Global Warming - opwarming van de aarde

Global Warming - opwarming van de aarde De opwarming van de aarde betekent dat er een stijgende lijn is te zien in de temperatuur van de aardatmosfeer en de aarde. Veelal wordt de term "global warming" gebruikt om dit verschijnsel te beschrijven.

Hoe ontstaat Global Warming

Global Warming ontstaat door de uitstoot van diverse schadelijke gassen, voornamelijk CO2. Ondanks dat dit de meest geaccepteerde oorzaak is, is nog niet onomstotelijk bewezen dat Global Warming daadwerkelijk ontstaat door de uitstoot van CO2.

In Nederland wordt Global Warming vaak aangeduid met de term "broeikaseffect." Het broeikaseffect is noodzakelijk om het leven op aarde in stand te houden, zonder dit effect zou het hier namelijk ijskoud worden. Echter de mate waarin het effect nu stijgt, is ook levensgevaarlijk.

Wat zijn de gevolgen van Global Warming

Door Global Warming warmt de aarde langzaam maar zeker op. Dit gaat heel langzaam, maar de gevolgen zijn groot. Door de opwarming van de oceanen smelten de poolkappen, waardoor het waterpeil stijgt. De gevolgen laten zich raden: laaggelegen gebieden zullen worden overstroomd. Nederland is een laaggelegen land, de westkust zal dus uiteindelijk overspoeld worden als er geen maatregelen genomen worden.

Ook zullen er steeds meer extreme weersomstandigheden ontstaan, hieronder vallen bijvoorbeeld orkanen.

Doordat de kracht van de zon toeneemt, zal er droogte ontstaan op aarde. Hierdoor wordt landbouw welhaast onmogelijk, ook zullen er epidemieën uit kunnen breken.

De gevolgen liegen er dus niet om.

Wat kunnen we doen tegen Global Warming

Om Global Warming tegen te gaan, zullen we minder CO2 moeten produceren. Ook andere chemische verbindingen als CH4, N2O en verschillende fluorverbindingen moeten minder worden uitgestoot. Maatregelen hiervoor worden beschreven in het Kyoto-protocol, of Verdrag van Kyoto, dat door verschillende landen (waaronder Nederland) is ondertekend. Opvallend is dat de USA, notabene de grootste vervuiler van onze planeet, het verdrag (nog) niet heeft ondertekend.
Maatregelen die voorkomen in het protocol:
  • Stoppen met het kappen van regenwouden
  • Het aanbrengen van katalysators in auto's
  • Het verminderen van de CFK-productie
  • Het ontwikkelen van alternatieve brandstoffen

Deze maatregelen zijn echter zeer kostbaar, waardoor het lastig is ze uit te voeren.

Maar bedenk ook: een beter milieu begint bij jezelf!!
Bedenk hierbij vooral dat CO2 ontstaat door het gebruiken van fossiele brandstof.
  • Pak bijvoorbeeld eens minder vaak de auto.
  • Plant bomen en planten, die nemen CO2 op en zetten het om in onschadelijke suikers.
  • Gebruik geen CFK-spuitbussen (zijn inmiddels ook verboden)
  • Wees zuinig met energie (laat lampen niet onnodig branden, verwarming graadje lager)

Ondanks dat de echte actie toch echt bij de grote machten ligt: alle kleine beetjes helpen!

Verplichte kost voor iedereen is de documentaire "An Inconvenient Truth" van Al Gore, hierin worden de gevolgen van Global Warming uitgelegd, compleet met zeer schokkende foto's en grafieken.
© 2006 - 2020 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Opwarming van de aarde: is het al te laat?In de afgelopen eeuwen is de mens geëvolueerd. Handwerk maakte plaats voor geïndustrialiseerde megacorperaties, het paar…
Is beleggen in klimaatfondsen verstandig?Is beleggen in klimaatfondsen verstandig?Beleggen in klimaatfondsen is duidelijk in opkomst. Dat is natuurlijk ook niet raar, de poolkappen smelten en de aarde w…
Antarctica, ZodiaccruiseAntarctica, ZodiaccruiseWe ontwaken bij heldere hemel. Na het ontbijt verliezen we geen tijd en beginnen meteen met het dagprogramma. Vandaag zi…

