Wolkenkrabbers: hoogste gebouwen van de wereld

Wolkenkrabbers: hoogste gebouwen van de wereld Wolkenkrabbers zijn de hoogste gebouwen van de wereld. Ze verschenen voor het eerst aan het einde van de negentiende eeuw in New York en Chicago. Wolkenkrabbers zijn vaak net kleine steden. Ze bieden ruimte voor kantoren, appartementen, winkels, hotels, restaurants en andere diensten. Tienduizenden mensen wonen en werken in een wolkenkrabber.
Bron: Yongy, RgbstockBron: Yongy, Rgbstock

Het bouwen van een wolkenkrabber

Wolkenkrabbers bestaan uit twee delen: de fundering is het deel onder de grond en de bovenbouw is het deel boven de grond. Beide secties vangen het gewicht van het gebouw op. De bouw van een wolkenkrabber vereist een zorgvuldige planning voordat het kan worden gebouwd. Eerst wordt er een groot gat van wel een paar verdiepingen gegraven in de aarde. Soms reikt deze fundering tot diep in het harde gesteente. Dan worden er stalen en betonnen balken en kolommen in het gat geplaatst. Ze dragen het gewicht van de bovenbouw.

Als de fundering klaar is worden kranen gebruikt om het stalen frame te verhogen tot in de hemel. De stukken van dit frame aan elkaar vastgemaakt. Als de bouw van het frame verder omhoog beweegt gaan andere werknemers de vloeren leggen en worden ook de buitenmuren geplaatst. Het volledige vormgeving van het gebouw moet worden afgewerkt alvorens de systemen binnen worden geïnstalleerd.

Een wolkenkrabber moet ook in staat zijn om sterke wind af te houden. Moderne gebouwen zijn in staat om een paar meter in elke richting te zwaaien, net als een boom, zonder dat het gebouw beschadigd. Soms wordt het gebouw extra ondersteunt door middel van een stalen kern.

Bron: Wolliballa, RgbstockBron: Wolliballa, Rgbstock

De service gebieden in een wolkenkrabber

Gangen, trappen, liften, verwarming, airconditioning en elektrische systemen behoren tot de belangrijkste inwendige elementen van een wolkenkrabber. Hoewel de buitenkant in een paar weken kan worden afgerond kan het wel jaren duren om het hele gebouw te voltooien. Pompen brengen schoon water in alle delen van de wolkenkrabber, en het drainagesysteem voert water en afvalstoffen vervolgens weg.

Airconditioning en verwarming systemen regelen het hele jaar door de temperatuur in het gebouw. Elektrische systemen leveren stroom en communicatie in het hele gebouw en draden voeren elektriciteit door elke verdieping. Liften zijn de belangrijkste systemen van een wolkenkrabber. Ze dragen mensen op en neer op snelheden tot 500 meter per minuut.

Geschiedenis van wolkenkrabbers

Twee ontdekkingen in het midden van de negentiende eeuw maakte het mogelijk om moderne wolkenkrabbers bouwen. Vóór de Industriële Revolutie droegen baksteen en stenen muren het gewicht van de gebouwen. Omdat elke verdieping erg zwaar was werd het onmogelijk om zeer hoge huizen te bouwen. In het midden van de negentiende eeuw werd staal een belangrijke bouwstof. Dit metaal was sterk en licht. Architecten konden nu de bouw ondersteunen van een stalen skelet tot zeer hoge gebouwen. Chicago's Home Insurance Company Building was tien verdiepingen hoog en de eerste wolkenkrabber die zo'n stalen constructie gebruikte.
Wolkenkrabbers zouden nutteloos zijn geworden als mensen heel veel naar beneden en boven moesten lopen via de trappen. In het jaar 1853 werd een lift uitgevonden door Elisha Graves Otis die veilig genoeg was voor het personenvervoer.

Tijdens het begin van de twintigste eeuw werd de bouw van hoge gebouwen zeer populair in de grote steden. Steden groeide explosief doordat er steeds meer en meer mensen kwamen wonen en werken. Hoge gebouwen werden ook gezien als een symbool van macht en grootheid. Zodoende vochten de grote steden, vooral in Amerika, voor het hoogste gebouwen in de wereld. Voor vier decennialang was het Empire State Building in New York het hoogst gebouw van de wereld. De 381 meter hoge bouwwerk heeft 102 verdiepingen en werd in 1932 voltooid. Het World Trade Centre, afgewerkt in 1973, werd een symbool van de economische kracht van de stad. Hoewel veel New Yorkers de gebouwen niet mooi vonden midden in hun Manhattan, raakten ze toch gewend aan de ‘Twin Towers’. De vernietiging van het World Trade Centre door de terroristische aanslagen van 2001 raakte het hart van de stad.

Bron: Fsg777, RgbstockBron: Fsg777, Rgbstock
Vandaag de dag staan de hoogste gebouwen van de wereld niet meer in Amerika. Andere landen, vooral in de groeiende regio's van Azië, hebben zichzelf toegevoegd in de prestigieuze strijd voor het grootste gebouw in de wereld. De 452 meter hoge Petronas Towers in Maleisië, voltooid in 1996, werd de eerste wolkenkrabber buiten de VS. De Taipei 101, op een hoogte van 508 meter, was een tijdje het hoogste voltooide gebouw in de wereld. Maar de Burj Dubai, die in 2010 werd afgerond is momenteel met wel 828 meter het hoogste gebouw te wereld . De fundering ligt vijtig meter in de grond. De Y-vormige toren bevat roestvrij staal en glas. Het stijgt naar de hemel in een steenworp afstand van het midden van een kunstmatig meer. In de islamitische architectuur symboliseert dit gebouw het stijgen naar de hemel.

Burj Dubai heeft appartementen, winkels, zwembaden, spa's en een observatieplatform op de 124ste verdieping. Een totaal van 56 liften dragen elk 40 mensen en zijn in staat om passagiers te bewegen met een snelheid van 42 kilometer per uur.
© 2013 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wolkenkrabbers in de VSDe Verenigde Staten zijn jarenlang het land geweest waar je de hoogste gebouwen ter wereld kon vinden. Het Empire State…
One World Trade Center - New York CityOne World Trade Center - New York CityHet One World Trace Center is het nieuwe centrale gebouw van het World Trade Center. Na de aanslagen van 11 september 20…
De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De titel van hoogste gebouw ter wereld is in de loop der jaren verschillende keren veranderd. Zo was een gebouw van 100…
Wat te doen in New York?Wat te doen in New York?Wat te doen in New York? New York, de grootste stad van de Verenigde Staten is altijd erg populair onder toeristen. Gaat…

Hoe je van bier drinken een held wordt (Jantje van Sluis)Van bier drinken gaat je reactievermogen sterk achteruit. Je mag niet meer aan het verkeer deelnemen, en de volgende dag…
Piraten: De machthebbers op zeePiraten: De machthebbers op zeeEen piraat is een persoon die schepen aanvalt en berooft. De meeste piraten waren mannen, maar een paar vrouwen werd ook…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MeiTeng, Rgbstock
  • Afbeelding bron 1: Yongy, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Wolliballa, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Fsg777, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.