De omzetting van Fahrenheit naar Celsius
We hebben het allemaal al meegemaakt: we zitten in het buitenland of horen een weerbericht, waarbij de temperatuur wordt uitgedrukt in graden Fahrenheit. Wat moeten we ons hierbij voorstellen?
De Fahrenheitschaal
Je leest een Amerikaans boek of hoort over extreme temperaturen in de nieuwsberichten, maar het gaat over graden Fahrenheit. Iedereen weet dat die schaal bestaat, maar hoe moet ze nu weer worden omgezet naar de ons vertrouwde graden Celsius?
Probleemstelling
Als we vreemde munten willen omzetten naar Euro’s, moeten we gewoon vermenigvuldigen met een factor of delen door een bepaalde waarde en we hebben het antwoord. Veel mensen verwachten dit ook van de omzetting tussen twee temperatuurschalen. Dit gaat echter niet op.
Het omzetten van hoeveelheden
Als je munten gaat converteren, gaat het over een hoeveelheid. Per definitie kunnen we een hoeveelheid uitdrukken in de maat die we zelf kiezen en we kunnen eenvoudig de verhouding tussen die twee maten bepalen. Bijvoorbeeld gaan er 100 cm in 1 meter. Dus is het simpel om een lengte die in meter uitgedrukt is, om te zetten in centimeter. De verhouding is 1/100, dus vermenigvuldigen we het aantal meter met 100 om het aantal centimeter te kennen. Ook tussen grootheden uit het decimale stelstel en andere is dit geen probleem. Een Engelse mijl bedraagt 1,6093 kilometer. Als nu 2 steden op 210,60 mijl van elkaar verwijderd zijn, vermenigvuldigen we 210,60 met 1,6093 kilometer en we weten dat de afstand dus 338,9186 kilometer is.
Omzetten van temperatuurverschillen
Als we nu horen dat het vandaag 10 graden Fahrenheit warmer is dan gisteren, kunnen we een gelijkaardige berekening maken:
- 1 graad Fahrenheit is 5/9 van een graad Celsius.
- 10 graden Fahrenheit is dus 10x5/9 graden Celsius of 50/9 graden Celsius, of afgerond: 5,56 graden Celsius.
- We kunnen dus zeggen dat het vandaag 5,56 graden Celsius warmer is dan gisteren.
Omzetten van temperaturen
Nu zullen we meestal geen temperatuursverschillen, doch temperaturen moeten omzetten:
- Ware het dat de Celsiusschaal en de Fahrenheitschaal hetzelfde nulpunt hadden, dan was er nog niets aan de hand. Dan konden we deze formule gebruiken. Maar ze hebben een verschillend nulpunt. Dus moeten we in onze formule dit verschil tussen de nulpunten verdisconteren.
- Dit bedraagt 32° Fahrenheit.
We krijgen dus volgende formules
Van Celsius naar Fahrenheit
We vermenigvuldigen het aantal graden Celsius met 9/5 en vervolgens tellen we er 32 bij.
Van Fahrenheit naar Celsius
We trekken 32 graden af van het aantal graden Fahrenheit en vermenigvuldigen het resultaat met 5/9.