Kernenergie: Kernsplijting en KernfusieBij kernenergie wordt energie verkregen uit kernreacties, reacties waarbij atoomkeren betrokken zijn. Kernenergie bestaa…
Relativiteitstheorie van EinsteinRelativiteitstheorie van EinsteinEinstein is tegenwoordig geen eigennaamwoord, maar een synoniem voor intelligentie. Maar wat heeft Albert Einstein nou e…

Reageer op het artikel "Global Warming - opwarming van de aarde"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Henk, 05-04-2016 10:00 #26
Het opwarmen van de aarde is niet alleen co2 uitstoot, volgens mij het ook het boren naar olie en gas en andere grondstoffen zoals ijzer, goud, edelstenen enz, deze grondstoffen zorgen volgens mij voor een bescherming van het binnenste van de aarde de kern genoemd die is heel warm en heeft veel koeling nodig.
Onze aarde is eigenlijk een motor, olie gas en andere grondstoffen zorgen voor koeling, de oceanen zorgen ook voor koeling, als je gas en olie en andere grondstoffen weg haal, dan worden de oceanen warmer, waar door ijskappen van onder vandaan opgewarmd worden en smelten, dit is volgens mij de oorzaak van alle problemen.
Ik ben geen wetenschapper maar een gewoon mens, die erg bezorgd is over deze planeet, waar de mensheid heel slecht mee omgaat.

Jan, 07-12-2015 20:10 #25
Het opwarmen van de aarde hebben we te danken dat alles schoner moet. In de jaren 50/60 dat we nog stookten met kolen en er grote rook pluimen uit de schoorstenen en auto`s kwamen,
zat er in de hoge atmosfeer een dikke laag vervuiling. De zon moest dus door die dikke laag heen en werkt als een soort deken. Deze deken is zo goed als wat verdwenen omdat alles schoner moet dus heeft de zon geen weerstand meer en kan met alle gemak zijn warmte kwijt. Dat is mijn mening over het opwarmen van de aarde. Maar dan kom je aan het milieu waar een hoop geld aan wordt verdiend.

Michiel, 19-09-2015 12:28 #24
Dat de aarde opwarmt is een feit, maar wat ik me afvraag is of dit eerder is voorgekomen. En dan niet in de afgelopen 165 jaar (sinds we de temperatuur bijhouden), maar in de afgelopen 1.000.000 jaar of 1.000.000.000 jaar (de aarde is +/- 4.6 mld jaar oud). Als dit fenomeen vaker is voorgekomen, dan is dit mogelijk een natuurlijk proces waar wij een klein beetje in meehelpen. En al gaan wij minderen, en dit is zeker iets dat moet gebeuren, niks kan een natuurlijk proces tegenhouden. Oh en wat de Al Gore Docu betreft. Deze man is de grootste hypocriet op aarde, janken over gebruik gebruik stroom en meer van dat en zelf per maand meer stroom verbruiken dan vrijwel iedereen in een jaar verbruikt.

Aukje Leijenaar, 14-03-2015 14:29 #23
Wat ik zie op de bracknell kaarten is een steeds terugkerend fenomeen van een extreem lage druk bij groenland en omg.
Het is voor `t eerst dat mij dit opvalt gedurende de ong. 6 jaar dat ik de kaarten kan lezen. als amateur verbaas ik mij over de regelmaat en het gevolg van deze extreme gebieden. ze veroorzaken veel wind en extreem gevaarlijke zeeën om schotland en engeland. Het opwarmen van vooral de ijskap van groenland heeft hier volgens mij iets mee van doen.Toch wordt hier weinig aandacht aan gegeven. Het kan voor een groot publiek heel interessant zijn iets concreets te horen over de global warming.
de weerman heeft toch alle mogelijke kennis om er een klein momentje bij stil te staan. Het schut ons wakker en houdt ons bij de les. Verder is het aan de natuur hoe e.e.a. verloopt. Vindt alles over weersvoorspellingen interessant ook al omdat ik als hobby graag zeil op open water. Waddenzee en IJselmeer of Noordzee zijn de laatste jaren vaker onvoorspelbaar qua wind.

