Jou, 24-01-2017 13:06 #9
Zouten geleiden wél elektriciteit in de vloeibare fase. Niet in de vaste fase
Wat Is Dit, 10-06-2015 11:27 #8
Zout kan wel stroomgeleiden hoor, je moet het alleen in de vloeibare fase brengen, dan geleid het stroom. Dus als je NaCl in de vloeibare fase brengt door het te laten smelten geleid het stroom. Of mijn scheikunde boek en mijn docent hebben het fout maar dat denk ik niet.
Lert Fontein, 29-04-2015 03:43 #7
Voor zover ik weet zijn de in onze omgeving voorkomende vaste lichamen (hout, steen, metaal enz.), vloeistoffen en gassen opgebouwd uit atomen die bij meer dan één een molecuul vormen (Hg, het atoom is ook het molecuul; He een molecuul bestaande uit 2 atomen).
Bij aardse temperaturen zijn atomen en moleculen altijd in beweging, meer beweging bij hogere temperatuur. In een vaste stof blijven de moleculen op hun plaats en is hun beweging “trillen”. Bij een egale temperatuurverdeling van de stof en haar omgeving is de trilling door de gehele stof gelijk.
In een vloeistof kunnen de moleculen vrijer bewegen doch komen desondanks maar weinig van hun plaats; ze botsen tegen elkaar binnen een beperkt gebied. In een gas is hun onderlinge afstand groot, kan de snelheid groot zijn* maar blijven als gevolg van botsen betrekkelijk op hun plaats.
*. 500 m.s-1 voor een luchtmolecuul bij kamertemperatuur.
Wanneer op een plaats energie wordt toegevoerd, bv. door zonnestraling op een oppervlak, worden de bewegingen van de moleculen in het ontvangend vlak heftiger. De emissiecoëfficiënt van het oppervlak is bepalend voor de mate van energieontvangst en uitstraling naar de omgeving. De eigenschappen van de stof zijn bepalend voor de snelheid waarmee de ontvangende moleculen hun heftiger beweging doorgeven aan de naastliggende moleculen enz.; dit is de mate van geleiding. Het doorgeven van de trilling levert voor de betreffende molecuul een verlies op.
Wanneer de vaste stof aan de andere zijde in hecht contact staat met een andere vaste stof met andere eigenschappen gaat de geleiding op dezelfde wijze verder echter in een ander tempo.
Zo denk ik dat het gaat.
Wellicht kan iemand hierop reageren.
Tristan, 07-01-2014 23:14 #6
Ik heb nog twee onwaarheid ontdekt:
1: "Een ion is een atoom waarin de lading NIET gelijk is aan 0."
2: "Zouten zijn opgebouwd uit metaal en een niet-metaal ionen."
Simpel voorbeeld: Ammoniumchloride, aka salmiak. Dit is een zout, met formule NH_4Cl en bestaat dus uit het ammonium-ion (NH_4^+) en het chloride-ion (Cl^-). NH_4 is geen atoom, maar heeft toch een lading. En dit zout bevat geen metaal-ion.
Nathalie, 29-08-2013 10:36 #5
Jullie zeggen het verkeerd:
Zouten geleiden alleen elektrische stroom, wanneer ze zijn opgelost. Dus niet de vloeibare fase (l), maar opgelost (aq).
Dit komt, omdat ze pas in oplossing, ionen (geladen deeltjes) worden die elektronen kunnen laten verplaatsen.
Lennard, 04-10-2011 21:16 #4
Isabel, je kan weten of het een moleculaire stof, een zout of metaal is, als het een moleculaire stof is heb je alleen symbolen van niet-metalen, zout heb je symbolen van metalen EN niet-metalen en metalen hebben alleen symbolen van metalen. En wat de rest ook zegt: zouten geleiden wel stroom in vloeibare fase.
Isabel, 07-12-2010 16:25 #3
Hoe kun je weten of iets een moleculaire stof, een zout of een metaal is? Dat kun je nergens vinden.
Gerrit van Wouw, 10-06-2008 13:32 #2
Zouten geleiden wel stroom: in gesmolten toestand.
niet elk zout lost in water op
elke zuivere stof heeft een smeltpunt en kookpunt, mengsels hebben een smelttraject.
Tom, 13-09-2007 14:50 #1
Eigenschappen: Een zout geleidt nooit stroom
Dit klopt niet, in vloeibare vorm geleidt een zout wel stroom.