De ideale partner kan je ruiken!

De ideale partner kan je ruiken! Psychologen bestuderen reeds sinds lange tijd hoe mensen zich gedragen en waarom een bepaalde persoon zich seksueel aangetrokken voelt tot die andere persoon. In 1995 kwam de Zwitser Claus Wedekind tot de vaststelling dat ons reukorgaan in grote mate beslist wie we aantrekkelijk vinden en wie we uiteindelijk als partner kiezen. Al die tijd dacht je waarschijnlijk dat je verliefd werd op die mooie ogen, dat mooie lichaam of die mooie lach maar in werkelijk viel je gewoon voor zijn of haar zweetgeur.

Het zweterige t-shirt experiment

In 1995 deed de Zwitserse bioloog en zoöloog Claus Wedekind een experiment om na te gaan in welke mate onze feromonen (signaalmoleculen) invloed hebben op de aantrekkingskracht tussen verschillende personen. De resultaten waren zeer verrassend. Initieel werden de mannelijke deelnemers gevraagd om een nieuwe ongedragen t-shirt te dragen gedurende twee dagen, en dit zonder gebruik te maken van parfum, aftershave, deodorant, geparfumeerde zeep of zonder ook maar een douche te nemen. Kortom, ze moesten ten alle koste vermijden dat hun lichaamsgeur zou veranderen door toedoen van externe factoren. Na twee dagen werden de gedragen t-shirts in een afgesloten reservoir geplaatst met de vermelding wie de t-shirt heeft gedragen tijdens het experiment.

Voorafgaand aan dit experiment ondergingen de mannelijke proefpersonen enkele genetische testen waaruit moet blijken of zij genetische aanleg hebben voor het ontwikkelen van eventuele ziekten en zo ja, welke ziekten ze mogelijk zouden kunnen ontwikkelen. In het tweede deel van het experiment werd aan een groep vrouwen gevraagd om te ruiken aan de t-shirts doorheen de gaten in het reservoir. Nadien moesten ze de waargenomen geuren nauwkeurig beschrijven inzake de geurintensiteit, de mate waarin er bepaalde seksuele aantrekking is voor de geur en in welke mate ze de geur wel kunnen waarderen in het algemeen.

Ook de vrouwen ondergingen voorafgaand aan deze test enkele onderzoeken. Uiteindelijk is gebleken dat vrouwen die de pil niet nemen meer aangetrokken waren tot de t-shirts die door mannen werden gedragen waarvan de genetische aanleg voor bepaalde ziektes verschilt van hun eigen predispositie. Vrouwen die wel aan de pil waren waren dan weer aangetrokken tot de t-shirts die werden gedragen door mannen met dezelfde genetische aanleg.

Conclusie

Blijkbaar is ons reukorgaan in staat om ons te helpen zoeken naar de ideale partner waarmee we kinderen kunnen verwekken die lichamelijk sterker zullen zijn dan wijzelf. Wanneer mannen bijvoorbeeld zelf aanleg hebben voor de ontwikkeling van kanker zullen vrouwen juist aangetrokken zijn tot een partner die daar net geen aanleg voor heeft wanneer ze niet aan de pil zijn en dus voor nakomelingen kunnen zorgen.

Ons olfactorische systeem zal bepalen welke potentiële partners voor de sterkste nakomelingen kunnen zorgen wat op zijn beurt zal bepalen tot wie we ons seksueel aangetrokken zullen voelen.

Genetische voortplanting verzekeren

Door het koppelen van de genetische sterktes van beide personen is de kans groter dat eventuele nakomelingen lichamelijk sterker zijn dan hun ouders. Zoals het experiment met de bezwete t-shirts reeds heeft aangetoond zal iemand die bijvoorbeeld aanleg heeft voor kanker zich aangetrokken voelen tot iemand die deze predispositie niet bezit. Ook de aanleg voor hart-en vaatziekten kan op dezelfde manier worden waargenomen. Wanneer een persoon die geen genetische aanleg heeft voor kanker zich voortplant met iemand die geen genetische aanleg heeft voor hart-en vaatziekten, en de genen met betrekking tot deze ziekten vervolgens doorgeven aan hun nakomelingen, zullen deze een veel sterker afweermechanisme bezitten tegen deze kwalen.

Uiteraard bestaan er naast kanker en hart-en vaatziekten nog andere aandoeningen die genetisch kunnen worden bepaald waaronder psychische stoornissen en geboorteafwijkingen. Veel mensen negeren hun intuïtie en hebben weinig vertrouwen in hun buikgevoel als het aankomt op het zoeken van een partner en kiezen op basis van harde feiten en andere overwegingen.

Het onderbewustzijn heeft controle

Het aangetrokken voelen tot mensen met een sterker immuunsysteem wordt bepaald in ons onderbewustzijn via onze neus of ons olfactorisch systeem. Het is dus niet het uiterlijk of de persoonlijkheid van een andere persoon die een bepaalde chemie creëert maar uiteindelijk zit het hem allemaal in de neus.

Lees verder

© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Got2b Date Magneet gel met feromonenGot2b Date Magneet gel met feromonenIs dit dan eindelijk de oplossing voor single mannen die geen date kunnen krijgen? Got2b heeft een gel op de markt gebra…
Hoe kunnen geuren het gevoel beïnvloeden?Hoe kunnen geuren het gevoel beïnvloeden?Geuren hebben een grote invloed op ons gevoel en gedrag. Ze roepen herinneringen en emoties op, ze zijn van invloed op o…
Feromonen en hun invloed op aantrekkingskrachtFeromonen en hun invloed op aantrekkingskrachtFeromonen spelen vaak onbewust een rol in de jacht tussen mannen en vrouwen. Lees meer over het fenoneem feromonen: hun…
Lichaamsgeur, deodorant en partnerkeuzeLichaamsgeur, deodorant en partnerkeuzeOf het nu de partnerkeuze of een andere belangrijke (aankoop-)beslissing betreft: altijd is lichaamsgeur meebepalend voo…

Cellofaan folie versus plastic folieCellofaan is uitgevonden door de Zwitserse chemicus Jacques E. Brandenberger omstreeks 1900. Cellofaan is een dunne, tra…
Het harden van Non Ferro metalenPrecipitatieharden of veroudering is een warmtebehandeling voor het opvoeren van de vloeigrens van metalen, waaronder le…
Bronnen en referenties
  • http://www.hbvl.be/cnt/eid7103/extern-snuffelexperiment
  • http://www.falw.vu.nl/nl/voor-het-vwo/wetenschap-in-gewone-woorden/biologie/2012/luch-oude-man.asp
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 23-01-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.