D. vd Werff, 19-03-2013 11:12 #22
Ik begin toch te twijfelen aan de theorie van global warming, het weer is veel gecompliceerder dan wij denken. De laatste jaren is ons klimaat er niet warmer op geworden, en dat was toch de theorie van global warming. Gaan we dan dezelfde kant op als de zure regens. Je hoort niemand meer hier over; het is geen item meer. Ik heb het idee dat na een paar normale of koudere jaren de theorieën over broeikas effecten gecorrigeerd zullen worden, net als die bij de zure regens. De theorieën van global warming zullen net als die van de zure regen dan worden achterhaald door de werkelijkheid; we wachten het maar af. Duidelijk is wel dat er veel geld om gaat in allerlei advies rapporten van organisaties die zich hier mee bezig houden. Het draait om geld en ditmaal is global warming het thema.

Nine, 25-09-2012 11:30 #21
Wel duidelijk uitgelegd, maar toch wel een beetje kort allemaal.

Robbert, 25-11-2011 14:26 #20
Beetje jammer dit, nou weet ik vrij weinig van dit onderwerp af, maar het is duidelijk zichtbaar dat je mening niet zeer onafhankelijk is en dat voor een wetenschappelijke site. Je zou is kunnen kijken naar het effect van de mens op de broeikasgassen, dan zul je er snel achter komen dat wat wij doen heel klein is vergeleken met wat het natuurlijke proces doet.

Een paar goede onafhankelijke bronnen met wetenschappelijke onderbouwing in jip en janneke taal zou een beter artikel opleveren. Overigens zijn Amerikanen nr.1 als het gaat om het manipuleren van grafieken, slechte film, over de top en te dramatisch.

Robbert, 24-11-2011 14:47 #19
Beetje jammer dit, nou weet ik vrij weinig van dit onderwerp af, maar het is duidelijk zichtbaar dat je mening niet zeer onafhankelijk is en dat voor een wetenschappelijke site. Je zou is kunnen kijken naar het effect van de mens op de broeikasgassen, dan zul je er snel achter komen dat wat wij doen heel klein is vergeleken met wat het natuurlijke proces doet.

Een paar goede onafhankelijke bronnen met wetenschappelijke onderbouwing in jip en janneke taal zou een beter artikel opleveren. Overigens zijn Amerikanen nr.1 als het gaat om het manipuleren van grafieken, slechte film, over de top en te dramatisch.

Bart Bas, 17-10-2011 07:15 #18
Iedereen praat tegenwoordig over het op warmen van de aarde of terwijl "het broeikas effect" maar als je eens naar het verleden van de temperaturen op de aarde uit ijs monsters gehaald in Antarctica dan zie je dat de temperatuur altijd een beetje schommelt nou ja een beetje een beetje best erg het begon eerst een beetje maar daar na werd het steets warmer en dan heel snel weer koud dan weer snel warm en koud als je dit patroon volgt en kijkt wat er zich nu afspeelt word het snel warm hier op aarde dus zou het kunnen zijn dat we over tientallen jaren hier met dikken jassen en truien over straat gaan

Michel de Wette, 12-07-2011 13:52 #17
We praten over de opwarming van de aarde en hoe we dat tegen kunnen gaan. Alle beetjes helpen etc. Waarom maken we dan niet meer gebruik van het zogezegde ALBIDO effect en gebruiken we meer wit voor onze daken etc. Dit geeft meer reflectie en dus minder opwarming van de aarde, zeker in Afrikaanse landen. Zoals gezegd alle beetjes helpen en het is niet zo vreselijk duur als andere maatregelen. Mocht er iemand zijn die weet waarom niet hoor ik dat graag. Het is natuurlijk een oplossing om voor nu te helpen en niet DE oplossing, maar het helpt voorlopig wel en de verschillen tussen donkere kleuren en wit en de absorbtie van warmte zijn groot.

Peter, 03-06-2011 14:26 #16
CO2 is een onmisbaar en zeer nuttig gas. Het is noodzakelijk voor het leven op aarde. Zonder CO2 zouden er geen planten en bomen kunnen leven en zou ons voedsel niet groeien. Je zou zelfs de stelling kunnen verdedigen dat we veel meer CO2 nodig hebben. Gezien de groei van de wereldbevolking is een grotere voedselproductie nodig. Een toename van CO2 kan die grotere oogsten opleveren.

