in zee.

Vleugels van was

De vleugels waren met was bevestigd aan zijn het frame. Icarus kwam te dicht bij de zon waardoor de was smolt. Hij stortte neer in een zee die nu de Icarische Zee heet. Zijn lichaam spoelde aan op een eiland wat vanaf toen Icaria heette en wat naar hem vernoemd is. Zijn vader Daidalos landde veilig. Hij was aldus de geslaagde uitvinder in dit verhaal.

Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Zitten we niet allemaal in een labyrint waar we niet uit kunnen komen? Wordt het niet eens tijd dat we als mensen onze vleugels gaan herontdekken? Dan kunnen we weer terugvliegen in onze oorspronkelijke wereld.

Franz Reichelt

Zelf vliegen blijft de mens fascineren. Of Icarus echt bestaan heeft weten we niet. Er zijn in ieder geval een aantal mensen die hem hebben geïmiteerd. Dat liep niet altijd goed af. Franz Reichelt was een Oostenrijkse kleermaker. Hij sprong in 1912 van de 1e verdieping van de Eiffeltoren af in een zelfgemaakte parachute onder het oog van pers en publiek. Hij viel als een baksteen naar beneden. De Parijse politie mat zorgvuldig de kleine inslagkrater die zijn val had veroorzaakt. Dat was een mislukte uitvinding met dodelijke afloop.

Imitatie

In 2005 is Reichelt geïmiteerd door een Noor. Deze man sprong van de 2e verdieping van de Eiffeltoren met een parachute. Zijn avontuur eindigde noodlottig. Hij kwam met zijn parachute tussen het ijzerwerk van de Eiffeltoren. Ook dit keer had de stunt van de Noor, die stiekem na sluitingstijd gebeurde, een dodelijke afloop. Het verhaal van Icarus en Daidalos wordt telkens opnieuw nagespeeld. De geschiedenis van Icarus, Reichelt en de Noor vertelt ons dat we iets kunnen leren van andermans fouten. We kunnen iets leren. Maar niet iedereen doet dat.
© 2007 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mythen en Sagen - Daedalus en Icarus | Griekse mythologieMythen en Sagen - Daedalus en Icarus | Griekse mythologieIn de Griekse mythologie bestaan talloze mythen en sagen. Heel bekend is het verhaal van Icarus, die met houten veren di…
De symboliek: het labyrintDe symboliek: het labyrintWie vindt de uitweg uit het labyrint. Een labyrint is immers grillig, een doolhof, moeilijk te bevatten en schijnbaar zo…
Eiffeltoren Parijs: adres, tickets en openingstijdenEiffeltoren Parijs: adres, tickets en openingstijdenDe Eiffeltoren in Parijs is één van de drukstbezochte en meest tot de verbeelding sprekende gebouwen ter wereld. De Eiff…
Het labyrint als meditatieve ervaringHet labyrint als meditatieve ervaringLabyrinten bestaan al eeuwenlang en komen in alle delen van de wereld voor. Een labyrint is een patroon van paden die el…

De Pacifische Ring van VuurDe vulkanen en aardbevingen die op aarde voorkomen zijn niet steeds op een willekeurige plek aanwezig. In de ring van vu…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Hoogmoed komt voor de val: Icarus en Daidalos"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!