Klimaatveranderingen

Klimaatveranderingen Klimaatsveranderingen zijn vooral te wijten aan de stijging van de gemiddelde temperatuur op onze planeet. Deze temperatuurstijging ontstaat op zijn beurt door de toenemende hoeveelheid aan broeikasgassen in onze atmosfeer. Over heel de aarde dragen mens, plant en dier de gevolgen van deze veranderingen.

Oorzaken

Bepaalde gassen (zoals waterdamp, CO2, methaan,ozon, …) zorgen ervoor dat de temperatuur op onze aarde hoger ligt dan louter en alleen de warmte die we van de zon ontvangen. Zonder deze gassen zou een groot deel van onze warmte gewoon terug kunnen ontsnappen waardoor het een stuk kouder zou worden. Langs de andere kant zorgt een groter wordende concentratie van deze gassen voor een grotere hoeveelheid warmte die wordt vastgehouden waardoor de temperatuur aan het aardoppervlak steeds zal stijgen.

Deze stijgende concentratie aan broeikasgassen heeft natuurlijk ook een concrete aanleiding. De belangrijkste oorzaak hiervan is de stijging van het CO2-gehalte, voornamelijk door de verbranding van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en aardgas. De zonnestralen komen onze atmosfeer binnen waarna ze door contact met het aardoppervlak worden omgezet in warmte. Deze warmte wordt terug gekaatst in de atmosfeer waar ze gedeeltelijk wordt tegengehouden door deze CO2-gassen.

Gevolgen

De gevolgen van dit proces hebben reeds duidelijk sporen nagelaten op onze aarde. Weersomstandigheden veranderen en de kans op hittegolven, orkanen en overstromingen wordt groter. Veel landen zullen te maken krijgen met langdurige droogte wat zal leiden tot grote watertekorten en uitbreiding van de woestijn. Al deze ontwikkelingen tezamen kunnen een bedreiging zijn voor de wereldvoedselvoorziening. Ook zal er een toename zijn aan sterfgevallen door de hitte. Tropische ziektes zoals malaria zullen hun opmars maken en verschijnen in landen waar ze nooit zijn waargenomen.

Ook voor het dierenrijk zullen er nefaste gevolgen zijn. Door het smelten van de poolkappen wordt de leefoppervlakte van pinguïns en ijsberen veel kleiner waardoor ze met uitsterven bedreigd zullen worden. Talrijke zeedieren zullen na ettelijke jaren uitsterven door een verhoging van het koolzuurgehalte in het zeewater

Oplossingen

In 1997 werd er in Kyoto een bijeenkomst gehouden waar alle grote industrielanden aanwezig waren en waarop besproken werd hoe de totale uitstoot aan CO2 drastisch gereduceerd zou kunnen worden. Maar om dit streefdoel te bereiken is het essentieel dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Door energie te besparen beperk je de uitstoot aan broeikasgassen. Ook gebruik maken van alternatieve energiebronnen zoals zon, wind en water kunnen ervoor zorgen dat we het evenwicht op onze aarde geleidelijk aan terug in balans kunnen brengen. Tot slot kunnen we de CO2 uitstoot compenseren met klimaatcompensatie. Als je bijvoorbeeld een vliegreis hebt gemaakt, kun je de broeikasgassen die je hebt veroorzaakt 'goed' maken door bomen te laten aanplanten. Bomen halen CO2 uit de lucht om te kunnen groeien.
© 2011 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
KlimaatveranderingKlimaatveranderingKlimaatverandering is de verandering van het gemiddelde klimaat of het weertype over een bepaalde periode. Deze verander…
Het broeikaseffectHet broeikaseffect is een hot topic en er moeten dringend maatregelen getroffen worden om het tegen te gaan.
De handel in emissierechtenDe handel in emissierechtenEr gaat veel geld om in de handel in emissierechten. De handel vindt plaats tussen verschillende bedrijven en landen. De…
Het broeikaseffectDe temperatuur is in de laatste jaren fors gestegen en de voorspellingen voor de toekomst zien er niet al te best voor o…

Gravitationele effecten: De getijden - Eb en vloedWie graag een dagje vertoeft aan de kust, zal zeker al gemerkt hebben dat er 2 getijden bestaan: eb en vloed. Maar wat z…
De vergeten verklaring van verbrandingsprocessen: FlogistonDe vergeten verklaring van verbrandingsprocessen: FlogistonDe wetenschap maakt continue veranderingen door, waarbij oude inzichten vervangen worden door nieuwe. Zo zijn er in het…
Bronnen en referenties
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.