'CO2 heeft verder als nuttige eigenschap dat het samen met andere chemische stoffen een soort schild om de aarde vormt in de vorm van een nevelige waas en wolken waardoor de zonnestralen terugkaatsen in het heelal en de aarde eerder wordt gekoeld in plaats van verhit. Het hele CO2-verhaal is dus echt nonsens.'

'Verantwoordelijk voor alle temperatuurschommelingen op de aarde is de zon, in het bijzonder zonnevlekken die in de zogeheten magnetische velden geconcentreerd zijn en die verlopen volgens een bepaalde cyclus van 9 tot 14 jaar. De lengte van deze cyclus is voor 99,9 procent bepalend voor de temperatuur op aarde. Processen op de aarde zelf, zoals vulkanen en geisers, voor 0,1 procent'.

http://www.tegenwicht.org/12_moraal/aarde.htm

Haring Met Uitjes, 23-12-2010 01:52 #15
"Global Warming" is een socialistische ziekte die direct in verband staat met het door het socialisme gedevalueerde onderwijs, waar pioniersgeest heeft plaatsgemaakt voor middelmaat en lamlendigheid. In de eerste decennia van de vorige eeuw werd de wetenschap nog bedreven door gedreven persoonlijkheden die ontberingen niet uit de weg gingen. In de huidige tijd is dat wel anders, de moderne klimatoloog wil net als politici makkelijk geld verdienen. De moraal doet er niet meer zo toe. De hele global warming hausse is gebaseerd op een enkel foutief geplaatst weerstation, namelijk op luchthavens in Groenland. De data van daar is dan ook ernstig vervuilt door kunstmatige warmte bronnen als vliegtuigmotoren en ontijzings machines. De moderne klimatoloog houdt niet van ontberingen, dus geen sleetochten naar een paar kilometer verderop voor betrouwbaarder gegevens, nee we plaatsen de thermometer uit lamlendigheid midden tussen de industriële bedrijvigheid. Het risico van beïnvloede metingen nemen we dan maar op de koop toe. De opwarming van Groenland begint een anomalie op het noordelijk halfrond te worden. Tijd om de kerstklokken eens te laten luiden dat er daar wel eens iets structureel goed mis zou kunnen zitten. Onderwijl zet de ijstijd in Europa gewoon door.

Charlotte, 02-12-2010 03:21 #14
@ Egbert Kruize
Door opwarming van het water stijgt de zeespiegel. De verdamping maakt dit echter niet ongedaan. 80% van de verdamping regent ook weer uit op zee. Daarnaast staat er nergens dat deze verdamping allemaal in de atmosfeer blijft zitten. Tot slot zal het water zich niet in als grondwater opslaan maar als bodemwater met gevolg dat de natte gebieden te nat zullen worden voor het bedrijven van landbouw. Tevens zullen droge gebieden te droog worden. Hierdoor zal de huidige voedselcrisis zich verder uitbreiden.
Geothermie is inderdaad een futuristische oplossing. Helaas hebben wij hedendaags nog geen mogelijkheden om deze manier van energieopwekken op grote schaal te gebruiken. Dit omdat niet alle ondergronden hiervoor geschikt zijn en omdat 5000 meter boren best een aardig eind is.

Door de zeespiegelstijging zal tevens de hoeveelheid CO2 in de zee toenemen. Hierdoor zal de zee zuurder worden waardoor verschillende levensvormen in zee bedreigd worden. Dit leidt tot het niet kunnen vormen van kalkskeletten. Dit is tevens een groot probleem van klimaatverandering

Egbert Kruize, 10-10-2010 23:31 #13
De aarde warmt langzaam op, slechts zo weinig dat de zee nog geen millimeter per jaar stijgt. Door opwarming van het water stijgt de zeespiegel maar warmere water verdampt weer meer en dan zakt de zeespiegel. En zo zal er op zeker moment geen stijging meer te zien zijn. Het is goed om alles in het oog te houden maar sensatie verhalen zijn voor iedereen slecht behalve voor die partijen die graag veel dijkwerk willen hebben en hele dure oplossingen willen aandragen.
Indien we Geothermie tot in de 5000 meter op gang brengen kunnen we de hele wereld van stroom en warmte voorzien met zeer lage kosten geen CO2 uitstoot en verder geen risico's zoals aardbevingen etc.

