Ontwikkeling van het geldstelsel

Ontwikkeling van het geldstelsel Goederen hebben dienst gedaan als ruilmiddel om de handel te versoepelen voordat de ontwikkeling van het geldstelsel ontstond en overgegaan werd naar de invoering van metalen geldstukken. Wat zijn de nadelen van het muntgeld als algemeen aanvaard ruilmiddel? Wat is het economisch risico van geld? Als de koopkracht van het geld afneemt, is dat een economisch risico? Wat is het technisch risico van geld? Een overzicht:

Waarde invoering geldstukken

In de loop der geschiedenis is geld een algemeen aanvaard ruilmiddel geworden. De waarde toendertijd op de geldstukken (de nominale waarde) was praktisch gelijk aan de waarde van het materiaal (zilver of goud) waarvan de munt gemaakt was (de intrinsieke waarde).

Nadelen muntgeld als algemeen aanvaardbaar ruilmiddel

Nadat muntgeld als een algemeen aanvaard ruilmiddel was geworden, was dat een grote verbetering! Er ontstonden echter ook enkele nadelen na de invoering van muntgeld als algemeen aanvaard ruilmiddel:
  • Gevaar dat de waarde van het geld daalt,
  • Gevaar dat de koopkracht van het muntgeld daalt (economisch risico),
  • Gevaar van vals geld,
  • Gevaar dat het metaalgehalte (goud of zilver) van het geld te laag lag.

Economisch risico invoering van geld als algemeen aanvaardbaar ruilmiddel

Wat is het economisch risico van geld?

Stel: de muntstukken die in omloop zijn, zijn allen van het materiaal goud geslagen. Ergens ter wereld wordt een zeer grote goudvondst gedaan, met het grote risico dat de goudprijs daalt. Een gouden muntstuk, dat een algemeen aanvaardbaar ruilmiddel is, heeft een waarde dat gelijk is aan de waarde van het materiaal goud. Als de goudprijs daalt, daalt de waarde van de gouden muntstukken.

Daling goudprijs, stijging goederenprijs

Om dezelfde hoeveelheid goederen te verkrijgen als voorheen, voordat de goudprijs zakte, moeten er meerdere gouden muntstukken gegeven worden.

Moderne tijd: economisch risico blijft bestaan

Tegenwoordig zijn onze geldstukken nieyt van goud. Als de prijzen stijgen van goederen, kunnen we minder goederen kopen voor hetzelfde hoeveelheid geld. De koopkracht van geld is afgenomen.

Technisch risico invoering van geld als algemeen aanvaardbaar ruilmiddel

Wat is het technisch risico van geld?

  • Knoeien met het goudgehalte van de muntstukken,
  • Vals geld als betaling ontvangen,
  • Geld kan verloren gaan door diefstal of brand.

Technisch risico van geld verkleinen door:

Hoe groter de technische risico´s, hoe meer kosten men wil maken om deze risico´s te verkleinen, door:
  • Aanschaf van kluizen,
  • Inhuren van bewaking,
  • Verzekering afsluiten.
© 2009 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Handel en geld bij de Kelten: producten, munten en transportHandel en geld bij de Kelten: producten, munten en transportIn Keltische dorpen was handelsverkeer noodzakelijk. De boeren gebruikten de werktuigen die de smid had gemaakt. Hij had…
Goud kopen voor gevorderden en beginnersGoud kopen voor gevorderden en beginnersU wilt in 2020 alles weten over goud kopen en verkopen voor beginners en gevorderden. Maar waar kunt u goud kopen, tegen…
Goud kopen? Investeren en beleggen in goudGoud kopen? Investeren en beleggen in goudSteeds meer mensen kopen goud, vaak bij wijze van belegging, bijvoorbeeld omdat de goudprijs in de loop der jaren enorm…

Economie: leer van de keuzevraagEconomie: leer van de keuzevraagUitleg over de vraag: wat is economie? In dit artikel leggen we het eerste antwoord uit: Economie is (oa) de leer van de…
Het business model van de Long TailHet business model van de Long TailIn dit artikel alles over fat tails, heavy tails en long tails. Deze staarten wijzen naar een wiskundige term dat versch…

Reageer op het artikel "Ontwikkeling van het geldstelsel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Roberta
Gepubliceerd: 31-08-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Schrijf mee!