Moleculen en atomen

Moleculen zijn de kleinste deeltjes van een stof die nog de eigenschappen van een stof bevatten. Elke molecuul bestaat uit atomen, elke atoom heeft zijn eigen Latijnse naam. De eerste letter van de Latijnse naam wordt gebruikt in de molecuul benaming.

Moleculen en atomen

Moleculen zijn de kleinste deeltjes van een stof die nog de eigenschappen bevatten van de stof. Elke stof heeft zijn eigen soort molecuul, zo bestaat suiker uit suikermoleculen en water uit watermoleculen. Een molecuul is zo verschrikkelijk klein dat er in 12 gram koolstof ongeveer 63.000.000.000 moleculen zitten. Dit is zo verschrikkelijk veel dat je moleculen door een elektronenmicroscoop moet bekijken wil je ze kunnen zien. Elke molecuul bestaat uit atomen, zo is water h20. Dit betekent dat er twee waterstof moleculen in zitten (h=Hydrogenium) en een zuursof molecuul (o=oxygenium). Deze namen zijn in de taal Latijns ontstaan toen ontdekten ze dat er moleculen bestonden. De letter die gebruikt wordt bij de moleculaire naam (bijv. H2o) is de eerste letter van de Latijnse naam.

Atoomsoorten.

De bekendste soorten atomen die te vinden zijn in ons heelal zijn:
  • Waterstof=Hydrogenium
  • Zuurstof=oxygenium
  • Stikstof=Nitrogenium
  • Helium=heliumgas
  • Koolstof=Carbonium

Naast deze moleculen bestaan er nog honderden andere moleculen die niet zoveel voorkomen als bovenstaande atomen.

Molecuulvormen

Vast
Als de moleculen in vaste vorm zijn betekent het dat de moleculen nog wel trillen, maar ze blijven bij elkaar staan en schieten niet door elkaar heen. Als iets in vaste vorm is ,is het hard en heeft het een hoge viscositeit. Als je van een vaste stof een vloeibare of verdampt stof wilt maken moet je hem verhitten. De meeste stoffen die je verhit gaan eerst naar vloeibaar en daarna naar gas. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals het dauw op de bomen. Dit gaat van vaste vorm direct over in gasvormig.

Vloeibaar
Een vloeibare stof betekent dat de moleculen door elkaar schieten, maar nog wel door elkaar aangetrokken blijven. Zo blijven ze nog steeds in grote groepen bij elkaar. Bij verhitten van een vloeibare stof, zal de stof verdampen. Bij verkoelen van de stof, zal de stof weer in vaste vorm overgaan, dit noem je bevriezen.

Gasvormig
Gasvormig betekent dat een aantal moleculen los zijn van zijn groep. Omdat de andere stoffen zo erg verhit worden, gaan de moleculen steeds sneller door elkaar draaien tot op een punt waarop een molecuul uit zijn baan schiet en in de lucht komt. Nu is een klein deel van de stof verdampt . Een verdamping kun je maken door een vaste of een vloeibare stof genoeg te verhitten. Als je van een verdampte stof weer een vaste of een vloeibare stof wilt maken, moet je het laten afkoelen. Op dit moment gaat de stof condenseren, waardoor je weer een vloeibare stof krijgt . Als de stof gaat rijpen, krijg je weer direct een vaste stof. Dit gebeurt maar zeer weinig.

Uitzetten
Als een stof verhit wordt voordat het in een andere fase overgaat, zal de stof uitzetten. Zo krijg je een kleinere dichtheid, maar een grotere massa van de stof . Je kunt meten of een stof beter uitzet dan de ander, door een bimetaalthermometer te gebruiken. Dit is plak dat bestaat uit twee verschillende stoffen op elkaar geplakt. Bij hitte zal een van de stoffen sneller uitzetten, waardoor een van het kant beter buigt. Zo kun je meten welke stof sneller uitzet en welke sneller krimpt, omdat je de bimetaal ook kunt gebruiken om krimpen te meten. Als een stof verkoeld wordt, krimpt de stof. Zo krijg je een groter dichtheid, maar een kleinere massa.
© 2008 - 2025 Timo12, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moleculen en atomen (de basis)Moleculen en atomen (de basis)Alles bestaat uit moleculen. Moleculen zijn de bouwstenen van stoffen. In dit artikel wordt de basis van van de molecuul…
Elementen, verbindingen, zuivere stoffen en mengelsWat is het verschil tussen een atoom en een molecuul? Tussen een element en een verbinding? Tussen een stof en een mengs…
Vaste stof - Vloeistof - GasVaste stof - Vloeistof - GasWaarom zijn sommige stoffen vast en andere vloeibaar of gasvormig? Wat is water? Waarom kan water koken? Waarom kan wate…
De 3 soorten stoffen (chemie)De 3 soorten stoffen (chemie)Er zijn 3 soorten stoffen vanuit de chemie: moleculaire stoffen, zouten en metalen. Hieronder staan alle drie de soorten…

De schoonheid van amberDe schoonheid van amberIn de oertijd en in de vroege oudheid was amber een van de meest geliefde edelstenen. De prehistorische mens hield van a…
De omzetting van Fahrenheit naar CelsiusDe omzetting van Fahrenheit naar CelsiusWe hebben het allemaal al meegemaakt: we zitten in het buitenland of horen een weerbericht, waarbij de temperatuur wordt…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Timo12 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.