Jan, 17-04-2010 16:14 #12
Weet iemand waar ik krantenartikels kan vinden over de opwarming van de aarde van 2010?

Kim, 22-02-2010 16:46 #11
Hallo,
Ik vond dat het artikel goed is en je kan veel informatie erover krijgen.
Ik wil een mening geven: het is tijd dat we meer gaan doen voor ons milieu, er is veel vuilnis op deze wereld door fabrieken, onze lucht is niet gezond meer, we moeten meer gaan doen voor ons milieu.

Ericc, 05-01-2010 05:23 #10
Neem al het water op de aarde. Verwarm het 0,8°C ( gelijk aan de opwarming van de aarde ) en er komt CO2 vrij omdat de oplosbaarheid van CO2 in water minder wordt. De hoeveelheid CO2 die dan vrij komt is gelijk aan twee maal de CO2-jaarproductie van alle auto's en industrie over hele wereld. Toch gewoon de zon?

Egbert Kruize, 08-06-2009 21:48 #9
CO2 voor de opwarming van de aarde lijkt mij ver gezocht omdat het maar 0,0357% deel van onze lucht uitmaakt. Jaarlijks komt er 6% bij van die 0,0357% = 0,002142% en daarvan kunnen wij als mensen slechts 1,1% besparen dat is 0,002142%x1,1%=0,0000235% zou hier nou die broeikas effecten van komen? Voor mijn werk wil ik graag dat mensen dat geloven des te meer ondersteuning kan ik krijgen in de politiek, maar gelooft u dit oprecht?
Trouwens de extra toestroom van CO2 wordt grotendeels door een snellere groei van planten en bomen geconsumeerd, hierdoor weer meer zuurstof produktie en onder invloed van het UV licht meer OZON laag produktie en dus minder kans op huidkanker. CO2 is niet giftig en wordt in kassen gebruikt om de groente sneller te laten groeien en hoe meer CO2 des te sneller de groei.
In onze natuur is dat ook zo en om de groeiende wereld bevolking van voedsel te voorzien is het juist goed dat er meer CO2 komt. Verder wil ik wel eens eens zien dat iemand mij precies uitlegt hoe dan de CO2 moleculen zich in de lucht gedragen om de warmte golven op aarde te behouden. Onze voedsel bij de boer groeit snel dankzij de fosfaten die hij op het land strooit en samen met de CO2 krijgen wij volop te eten. Maar de fosfaten raken op en de armere landen krijgen dit nu al niet, dus straks moeten de planten puur op de CO2 kracht groeien zoals nu al in de armere landen gebeurt. Je ziet het veschil hier dikke lagen mais en in Afrika kun je er tussen voetballen.
Ik ben directeur van een Geothermie centrale in opbouw, graag wil ik dat de politiek gelooft dat we meer moeten bezuinigen op de CO2 want dan sluiten er zo veel mogelijk gas en kolencentrales en wordt mijn stroom duur betaald.
Maar het is gewoon niet waar en eerlijk duurt het langst.
Stel ik ga met 1 miljard Chinezen of mensen uit India bij onze Noordpool staan zou die dan ook niet smelten?
Er zijn in de loop der tijd miljarden warme mensen er bij gekomen, miljarden lampen en kachels en auto's en dieren en TV's en radio's en scheerapparaten en koffiezet apparaten enz. enz. en dat alles produceert ontzettend veel warmte en vergeet onze vliegtuigen niet. Alléén hierdoor moet de wereld wel warmer worden.
Vriendelijke groet,

Egbert Kruize

Berrumke, 04-06-2009 13:55 #8
Als overheden nu eens, wereldwijd dus, naast het aanscherpen van maatregelen die nu al worden genomen, elke inwoner voorziet van een zakje met zaadjes van een snelgroeiende boom en hier plaatsen voor aanwijst waar men mag zaaien. Zo is iedereen verantwoordelijk voor z'n eigen boom (bomen) en wordt er niet alleen preventief gehandeld maar wordt er ook de aanval ingezet op de co2. Een wereldwijd experiment wat sowieso geen kwaad kan, logistiek geen enkel probleem lijkt op te leveren. De drogere delen van de wereld, kunnen worden gecompenseerd door extra bomen te laten groeien op de vochtigere delen. Een ander doet "dubbel" werk zeg maar…

David, 23-12-2008 14:28 #7
Al Gore heeft een goede tegenhanger gevonden. De film: The Great Global Warming Swindle. Hierin komen wetenschappers met een sterk verhaal, dat CO2 helemaal niet de oorzaak is van Global warming. Misschien extra verplichte kost!

Jan, 23-12-2008 09:57 #6
Als we nu het probleem eens omdraaien 55 miljoen jaar geleden was er geen ijs op de polen en de noordelijke ijszee was een zoetwater meer van 24 graden. Wie had er dan toen een probleem mee dat het kouder werd ijs op de polen kwam en zoet warm water koud zout water werd. Meer water is minder land dus minder mensen de kosmos heeft zo zijn eigen manier om te resetten blijkbaar.

Huijbrechtse, 30-11-2008 20:56 #5
Bekijk deze 45min lange docu eens. Het is een leerzame onderbouwde docu over klimaatveranderingen. Hij is engels gesproken en fins(?) ondertitelt. Het geeft je echt een andere kijk op klimaatverandering.

part 1 http://www.youtube.com/watch?v=n1qGOUIRac0
part 2 http://www.youtube.com/watch?v=gTqBrML4nsc
part 3 http://www.youtube.com/watch?v=yv06IyygoUs
part 4 http://www.youtube.com/watch?v=y87vLJrh2AY
part 5 http://www.youtube.com/watch?v=6pRmbBsdhNE

Alex, 02-11-2008 13:44 #4
Kijk ook: 'the great global warming swindle' om een goede mening te kunnen hebben over dit onderwerp.

Nikita, 08-04-2008 10:31 #3
Ik vind het heel erg dat de aarde steeds meer opwarmt :-(
maar wel goed dat ze er iets aan doen:-)

H., 29-01-2008 16:31 #2
Beste, Uw idee om daken wit te schilderen zou weinig effect hebben. Eerst moet de "mist" aan CO2 uit de lucht, zodat de terugkaatsende zonnestralen terug weg kunnen uit onze atmosfeer. Het feit dat er nu een CO2 gordijn hangt, laat onze aarde opwarmen. We moeten ervoor zorgen dat de zonnestralen het water in de oceanen niet zoveel gaat opwarmen, zodat de ijsbergen minder snel gaan smelten. Maar we moeten er ook voor zorgen dat dat CO2 gordijn verdwijnt.

P. Talman, 06-07-2007 06:23 #1
Geachte redactie, gisteren hoorde ik op de radio een programma dat ging over het smelten van de ijsbergen op Groenland. Het schijnt 10 procent sneller te gaan dan men eerst had gedacht.

Sneew en ijs is belangrijk voor de aarde, daar het overtollige zonne-stralen terugkaatst de ruimte in. In hetzelfde programma werd er verslag gedaan van een voetbalploeg in het Midden oosten, vanuit een stad. Degeen die hierover verslag deed zat op de 54e etage van een gebouw in een restaurant een kon zo over de milioenenstad kijken. Tot aan de horizon zag hij alleen maar huizen en gebouwen. Ik probeer vaak mee te denken over kleine oplossingen voor het probleem waar we nu met onze Aarde mee zitten.

Nu is mijn idee om alle daken van huizen, flat's bedreiven, wolkenkrabbers en ander daarvoor geschiktte objecten, met milieuvriendelijke witte verf te beschilderen. Ik weet niet of dit 'zoden aan de dijk zet'w at betreft het broeikaseffect, maar mocht het wel een oplossing bijken, dan moet dit standaard verplicht worden. Landen die dit niet kunnen betalen, moeten geholpen worden door de rijke landen. Hopelijk heb ik een kleine bijdrage of een idee gelanceerd, waar iemand iets mee kan.

Met vriendlijke groet, Hoogachtend; P.Talman.

Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 10-01-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Reacties: 26
Schrijf mee!